Hlavní navigace

Kraxnet se zlobí na CZ.NIC, sdružení nutnost smazání archivu domény .cz obhajuje

25. 3. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera poslal jednatel společnosti Kraxnet do médií zprávu, že jeho firma je nucena smazat archiv domény .cz, který léta budovala. Má k tomu dojít na základě vypovězení smlouvy o přístupu k obsahu zóny .cz mezi sdružením CZ.NIC a firmou Kraxnet. Byl jsem velmi překvapen, že CZ.NIC se rozhodl smlouvu jednostranně vypovědět v nejkratší možné lhůtě, a to bez předchozího jednání či nějakého vysvětlení důvodů. Je to velká škoda pro český Internet a budoucí badatatele a historiky. Archiv jsme budovali…

Včera poslal jednatel společnosti Kraxnet do médií zprávu, že jeho firma je nucena smazat archiv domény .cz, který léta budovala. Má k tomu dojít na základě vypovězení smlouvy o přístupu k obsahu zóny .cz mezi sdružením CZ.NIC a firmou Kraxnet.

Byl jsem velmi překvapen, že CZ.NIC se rozhodl smlouvu jednostranně vypovědět v nejkratší možné lhůtě, a to bez předchozího jednání či nějakého vysvětlení důvodů. Je to velká škoda pro český Internet a budoucí badatatele a historiky. Archiv jsme budovali z vlastních finančních prostředků bez dotací a sdružení CZ.NIC jsme za zpracovávaná data navíc platili, uvedl Jiří Kubíček.

Poukázal také na skutečnost, že zónový soubor je například u genereckých domén, narozdíl o té české, volně přístupný. 

Sdružení provozuje doménu .cz ve prospěch české internetové komunity, ale její hlavní produkt, zónový soubor, se rozhodli komunitě znepřístupnit. Ve velkých doménách, jako je např .com, přitom bývá zvykem, že zónový soubor je zpřístupněn všem, a dokonce bezplatně, dodal Kubíček.

Podle CZ.NICu ale není k vytváření podobných archivů důvod. 

Sdružení CZ.NIC vyvíjí maximální úsilí pro uchování veškerých potřebných technologických a statistických dat, které by mohly mít případnou historickou hodnotu, včetně archivace doménových souborů, a proto se žádné škody pro budoucí badatele či historiky neobáváme. Duplikace takového úsilí rozhodně není nutná, naopak se tím zvyšuje možnost zneužití těchto dat, stojí v tiskové zprávě, kterou CZ.NIC vydal jako reakci na prohlášení Kraxnetu.

Navíc prý smlouva, která byla mezi oběma subjekty uzavřena na dobu určitou, prý nebyla uzavřena za účelem budování archivu a Kraxnet se ke zničení dat zavázel už při podpisu smlouvy.

MMF24

Společnost Kraxnet s.r.o. se ke zničení veškerých dat získaných na základě přístupu k zóně pro případ ukončení smlouvy zavázala. Smlouva byla uzavřena za účelem „vyhledávání v seznamu aktivních domén prostřednictvím služby http://vyhledej­.cz” a nikoliv budování archívu. Svým prohlášením tedy jednatel společnosti Kraxnet s.r.o. vlastně přiznává porušení smluvních podmínek, dodal Vilém Sládek ze sdružení CZ.NIC.

Zdroj: tisková zpráva Kraxnet, tisková zpráva CZ.NIC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).