Hlavní navigace

Kvalitní britské filmové programy volně ze satelitu

11. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Satelit nám nabízí nespočet kanálů, z nichž si vůbec není jednoduché vybrat. Dále existuje mnoho družic a s tím souvisí problém najít ten správný program, který by diváka zaujal. Proto jsme pro vás připravili volný cyklus o tematických kanálech na satelitu. Po prvním díle s hudebními kanály na pozici 28,2 st. východně, kde parkují satelity Astra 2A, 2B, 2C a 2D a družice Eurobird (28,5 st. vých.), pokračujeme dnes filmovými kanály. Do hledáčku jsme zařadili programy Movies4Men 1 a 2, True Movies 1 a 2, Zone Horror, Zone Thriller, Film24 a telenovelovou Zone Romanticu. Při zjišťování informací jsme si vzali opět k ruce internetovou Wikipedii.

True Movies a True Movies 2

True Movies logo

True Movies je první z britských satelitních televizí šířených na pozici 28.2 vých. Je k dispozici v balíku programů společnosti Sky a vlastní ji mediální dům Moving Movies Ltd., jehož většinovým vlastníkem je společnost CSC Media Group, dříve známá jako skupina Chart Show Channels, o které jsme hovořili již v minulém díle. Kanál začal vysílat 29. dubna 2005, již dříve však byl znám jako TWC Re:Loaded a Movies 333.

Program True Movies je zaměřený především na ženské publikum. Jak již z názvu vyplývá, ve vysílání se objevují filmy, jejichž příběh vznikl podle skutečných událostí. Jedná se především o tvorbu, která byla určena pouze pro televizní obrazovku a do kin nikdy nepřišla. Přesto se zde diváci mohou setkat s řadou známých herců, jako je např. Halle Berry, Angelina Jolie, Antony Hopkins, Brad Pitt a řada dalších. Brzo po svém spuštění si True Movies získaly oblibu mezi řadou diváků a na britském trhu dosahovaly zhruba půlprocentního podílu na sledovanosti. Ta byla dokonce vyšší než u kanálu Turner Classic Movies, který znají i čeští diváci. Ten získal podíl pouze 0,3 %. S příchodem dalších filmových kanálů ztratily True Movies diváky a v současné době se jejich sledovanost pohybuje okolo jedné až dvou desetin procenta Britů. Příjem tohoto programu nevyžaduje žádný abonentský poplatek. Satelitní divák ho naladí volně na frekv. 11642/V, SR 27500, FEC 2/3.

Ke kanálu True Movies patří i stejnojmenný program s číslovkou 2. Tento kanál vysílal původně pouze jako sdílený s dětskou televizí POP a cartoon channel po dobu od čtyř do šesti hodin ráno. Jelikož jeho sesterská televize zaznamenala v Británii velký ohlas, rozhodl se jí její provozovatel (společnost CSC Media Group) osamostatnit a dnes je z ní čtyřiadvaceti­hodinový kanál. True Movies 2 je zaměřen opět na ženské publikum a jeho obsahem jsou televizní filmy, které byly natočené podle skutečných událostí nebo příběhů inspirovaných realitou.

Movies4Men logo

Movies4Men a Movies4Men 2

Movies4Men je další z volných satelitních kanálů na pozici 28,2 určených prioritně pro Británii a Irsko. Zahájil vysílání 1. února 2006 a vysílá tzv. matinee movies, což je určitý druh klasických filmů, kam lze zařadit např. Love in Pawn či A Touch of the Sun. Stanici vlastní společnosti Dolphin Broadcast Services Ltd. Na rozdíl od True Movies jsou kanály Movies4Men zaměřeny na střední a starší mužskou generaci, tedy diváky, kteří mají rádi klasické filmy, především americkou tvorbu a snímky a příběhy z války. Movies4Men vysílají na frekvenci 12523/H, SR 27500, FEC 2/3.

Movies4Men2 je na rozdíl od svého bratříčka Movies4Men zaměřený na mladou a střední generaci mužů. Kanál se soustřeďuje především na akční filmy a thrillery. Oba kanály vysílají od 9. října 2006. Movies4Men 2 fungoval již předtím pod názvem ACTIONMAX.

Zone Horror, Zone Thriller

Zone Horror logo

Zone Horror (neboli Zóna hrůzy) je zaměřený na strašidelné filmy a horory a je první svého druhu v Británii. Začal vysílat pod názvem Horror Channel, ale po dvou letech přešel pod hlavičku společnosti Zonemedia, která působí také na našem trhu. Paradoxem může být to, že jeho zakladatelem je Tony Hazell, který dříve pracoval pro náboženskou stanici GOD Channel. Tento tematický program nabízí ve vysílání kultovní filmy, hollywoodskou produkci, komedie, béčkové filmy, které už dnes patří mezi klasiku, moderní thrillery, seriály, domácí produkci, ale i životopisné a dokumentární filmy. Kanál by měl brzo expandovat také do Polska. Vysílá na frekv. 11261/H, SR 27500, FEC 2/3.

Do této skupiny patří i kanál Zone Thriller. Jak již z názvu vyplývá, je zaměřený především na thrillery, ale i akční seriály. V jeho vysílání se objevily např. Remington Steel s Piercem Brosnanem, Dobrodružství s.r.o. nebo Twisted Tales. Program je tedy určen výhradně pro muže. Kanál vysílá na frekv. 12560/V, SR 27500, FEC 2/3.

Zone Romantica logo

Zone Romantica

Zone Romantica patří také do rodiny Zonemedia. Dříve vysílal kanál pod názvem Romantica. V jeho vysílání se objevují především telenovely, ale i hudební a zábavné pořady z celého světa, především pak z Latinské Ameriky. V programu jsou ale i seriály. Např. ve víkendovém schématu je oblíbená Ally McBealová. Kanál je k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a kromě Británie vysílá pro dalších 19 evropských zemí a Blízký východ. Aktuálně má 8 milionů předplatitelů. Zone Romantica odstartovala v Británii a Irsku pod novým názvem od 3. září 2007. Kanál vysílá volně na frekv. 11343/V, SR 27500, FEC 2/3.

BRAND24

Film24

Film24 UK logo

Tento program není sice v pravém smyslu filmový kanál, ale informuje o jejich natáčení a nahlíží do života hvězd zlatého plátna. Film24 má podtitul All About Film, tedy Vše o filmu. Kromě toho najdete ve vysílání informace o tom, co právě běží v kinech, jaké jsou premiéry na DVD a které filmy se teprve chystají. Film24 vás pozve do zákulisí natáčení hollywoodských trháků a také vám nabídne exkluzivní hvězdné rozhovory. Kanál je zkrátka dobrým průvodcem každého filmového fanouška. Vysílá volně na frekv. 11389/H, SR 27500, FEC 2/3.

Shrnutí

Ať už jste drsní muži, nebo máte rádi klasiku, díváte se na telenovely či klasické filmy, na satelitní pozici 28.2 st. vých. si určitě vyberete. Satelity Astra jsou zde pro diváka, který není ochotný za příjem filmových kanálů platit, jasnou volbou. Nedočkáte se zde sice žádných volně vysílaných nejnovějších hollywoodských trháků, můžeme vám však slíbit, že se nudit rozhodně nebude a rádi se k nim budete vracet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).