Hlavní navigace

Konec jistoty a bezpečí?

20. 3. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Obavy, že alternativní operační systémy brzy přijdou o svou „neprůstřelnost“ a stanou se stejným terčem bezpečnostních hrozeb jako Windows, existují už delší dobu. Vypadá to, že aktuálně se maska jistého systému zvolna, ale jistě sesouvá z Maců. Je důvod začít se obávat, i pokud máte jablíčko?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Společnost Apple Computer, výrobce počítačů Mac, v českých luzích a hájích nepříliš rozšířených a braných častěji jako šperk než pro jejich užitnou hodnotu, vydává tento měsíc již třetí záplatu svého operačního systému. V tomto případě jde o záplatu záplaty. Tedy opravu problému způsobeného jinou opravou (poněkud triviálně řečeno). Ve světě počítačů, které se musí pravidelně záplatovat a chránit podpůrnými prostředky, aby je náhodou „nesežral“ virus nebo hacker, nejde o nic nového. Jenomže počítače Apple nejsou z takového světa. Představují svébytnou oázu až idylického bezpečí. Tato skutečnost je jedním z důležitých důvodů pro jejich pořízení. A možná tento důvod začíná zvolna mizet.

Jistý známý si asi před rokem koupil nový Mac. Stálo ho to nehorázné peníze a ačkoliv není ani profesionál v oblasti IT, ani milionář, byl s nákupem spokojen. Jednoduché, snadno použitelné rozhraní. Skvělá práce s grafikou a obrázky, což je jeho obor, úžasná intuitivnost, výborná odezva. A žádné viry. Prakticky bez obav ze spywaru, dialerů, rozličných zadních vrátek. Nemusel si přikupovat antivirus, nemusel se o něj starat. Skvělé.

Faktem je, že způsob, kterým tento člověk používá svůj Mac, by se na PC rovnal sebevraždě. Bezhlavé otevírání libovolných souborů, hodiny na serverech s warezem (pro jeho platformu i pro PC) a pornem, obludná spousta stažených „čuňačinek“. Možná že v jeho případě jde jen o jednoho konkrétního člověka, uživatele. Ale možná, že se tak, vědomi si své nedotknutelnosti, chovají i další šťastlivci s hračkou v ceně šedesáti tisíc korun. A právě oni by mohli brzy zaplakat.

BRAND24

V Macích se začínají nacházet bezpečnostní chyby. Apple je řeší. Řeší je docela rychle, ale podle všeho chyb stále přibývá. Zatím neexistuje žádný virus nebo červ, který by se dokázal šířit po Internetu a způsobil tak podobnou pohromu jako některá díla pro Windows. Ale jsou tvůrci, kteří se o takový virus snaží. A jsou též obavy, že s postupným přechodem Maců na procesory od Intelu, kompatibilní s těmi v PC, se jejich šance zvyšují. Když k tomu připočítáme rizikové chování některých uživatelů pod dojmem nezranitelnosti, je možné, že v jablečných počítačích pomalu tiká bomba.

Jedno ze synonym, které Apple dalo svému operačnímu systému, je „Virus Free“. Obavy o to, že by jednou být takto čistý nemusel, jsou většinou spojeny s relativně malým rozšířením této platformy. S chybami v samotném systému se kalkuluje mnohem méně. Ale ony jsou zde. A riziko, které představují, stoupá. Nad idylickou oázou bezpečí se s největší pravděpodobností začíná pozvolna smrákat…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).