Hlavní navigace

Proč O2 zatím nenabízí LTE síť a NFC platby na jedné SIM kartě

4. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: GE Money Bank
Zákazníci O2 si sice pro přístup mobilního telefonu do LTE sítě mohou vyměnit na prodejně SIM kartu, ale musí oželet NFC platby. Jde prý ale o dočasný stav.

Někteří zákazníci O2 narazili na problém, že operátor v současnosti nenabízí SIM karty podporující zároveň LTE síť i NFC platby. Jak jsme vás již informovali, telekomunikační operátor O2 tento týden otevřel svou nově budovanou LTE síť po modemech a tabletech také mobilním telefonům. Pro přístup do LTE sítě je však nutná výměna SIM karty.

Nyní vydané SIM karty s podporou LTE sítě však nepodporují NFC platby. „Je to skutečně tak,“ potvrdil nám Ctibor Jappel z tiskového oddělení O2, který doplnil: „NFC SIM karty byly připravovány v době, kdy v naší síti nebyl plně implementován autentizační algoritmus podporující LTE.

Příprava SIM karet s podporou NFC plateb kvůli platebním appletům karetních společností MasterCard a Vista prý vyžaduje obsáhlé testy a dodržení certifikačních kritérií platebních společností, což je časově náročný proces. Podle Ctibora Jappela by operátor měl začít vydávat SIM karty podporující jak LTE síť, tak NFC platby, během několika měsíců.

MMF24

Přemýšleli jsme nad tím, zda zpřístupnit vysokorychlostní data LTE našim zákazníkům již nyní, nebo čekat na validaci všech funkcionalit NFC. Nakonec jsme se rozhodli, že nabídneme LTE našim zákazníkům co nejdříve,“ doplnil Ctibor Jappel.

Dlužno dodat, že dosavadní omezení nemá až tak velké dopady, protože pokrytí LTE sítí je dosud malé stejně jako šíře podpory NFC plateb. O2 na nich spolupracuje s GE Money Bank. Klienti operátora kromě účtu v této bance potřebují také jedno z pouhého půltuctu podporovaných mobilních zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).