Hlavní navigace

Mediální rada ve hledáčku Nejvyššího kontrolního úřadu

8. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
8. 1. 2008

Má Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v pořádku své účetnictví a vykázala všechno tak, jak měla? Po tom se pídí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Předseda RRTV Václav Žák finanční audit zaměřený na závěrečný účet dozorce nad audiovizí ve státním rozpočtu vítá, informovala včera ČTK.

Mluvčí NKÚ Radka Burketová s odvoláním na prezidenta úřadu Františka Dohnala agentuře řekla, že kontrola vzešla z vnitřního podnětu. Jde o jednu z menších kapitol, o akci typu finančního auditu, sdělila mluvčí. Cílem kontroly je podle NKÚ prověřit správnost výkazů, které RRTV předkládá jako podklad pro závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu. Kontrolní akci úřad zařadil do plánu dodatečně. Podle informací ve věstníku začala loni v listopadu, kontrolní závěr by měli úředníci předložit ke schválení letos v dubnu.

Šéf RRTV Václav Žák netuší, proč státní instituci zaměřenou na dozor nad tuzemskou audiovizí NKÚ kontroluje. Ale musím říct, že jsem velmi rád, že tady NKÚ je, řekl předseda RRTV a dodal: Já to osobně velmi vítám. Všechny státní instituce podle něj potřebují kontroly tohoto typu, aby bylo jisté, zda postupují správně.

RRTV má pro letošní rok ze státního rozpočtu k dispozici téměř 61 milionů korun. Místopředsedkyně sněmovní komise pro sdělovací prostředky Ivana Levá (KSČM) se domnívá, že pokud RRTV v kontrole obstojí, vylepší to její obraz a přibrzdí tendence jejích odpůrců.

BRAND24

NKÚ kontroluje hospodaření s majetkem státu a plnění státního rozpočtu. Pravidelně přitom nachází různá pochybení. Za většinu z nich podle něj může nefunkčnost vnitřních kontrolních mechanismů kontrolovaných institucí nebo osobní selhání konkrétních lidí.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).