Hlavní navigace

Legální BitTorrent? Věřím!

28. 11. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tato glosa je mou reakcí na glosu, zveřejněnou na Lupě minulý pátek. Vojtěch Bednář v ní správně a logicky rozebírá, jaký dopad bude mít "dohoda" tvůrce BitTorrentu Brama Cohena s Motion Picture Association (MPAA) (naprosto zanedbatelný), ale přitom sám padl do pasti MPAA.
František Fuka - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Tato glosa je mou reakcí na glosu, zveřejněnou na Lupě minulý pátek. Vojtěch Bednář v ní správně a logicky rozebírá, jaký dopad bude mít „dohoda“ tvůrce BitTorrentu Brama Cohena s Motion Picture Association (MPAA) (naprosto zanedbatelný), ale přitom sám padl do pasti MPAA.

Věty jako „BitTorrent s námi ještě dlouho pobude a své oblíbené filmy najdeme i nadále na této adrese“ (s uvedením konkrétního odkazu na pirátský BitTorrent hub) jsou sice frajerské (sám je také občas používám) a vzbuzují příjemný pocit typu „MPAA m8 zase smůlu“ (který je příjemný i mně), ale v očích méně erudované veřejnosti (i když ta, jak sám autor upozorňuje, asi Lupu moc nečte) pouze prohlubují dojem, že „BitTorrent není úplně košer“, což je přesně dojem, který se snaží vzbuzovat MPAA a spol v „laické veřejnosti“, do které patří například redaktoři denního tisku a zákonodárci.

On nás ten smích přejde, až se někde v parlamentu bude projednávat „Zákon proti okrádání umělců“ a tato věta z „odborného internetového deníku Lupa.cz“ bude uváděna jako argument pro kriminalizaci všech internetových aplikací, které nebudou certifikovány MPAA nebo BSA (tj. všech, které budou běžet na operačních systémech, ve kterých si můžete se soubory na disku dělat to, co VY uznáte za vhodné). Může vám to připadat jako sci-fi. Také netvrdím, že se do stane letos nebo do tří let…

Proto všichni opakujte se mnou: BitTorrent je a vždycky byl legální!. BitTorrent umožňuje sdílení souborů, které mohou, ale nemusí být ilegální. To ale nesouvisí s legálností samotného BitTorrentu. Je úplně legální, pokud budu prodávat železné tyče. Nic na tom nezmění ani skutečnost, že někdo jiný vydá článek o tom, jak vhodné jsou zrovna tyče z mého obchodu k mlácení lidí do hlavy. Může to být pro mě podnět k tomu, abych se zamyslel nad technickým specifikacemi svých tyčí a samotnou skutečností, že je prodávám, ale z ničeho ilegálního být obviněn nemohu.

BRAND24

Přiznám se, že mi není úplně jasné, co Dan Glickman z MPAA sledoval tím, že se nechal vyfotit, jak si třese rukou s autorem BitTorrentu. Podle prohlášení MPAA byla uzavřena dohoda, spočívající v tom, že z vyhledávacího enginu na bittorrent.com budou odstraňovány odkazy na torrenty, které MPAA označí za neoprávněně zveřejněné. I kdyby bylo vyhledávání na bittorrent.com zrušeno úplně, z hlediska snížení objemu sdílených ilegálních souborů na Internetu půjde o natolik zanedbatelnou změnu, že mám svou následující osobní teorii: MPAA nechápe vztah serveru bittorrent.com a souborů sdílených pomocí BitTorrentu a domnívá se, že odstraněním nějakých souborů z vyhledávače bittorrent.com zabrání tomu, aby byly tyto soubory sdíleny sítí BitTorrent kdekoliv na světě!

Můžete si myslet, že takoví ignoranti to být nemohou, ale věřte mi, že mám díky svému ochomýtání kolem filmové distribuce skutečně unikátní zkušenosti s technickou erudovaností zodpovědných lidí ve velkých studiích. V této souvislosti bych vám doporučil tento svůj článek, byť už je půl roku starý a zaměřený na trochu jiné čtenáře, než jsou návštěvníci Lupy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).