Hlavní navigace

Megaupload byl dinosaurus

23. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Když americké úřady zavřely jednu z Mekk stahování souborů, server Megaupload, a vyvolaly tím halasnou hackerskou a ještě halasnější mediální odezvu, nic se vlastně doopravdy nestalo. Až na maličkost…
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Zvěst o konci jednoho z populárních serverů pro zálohování dokumentů  sdílení filmů a warezu Megaupload.com se stala populárním tématem obecných médií, stejně tak jako halasná hackerská reakce, která jí byla vyvolána. Že prý svoboda slova, svoboda internetu a právo sdílet si kde chci, co chci. 

Osobně si myslím, že tento krok pro ty, kteří jej kritizují, ani pro ty, kteří jej provedli a ani pro ty, které měl ochraňovat, vůbec nic neznamená.  Megaupload byl jedním z mnoha serverů, které umožňují sdílet soubory přes veřejné webové rozhraní. Je prostým faktem, že drtivá většina jeho obsahu byla v rozporu s právy  vlastníků pořízenými kopiemi a tedy pirátská. Zavření serveru bylo jen otázkou času, a že přišlo právě v okamžiku všeobecného povyku okolo SOPA/PIPA je po mém soudu učebnicový případ hlouposti  příslušných úředníků více, než co jiného.

Celá věc má ale jeden, moc zajímavý faktor.

Servery, jako byl Megaupload a jemu podobní, jsou z hlediska distribuce obsahu krokem zpět. Jestliže byl na začátku Napster, po něm odolnější FastTrack a Gnutella, pak eDonkey a Overnet a pak Torrent, představuje ukládání multimédií za účelem jejich sdílení na webový server, jakkoli kapacitní, něco podobného, jako kdybychom z Octavie přestoupili do Škody 120 s tím, že se snáze ovládá.  Server se dá velice snadno odpojit, zablokovat, zrušit. Jeho provozovatele lze zavřít. Jediný důvod, proč dnes mají služby typu Ulož.tamto navrch před výměnnými systémy, je, že jsou  z hlediska zcela laického uživatele mnohem snazší na použití. Nicméně problém neřeší.

Zavření Megauploadu je  ukázkou toho, co se v dohledné době stane mnoha dalším, a co se vlastně už mělo stát dávno. Množství volně dostupných dat na Internetu nijak neovlivní. Distributorům hudby a filmů příjmy nezachrání.  Administrativě libido nespraví a odpor proti pokusům typu SOPA pouze podpoří.   Může však ukázat na skutečnost, že Megaupload byl, stejně jako mnoho jiných je, dinosaurem. Jak rozměry, tak koncepčně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).