Hlavní navigace

Konsolidace je u konce. Švédský majitel One.com za více než miliardu koupil český hosting Webglobe

21. 5. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jakub Krajčovič a Igor Strečko, Sandberg Capital a Webglobe Autor: Sandberg Capital
Webglobe podpořený kapitálem slovenského fondu Sandberg Capital v minulosti koupil deset českých hostingů. Celý balík teď posílá do světa.

Slovenská konsolidace českého trhu s hostingy má rychlejší konec, než se čekalo. Bratislavský fond Sandberg Capital a podnikatel Igor Strečko prodali společnost Webglobe, která v předchozích letech koupila deset českých hostingových služeb. Kupcem je švédská skupina Group.one, pod niž spadají značky jako One.com, Hostnet, WP Rocket Profihost, EasyName a další.

Sandberg a Group.one nekomentují, na kolik transakce vyšla. Webglobe měl v roce 2023 tržby zhruba deset milionů eur, asi 250 milionů korun. Podle informací Lupy se ohodnocení pohybuje na úrovni středního jednočíselného násobku tržeb. Může tedy jít o zhruba pěti až šestinásobek, což by dělalo více než miliardu korun. Největší světový hoster, americká společnost GoDaddy, má tržní hodnotu v podobných násobcích vůči tržbám.

Webglobe v minulosti nakupoval v Praze, Brně, Jablonci, Děčíně a Prostějově. Slováci do portfolia získali tradiční české hostingové značky jako Ignum, Savana.cz, Hosting90, Stable.cz, eBola.cz a další. Podle informací Lupy je to vyšlo na více než 200 milionů korun. Konsolidovaný celek má dnes kolem stovky lidí a centralizované kanceláře v Praze, Bratislavě a Bělehradu.

Webglobe původně vznikl na Slovensku, kde rovněž působí. Aktivní je také v Srbsku, kde vzhledem k opožděnější digitalizaci existuje slušný prostor pro růst. Český byznys tvoří největší podíl, něco přes 170 milionů korun ročně. Firma celkově spravuje skoro 300 tisíc registrovaných domén pro 150 tisíc klientů.

Další seveřané v Česku

Group.one už je druhou severskou skupinou, která bude působit na tuzemském trhu s hostingy. Tou první je Axcel, která skrze Loopia Group ovládá původně slovenský WebSupport a Active 24.

Konsolidace trhu proběhla i na dalších frontách. Německé Contabo získalo pražský VSHosting. A belgický Team Blue si za řádově miliardy korun pořídil brněnský Webnode.

Igor Strečko (Webglobe): V ČR jsme investovali 200 milionů, koupíme další hostingy Přečtěte si také:

Igor Strečko (Webglobe): V ČR jsme investovali 200 milionů, koupíme další hostingy

Group.one se často rozšiřuje skrze nákupy. Jen letos skupina získala aktiva od Xelonu a firmu Termly. Pár měsíců předtím koupila podnik BackWPup zaměřený na WordPress a část rakouského hostera Emerion. Skupina v posledním roce udělala tržby 300 milionů eur, přes 7,5 miliardy korun.

Švédská skupina patří mezi několik větších hráčů v Evropě, kteří vykupují trh. Nákupy realizoval německý United Internet, polská R22, italská DHH a již zmiňovaný Team Blue.

Sandberg pro Švédy odvedl „špinavou práci“, když na trhu posbíral menší společnosti a procesně i technologicky je integroval do jedné. Kromě hostingu k tomu přidal některé nadstavbové služby zvyšující marži, například pro práci s hromadnými e-maily.

„Velké evropské hostingy chtějí koupit hotový balík a zároveň musí růst, aby dokázaly konkurovat americkým společnostem typu GoDaddy nebo DreamHost,“ řekl Lupě koncem loňského roku Strečko.

„Region střední a východní Evropy nabízí obrovský potenciál pro poskytování digitálních řešení malým podnikům. Tato strategická akvizice je v souladu s našimi růstovými ambicemi,“ uvedl Daniel Hagemeier, generální ředitel Group.one.

Investiční manažer Sandergu Jakub Krajčovič, který investici do Webglobu spravoval, doplnil, že firmu nadále povede šéf Giacomo Tognoni, což je italský manažer operující na Slovensku.

MMF24

Webglobe patří společně s firmami Forpsi, Active 24 a Wedos mezi největší hostingové poskytovatele u nás. Zdejší trh nikdo neměří, podle odhadů insiderů ale ročně přesahuje miliardu korun.

Sandberg Capital v Česku drží i další aktiva. Ovládá majoritu v IT holdingu Seyfor (dříve Solitea), cloudové firmě Revolgy, outsourcingových Titans freelancer a Bridgewater a investovala do startupu Daktela.

Jakub Krajčovič (Sandberg): České hostingy byly fragmentované. Můžeme je spojit a prodat Přečtěte si také:

Jakub Krajčovič (Sandberg): České hostingy byly fragmentované. Můžeme je spojit a prodat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).