Hlavní navigace

Máme se bát Al-Kajdy?

4. 12. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Supertajná teroristická síť se chystá vyplenit americké finanční trhy za pomocí Internetu. (Kapitalistický) svět je v ohrožení! Nastoupí agent jejího veličenstva?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Úřad, který se v USA zabývá vnitřní bezpečností, tedy hlavně ochranou před terorismem, minulý týden vydal varování, podle kterého se teroristé chystají zaútočit na banky a další finanční instituce. Rozdíl oproti dnes obvyklé představě teroristy v kokpitu dopravního letounu je, že maskovaný násilník se samopalem má tentokrát sedět u počítače. Útok údajně hrozí webům varovaných institucí. Jinak řečeno, Al-Kajdá chystá velký kyberneticko-teroristický čin ve snaze paralyzovat online ekonomiku. Přesnější důkazy o možných hrozbách, jež mají trvat do konce prosince, nejsou, ale prý je třeba se jich obávat.

Elektronické obchodování je dnes důležité a proteče jím spousta peněz. Paralýza některých služeb před Vánoci by Američanům mohla připomenout, že Santa možná už příští rok nepřijde, a podnikatelům, hlavně těm velkým, by mohly vzniknout nedozírné ztráty. Z tohoto hlediska je třeba podobná rizika brát vážně. Ale je zde i jiné hledisko.

Svět se bojí terorismu. Asi tak, jako Česko hledá superstar. Poté, co demokraté nedávno značně posílili svou moc v Kongresu i Senátu, se najednou mluví o usmíření s Íránem, o odchodu z Iráku, prostě o všech těch ošklivých věcech, o kterých nechtějí jestřábi ani slyšet. Závislost některých lidí na násilí stoupla do té míry, že k vyvolání strachu už nestačí ani hrozba zásahem zbrusu nového A380 do Empire State Building. Čili – podobně, jako je většině Česka jedno, kdo v Superstar vyhraje – je většině světa jedno, kdo varuje před vousatým starcem a jeho organizací. Ale většina (západního) světa dnes používá Internet a online bankovnictví. Z této logiky vyplývá, že stejně jako se do virtuálního světa mohou stěhovat skuteční teroristé, můžou se zde stěhovat i ti, kteří před nimi potřebují strašit. Abych si půjčil slovíčko ze světa vědy, „metateroristé“.

Tím se strach z teroru stává skutečně globálním. Zcela v souladu s principy Internetu varování amerického úřadu spolehlivě vyděsí Evropany i Asiaty, když to přeženu, tak i chudé africké spoluobčany, posílající účet za vodu ze svého OLPC.

BRAND24

Otázkou je, zda větší škodu páší teroristé, nebo metateroristé. Pokud vím, tak opatření proti známé hrozbě jsou nejúčinnější, pokud se provádějí ve skrytu. A v pátek krátce po poledni, tedy několik hodin po vydání hrozby, je úroveň ohrožení dle Symantec ThreadCon na standardní druhé „zvýšené“ příčce. Tedy nic.

Pokud čtete tuto glosu a dolar má hodnotu potištěného papírku, případně pokud ji z důvodu globálního výpadku nečtete vůbec, tak se omlouvám za svůj omyl a slibuji, že příště se pokusím být pesimističtější. Jinak si ale myslím, že tento planý poplach je spíše předvánočním politickým tahem než skutečným ohrožením. Ať už amerických finančníků nebo – zprostředkovaně – i nás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).