Hlavní navigace

Maličký problém velikého Skype

27. 7. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Skype se v Německu dostal před soud, který rozhodl, že musí ke svému hardwarovému WiFi telefonu přidávat zdrojový kód jeho operačního systému, jelikož podléhá licenci GPL. Skype nejspíš není sám, koho potká něco podobného. Jsou významní dodavatelé služeb v ohrožení?

Skype dnes zná takřka každý pravidelný uživatel Internetu. Název, který byl původně pouze VoIP komunikátorem, je již dávno synonymem pro komplexní komunikační balík s možnostmi převyšujícími některé aplikace pro instant messaging, hojně využívaný nejen domácími uživateli, ale také mnohými organizacemi a firmami.

Stejnojmenná firma se od začátku úspěchu svého hlavního produktu stala z ničeho celosvětovým telekomunikačním operátorem. K jejímu softwaru je v současnosti možné pořídit celou řadu doplňků, jak softwarových, tak i hardwarových. Právě jeden z nich, prodávaný samotným Skypem, postihl, jak se zdá, nepříjemný a potenciálně velmi nebezpečný karambol.

WiFi telefon

WSKP 100. To je poněkud krkolomný název pro hardwarový WiFi telefon určený pro Skype. Přístroj, jehož recenzi si můžete přečíst třeba na serveru SmallNetBuilder, vypadá lacině, ale není to žádné USB sluchátko, které by životně záviselo na běžící mateřské aplikaci. Přístroj podobný mobilnímu telefonu se připojuje k Internetu pomocí bezdrátové sítě a funguje jako klient pro Skype. Stačí tedy do něj zadat přihlašovací údaje a můžete telefonovat. „Přirozenou“ cestou, bez nutnosti použít počítač a přitom ze svého standardního účtu. Telefon bohužel nepodporuje všechny služby Skype, ale to není ani jeho účelem. Důležité je, že se dovoláte.

Podle rozhodnutí německého soudu v Mnichově Skype právě tímto telefonem (vyráběným a navrženým jinou společnosti) porušil licenci GPL(v2). Telefon jako svůj operační systém používá Linux a výrobce, přesněji řečeno prodejce, nedal zákazníkům k dispozici zdrojový kód operačního systému, přesněji řečeno těch jeho částí, které jsou licencovány jako svobodný software.

WiFi průšvih

Nešlo by o nic tak moc kritického nebo zajímavého. Prodejce inkriminovaného Skype-mobilu na problém zareagoval tím, že do balení začal přidávat papírek s URL odkazem na stránku, kde je k dispozici zdrojový kód. Má se tím pochopitelně na mysli kód operačního systému, nikoliv samotného klienta sítě Skype. Přesto je ale rozhodnutí soudu proti (byť ne úplně přímo) gigantickému operátoru ve věci zatajení, respektive nedostatečného zveřejnění kódu a tím vlastně zneužití Linuxu, neobyčejně zajímavé. Skype totiž není ani zdaleka jediným, kdo má máslo na hlavě.

Firem, které najdete na stránkách projektu GPL Violations a které zneužívají otevřený kód výše popsaným způsobem, není zrovna málo. Všimněme si, že se velmi často jedná o dodavatele síťových a internetových technologií. Je to logické – velká část infrastruktury Internetu počínaje aktivními prvky u ISP a konče zákaznickými přístroji jsou jednoduché počítače, které ke svému chodu potřebují firmware s operačním systémem. A například u routeru nebo firewallu je Linux jednoznačné rozhodnutí. Jak se ale vypořádat s nutností zveřejnit kód systému, a tím i velké části firmwaru a současně si zachovat to, čemu dodavatelé pompézně říkají „intelektuální vlastnictví“? Ne každý má tu možnost co Skype, tedy že jeho aplikace není jen modifikací standardní součástky a že v Linuxu v „embedovaném“ zařízení pouze běží. A stačí pár prohraných soudních sporů k tomu, aby i relativně velcí výrobci síťových prvků museli odtajnit něco, co by si jinak nejraději nechali sami pro sebe. Že to není žádná tragédie?

BRAND24

Otevřený kód má mimo jiné jednu vlastnost, která bývá označována jak za nedostatek, tak i za přednost. Touto vlastností je relativně snadné vyhledávání bezpečnostních chyb. Linux, používaný v síťových zařízeních a následně „zatajený“, je takovou technologií. Donucení výrobce daného zařízení k vydání kódu je rovno expozici jeho firmware k rozebrání a k následnému napadení s využitím známých chyb. Jediné, co proti tomu může výrobce dělat, je aktualizovat, aktualizovat, aktualizovat. Tak vznikají dodatečné náklady, které se firmy nabízející síťové systémy založené na Linuxu, respektive na opensource, snažily právě použitím Linuxu a otevřených technologií snížit.

Následky

Jediným, kdo může být „pozapomenutím“ výrobce svého WiFi telefonu nebo ADSL modemu skutečně postižen, je samozřejmě uživatel. V drtivé většině případů mu je jedno, jaký systém, nebo vůbec firmware v „chytré krabičce“ běží, ale byl by velmi rád, kdyby fungovala co nejdéle a přitom spolehlivě. Rozhodnutí nad Skype, jakkoliv se z perspektivy typického majitele jeho WiFi telefonu jedná o abstraktní věc bez možnosti reálně ovlivnit život, může mít mnohem větší dopad, než si jeho aktéři uvědomují. Již několikrát se stalo, že i renomované a důvěryhodné firmy musely nečekaně zpřístupnit firmware svých produktů, a lze předpokládat, že podobných, prozatím neviditelných hříchů jsou ve skutečnosti desítky, stovky, možná tisíce. Lze si jen stěží představit, co by jejich provalení v krátkém čase mohlo znamenat pro současné IT, které je přes všechny trendy a vzletná slova založeno z klientské strany hlavně na jednoduchých a na levných zařízeních. V současnosti to vypadá, že se dříve, nebo později hodiny „firmwarové pravdy“ dožijeme, ale co bude po ní?

Vnímáte zveřejnění kódu Skype spíše pozitivně, nebo negativně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).