Hlavní navigace

Markíza požádala o licenci pro zemské digitální vysílání na Slovensku

12. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
12. 1. 2010

Nejsledovanější slovenská televize Markíza podnikla první krok k tomu, aby se mohla objevit v první celoplošné zemské digitální síti na Slovensku. Požádala slovenskou Radu pro vysílání a retransmisi o udělení licence pro celoplošné zemské digitální vysílání. Rada by měla o žádosti jednat už dnes, informuje server Mediálne.sk.

ČTĚTE TAKÉ: Start digitálního vysílání na Slovensku provázejí problémy

Markíza chybí v programové nabídce prvního řádného celoplošného digitálního multiplexu na Slovensku, který začal vysílat 22. prosince loňského roku, a to i přes to, že v digitálních experimentech stejného operátora tento program figuroval. Společnost Towercom, která je provozovatelem řádného zemského digitálního televizního vysílání u našich východních sousedů, absenci Markízy vysvětlila legislativními problémy.

NAPSALI JSME: Digitální vysílání ze Slovenska naladí i diváci na Ostravsku a Zlínsku

Na rozdíl od České republiky, kde všechny analogově vysílající televizní stanice získaly automaticky nárok vysílat i digitálně, totiž slovenské televize musí žádat o novou licenci pro digitální vysílání. Bez ní se nemohou objevit v nabídce řádného zemského digitálního vysílání. Markíza nestihla podat žádost o tuto licenci včas, a proto se v prvním řádném multiplexu DVB-T na Slovensku neobjevila.

K TÉMATU: Televize Joj, Joj Plus a TA3 získaly digitální licence na Slovensku

BRAND24

Naším cílem je poskytovat atraktivní služby, a proto intenzivně jednáme i s nejsledovanější televizí Markíza o zařazení do prvního multiplexu DVB-T, ujišťuje Michal Šuran, mluvčí společnosti Towercom, která je operátorem této digitální sítě. Multiplex je však v současné době plně obsazen, takže zařazení Markízy bude muset předcházet vyřazení některého ze současných programů.

V první řádné zemské digitální síti na Slovensku nyní vysílají všechny tři programy veřejnoprávní Slovenské televize a komerční televize Joj a Joj Plus. Veřejnoprávní STV již dříve deklarovala, že v prvním přechodném multiplexu chce vysílat jen dva programy, a to plnoformátovou Jednotku a sportovní Trojku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).