Hlavní navigace

Leoš Pohl: Multiplex B se dočká řádných programů asi až v roce 2009

11. 6. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
11. 6. 2007

Pokud vše půjde tempem jako dosud a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) bude muset obnovit licenční řízení na šestici nových digitálních programů, současný multiplex B se dočká řádně licencovaných stanic nejdříve na jaře 2009. Serveru Parabola.cz to řekl Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG), provozovatele přechodného digitálního multiplexu B.

Síť B v současné době vysílá jen v Praze a středních Čechách. Kromě Primy, která v ní vysílá řádně, obsahuje ještě další čtyři televizní a dva rozhlasové programy, které v ní vysílají na základě dočasné experimentální licence. O řádných programech musí rozhodnout soud, který řeší žaloby na výsledek licenčního řízení z loňského dubna i stížnosti proti zrušení rozhodnutí RRTV. Pohl předpokládá, že obnovené licenční řízení nezačne dříve než příští rok na podzim.

Spíše to však bude na jaře 2009. Druhým možným přístupem může být novela vysílacího zákona a pokud na podzim projde parlamentem s přechodnými licencemi, pak by mohlo vysílání začít někdy kolem podzim roku 2008, dodal Pohl. Multiplex B, který se od července přemění na řádnou digitální síť 3, do té doby bude vysílat zřejmě jen v Praze. Po získání nového oprávnění pro experimentální vysílání zde může tento multiplex vysílat do ledna 2008.

Podle toho jak se bude vyvíjet právní úprava digitálního vysílání se rozhodneme jak budeme dál pokračovat, komentoval Pohl fakt, že licence na obsah multiplexu B, s výjimkou televize Prima, platí pouze do letošního Silvestra a jsou „neprodlužitelné“. Zároveň dodal, že CDG má zájem rozšiřovat vysílání do dalších lokalit včetně Domažlic a Ústí nad Labem, oproti multiplexu A provozovaného Českými radiokomunikacemi má ale nevýhodu v tom, že nemůže čerpat příspěvky z Radiokomuni­kačního účtu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Největším problémem je to, že pro naše klienty není vytvořen rovný přístup na trh a tím by mohl být vytvořen precedent i pro další rozvoj. TV Prima nemůže v lokalitách Domažlice a Ústí nad Labem využít výhody příspěvku z Radiokomuni­kačního účtu a i u dalších lokalit „běžné“ ceny při vysílání s naplněným multiplexem, konstatuje Pohl v rozhovoru pro Parabolu.cz. Zároveň potvrdil, že CDG jedná s novou českou satelitní televizí Public TV o zařazení do pražského experimentu.

KL24

Public TV se na nás obrátila se žádostí o zařazení do pražského multiplexu se zájmem se rozšiřovat i do dalších lokalit, pokud to experimentální licence umožní. O změnu příslušných podmínek naší licence jsme již požádali Radu, řekl Pohl. Operátor multiplexu B také potvrdil zájem o pokračování testů kompresního standardu MPEG-4 a chce zahájit testy pozemního vysílání HDTV. Chceme při tom využít možností naší technologie, kterou jsme pořídili v loňském roce a období slabého vysílacího provozu. Nevylučuje i možné změny ve složení multiplexu, dodal Pohl.

CDG přesto nepočítá s tím, že by v komerčním provozu nabídla vysílání v MPEG-4. Myslíme si, že start free to air televizních programů je třeba zahájit v MPEG-2, jak z hlediska stávající penetrace, tak současné ceny MPEG-4 přijímačů. Záleží však na každém jednotlivém provozovateli televizního programu. Jsme přesvědčeni, že MPEG-4 je určen pro vysílání HDTV a placených programů, uzavřel Pohl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).