Hlavní navigace

Jak MF Dnes a iDnes.cz přicházely na Internet

16. 1. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Portál iDnes.cz, který vydavatelství MAFRA spustilo v lednu 1998, nedávno oslavil deset let své existence. Deník MF Dnes však „byl na Internetu“ ještě dříve. Chcete vidět, kde byl dostupný a v jaké podobě ? A také jak vypadal portál iDnes.cz bezprostředně po svém spuštění?

Minulý týden oslavil portál iDnes.cz desetileté jubileum své existence a svého působení na Internetu. Narozeninový večírek ve velkém sále Slovanského domu v Praze se prý vydařil, a i Lupa v sobotu trochu zavzpomínala na dobu před deseti lety. Sám iDnes ke své historii něco málo napsal, v článku „Deset let iDNES.cz: od kolapsu ke třem milionům čtenářů“ – ale ukázky toho, jak iDnes.cz původně vypadal, se moc neobjevovaly. Snad opět jen Lupa přinesla odkaz na internetový archiv (archive.org), který zaznamenal podobu iDnesu poprvé v květnu 1998. Ale to nebyla jeho původní podoba.

Pojďme se tedy ponořit v čase ještě hlouběji a zavzpomínejme trochu nejenom na iDnes.cz a jeho první podobu, ale i na to, jak se vlastně deník Mladá fronta – DNES dostal na Internet. K tomu totiž došlo mnohem dříve, než MAFRA 12. ledna 1998 spustila svůj portál iDnes.cz.

Prehled tisku  na CESNETu

Začátky Mladé fronty na Internetu

České deníky se začaly objevovat na Internetu již v letech 1995 a 1996, a to nikoli v režii svých vydavatelů, ale v režii jiných subjektů, buďto internetových providerů, nebo specializovaných internetových firem. Nejinak tomu bylo i v případě deníku MF – DNES.

V roce 1996 byl deník MF DNES k nalezení na dvou serverech: na „trafice“, provozované společností Medea, a na „novinovém“ serveru Video on Line (provozovaném společností Czech On Line, která fungovala primárně jako ISP). Jak můžete vidět na dnešním prvním obrázku, který je jedním z tehdejších přehledů denního tisku na Internetu, oba tyto servery zveřejňovaly na Internetu i další tituly.

Na následujícím obrázku (ze září 1996) vidíte nabídku novinových titulů přímo u Video on Line (VOL). Kromě MF Dnes je mezi nimi například i Mladý svět, Lidové noviny, Svobodné slovo a další.

Denni tisk na VOLu

Jak vypadala „domovská stránka MF Dnes“ na VOLu, vidíte na následujícím obrázku. Povšimněte si na něm, že tehdy ještě nefungovala automatická volba češtiny, jako je tomu dnes, a ve většině případů se požadované kódování muselo navolit ručně.

Domovska stranka MF DNes na VOLu

Jak konkrétně vypadala nabídka obsahu internetové verze deníku MF Dnes, vidíte na následujících dvou obrázcích. První ukazuje rozdělení celého vydání do rubrik a druhý pak přináší výčet článků v příslušné rubrice (resp. na titulní straně). Nezapomínejme, že tehdy šlo pouze o mechanické překlopení tištěné verze na Internet, takže obsah obou verzí byl nejen stejný, ale i stejně členěný.

Nabidka sekci MF Dnes Nabidka clanku v sekci

Konkrétní podobu jednoho článku pak můžete vidět na následujícím obrázku, stále ze serveru VOL.

Clanek z MF Dnes na VOL

Přitom již v roce 1996 jste se mohli dostat i k obsahu staršího vydání deníku MF Dnes, a to skrze archiv, který provozovala společnost Newton IT. Jeho tehdejší ceny vidíte na následujícím obrázku.

Nabidka sluzeb archivu clanku na VOL

MF Dnes v Trafice

To na „novinovém“ serveru společnosti Medea, stylizovaném do podoby virtuální trafiky, byla nabídka novinových titulů ještě pestřejší než na serveru VOL.

Trafika na serveru MEDEA

Pokud jste si klikli na MF DNES (resp. jen DNES), dostali jste se na nabídku vydání podle kalendářních dnů, dokonce i s možností fulltextového vyhledávání.

Domovska stranka MF DNes na serveru Medea

Teprve z této stránky se přecházelo na jednotlivá „denní“ vydání, která byla dostupná ve dvou verzích: jak v HTML, po jednotlivých článcích (podobně jako na serveru VOL), tak i v PDF.

denni vydani MF Dnes na serveru MEDEA

Samotné články v HTML vypadaly v zásadě stejně jako na serveru VOL. Ani vlastně nemohly vypadat nějak výrazněji odlišně.

Clanek z MF Dnes na serveru MEDEA

PDF verze, kterou MEDEA již tehdy nabízela, byla v roce 1996 sice jen černobílá, ale zato zahrnovala celý deník, a ne jen jeho titulní stránku, jako je tomu dnes. Na druhu stranu objemy PDF verzí byly na tehdejší dobu obrovské. Když jsem o tom v roce 1996 psal v jiném článku, sám jsem nadával na to, že 4 megabytový soubor jsem stahoval skoro 4 hodiny (při tehdejším stavu peeringu z Prahy do Prahy přes Vídeň), a podařilo se to už na třetí pokus. No, kdeže ty tehdejší kapacity připojení jsou.

Vydani MF Dnes ve verzi PDF

MEDEA přitom nabízela v PDF i přílohy deníku MF Dnes, a stejně tak i jen televizní program v PDF. Jelikož ale tehdejší rychlosti připojení skutečně nebyly na PDFka ještě stavěny, nabízela také možnost stažení celého deníku MF Dnes v HTML podobě jako jednoho souboru. Ve srovnání s cca 4 MB v PDF to obnášelo podstatně méně dat k přenosu. V konkrétním případě vydání MF Dnes z pátku 30. srpna, z něhož jsou ukázky, šlo o 287 kB.

Nabidka PDF verzi na serveru Medea

Jak jsem již zmínil, společnost MEDEA na své „Trafice“ nabízela (a to zdarma) i možnost fulltextového vyhledávání. Vyhledávací formulář vidíte na následujícím obrázku. Všimněte si na něm poznámky, že v obsahu deníku MF Dnes je možné hledat počínaje 1. lednem 1995.

Vyhledavaci formular na serveru MEDEA

Jak ale můžete vidět z ukázky výsledků vyhledávání (slova „Internet“), nalezeny byly i výsledky z konce roku 1994.

Vysledky fulltextoveho vyhledavani na serveru MEDEA

Přichází iDnes.cz

Poskočme nyní trochu v čase, z roku 1996 (ze kterého jsou všechny předchozí ukázky), a vydejme se do ledna roku 1998. Právě tehdy totiž vydavatelství MAFRA zprovoznilo svůj vlastní portál s názvem iDnes.cz. Nejspíše proto, že už nechtělo jen tak „překlápět“ tištěný obsah do internetové podoby, ale bylo žádoucí využít nových možností, které Internet jako takový skýtal. Za chvíli si je ukážeme. Další motivací nejspíše byla i snaha vzít věci do svých rukou a nespoléhat se pro internetovou verzi na jiné subjekty.

Jak nám minulý týden bylo připomenuto, vše začalo 12. ledna 1998, kdy byl portál iDnes spuštěn. Ovšem již předtím byla na Internetu dostupná „čekací“ stránka, avizující spuštění. Vidíte ji na následujícím obrázku (byl nasnímán 11. ledna 1998, 21:14:52).

Cekaci stranka pred spustenim iDnes

Po spuštění byla na adrese www.idnes.cz dostupná velmi podobná „ostrá“ stránka, umožňující volbu kódování češtiny a postup dále, dovnitř portálu.

Prvn ostra stranka IDNES.cz

Následovala „Úplně první stránka bez rámců …“, na které jste ještě měli možnost zvolit i jinou jazykovou verzi. Dnes už si to nevybavuji, ale zřejmě tedy portál iDnes nabízel svůj obsah, či alespoň určitou jeho část, i v dalších jazycích.

Uplne prvni stranka bez ramcu .....

Pokud jste navolili češtinu, dostali jste se na „základní stránku“, která již používala rámce. Vidíte ji na následujícím obrázku – a dnes již netuším, zda její černá barva byla specifická jen pro 19. ledna 1998, kdy byl obrázek pořízen, nebo byla taková trvale. V každém případě již ve své levém rámu nabízela základní nabídku celého portálu.

Zakladni stranka iDnes.cz

Příklad výčtu článků, které portál nabízel, jsem ve svém archivu bohužel nenašel, a tak vám mohu ukázat jen jeden konkrétní článek, na následujícím obrázku.

Straqnka s clankem na iDnes.cz

Jak už jsem výše naznačil, portál iDnes se už od svého začátku snažil nabízet více než jen obsah tištěné verze deníku MF DNES, překlopený do internetové podoby. Příkladů vám mohu ukázat hned několik. Třeba recenzi hospod a hospůdek. Znalci snad ocení (včetně ukázky tehdejších cen).

Recenze hospod a hospudek na iDnes.cz
Recenze hospod a hospudek na iDnes.cz pokracovani

Jiným příkladem „další“ aktivity může být aukce obrazů. Ano, na iDnes.cz se také dražily obrazy!

Aukce obrazu na iDnes.cz

Dalším lákadlem pro uživatele Internetu (ale možná i pro čtenáře tištěné verze) byly vtipy známého kreslíře Vladimíra Jiránka. Dva příklady vidíte na následujících obrázcích.

Vladimir Jiranek na iDnes.cz
Vladimir Jiranek na iDnes.cz

Ještě dalším příkladem, tentokráte již čistě internetového obsahu, byly audioklipy s výroky či celými rozhovory s různými osobnostmi.

Rekli na mikrofon pro iDnes.cz

Konečně posledním příkladem může být rubrika „Osobnost na síti“, ve které měli čtenáři iDnes.cz možnost klást své otázky různým osobnostem. V ukázce, kterou vidíte na následujícím obrázku, šlo o političku Petru Buzkovou a „informačního specialistu“ Pavla Sodomku.

Osobnost na siti

Na závěr si už jen ukažme, kdo byl pod internetovou verzí portálu iDnes podepsán:

BRAND24

Tiraz iDnes.cz

Pokud vás zajímá, jak se dále vyvíjela grafická podoba i obsah portálu iDnes.cz, doporučuji podívat se na již zmiňovaný internetový archiv. Ten začal snímat iDnes od 29. května 1998, kdy už jeho grafická podoba byla úplně jiná než ta dnes. Podstatně profesionálnější.

Nebo se můžete podívat na následující čtyři ukázky, které Lupě poskytl iDnes.cz, po řadě z let 1998, 1999, 2001 a 2004.

iDnes v roce 1998 iDnes v roce 1999 iDnes v roce 2001 iDnes.cz v roce 2004

Od kdy máte přístup k Internetu?

  • Od roku 1996 či déle.
    34 %
  • Od roku 1997/8.
    24 %
  • Od roku 1999/2000.
    20 %
  • Od roku 2001/2.
    11 %
  • Od roku 2003/4.
    5 %
  • Od roku 2005/6.
    5 %
  • Od roku 2007/8.
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).