Hlavní navigace

Týdenní revize: desetiletý iDnes, nedospělý mobilní Internet

12. 1. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 29
Zpravodajský portál iDnes.cz dnes slaví 10 let své existence, hlavním dárkem je mu nejspíš nedávno dosažená druhá příčka v návštěvnosti českého Internetu. Ani v roce 2008 však není jednoduché sledovat videozprávy na mobilu, stav českého mobilního připojení tak zůstává velkým zklamáním. Nevylepšil jej ani nový U:fon, zatímco ČTÚ konstatovalo výrazný rozdíl v ceně ADSL od Telefóniky O2 a alternativních operátorů. Jak dopadly Vánoce pro české e-shopy?

Server iDnes.cz má většina jeho čtenářů (či uživatelů?) zažitý jako „zpravodajský portál“, i když za portál se nepovažuje zase tak dlouho. K původnímu účelu využívat zpravodajství deníku MF Dnes na Internetu se začaly nabalovat další funkce, až vznikl dnešní komplexní web, zahrnující celou řadu dalších služeb včetně freemailu, vyhledávání (obojí dodané Googlem), internetová televize, jízdní řády, aj. Právě hojně komentovaná akvizice jízdních řádů stojí z velké části za podzimním nárůstem návštěvnosti tohoto portálu, kdy předstihl dávné rivaly Centrum.cz (s jeho Aktuálně.cz) a Atlas.cz a dostal se až za vedoucí Seznam. Dnešních více než tři miliony návštěvníků je počet, kterého ještě před pár lety nedosahoval celý český Internet a je jisté, že jejich řady budou dále houstnout – vždyť potenciálních návštěvníků je tady ještě téměř dvakrát tolik. Na Lupě jsme poprvé návštěvnost iDnesu zkoumali v říjnu roku 1998, kdy měla činit 2119 IP adres denně.

iDnes.cz byl spuštěn 12. ledna 1998, pomocí Web Archivu můžete nahlédnout na jeho stránky nejdříve z 29. května 1998. Pro vyvolání vzpomínek těch, kdo ony časy pamatují (či pro ilustraci pro ty, kdo přišli na Internet později) lze např. připomenout, že pouhé dva roky běžel vyhledávač Seznam.cz, počet českých domén dosáhl 18 000 (dnes je pro nejbližší roky předvídáno prolomení hranice půl milionu domén) a do pádu akcií IT firem na burze Nasdaq zbývaly celé dva zlaté roky. Kdo by mohl zapomenout?

iDnes však není jediný, kdo tento měsíc má co oslavovat. Prvního ledna letošního roku tomu bylo přesně 25 let, co zárodečný ARPANET direktivně přešel na používání protokolů TCP/IP. Byl tak položen další ze základních kamenů dnešního celosvětového Internetu. Lze to považovat za 25. narozeniny protokolů TCP/IP? A jak tento den oslavila společnost Google?
Jiří Peterka: Stalo se: 25. výročí přechodu na TCP/IP

A do třetice své výročí slaví také Lidové noviny, i když tentokrát papírové. Obnovené samizdatové vydávání tohoto listu začalo před dvaceti lety a na webu Lidovek je mu věnováno speciální vydání těchto historických čísel. Drobné technické nedostatky je pak snadné s úsměvem přejít, nakonec – primární je na webu přece stále obsah…
Blog Jana Wagnera na Lupě: Samizdatové Lidovky jsou online aneb Které (píp) to programovalo?!

Ale z idealizované minulosti se dříve či později musíme vrátit do „správného“ času (ostatně i na ten nejspíš jednou budeme s příjemnými pocity vzpomínat). Internet se nejen neuvěřitelně rozrostl (do šířky i do hloubky své nabídky), ale tím, jak se stává stále důležitější součástí sociálně-ekonomických struktur společnosti, neodvratně budí zájem státních institucí, bdících nad „správným“ chodem světa. Lze samozřejmě najít i světlé případy, kdy stát rozvoji Internetu a jeho obsahu pomohl, u velké většiny těchto nápadů však přetrvává nepříjemná nejistota o výsledném efektu. Podobně je tomu i u záměru Evropské komise standardizovat trh s online hudbou a multimédii.
Vojtěch Bednář: Poloviční a nedopečený eurorohlík 

Zatímco v roce 2006 dosahovaly průměrné rychlosti mobilního Internetu v ČR 318 kbit/s, průměr za loňský rok se zvýšil pouze na 332 kbit/s. Operátoři se po selhání nadějí kolem sítí třetí generace pouštějí do mobilních datových inovací spíše opatrně a přetrvává i nedůvěra ohledně služeb, které by je uměly využít v mobilně přívětivém prostředí (a zařízení, které by je mohly nabídnout). Čerstvý vichr do těchto kulis nepřinesl ani nový operátor U:fon, při svém příchodu očekávaný dokonce jako nová broadbandová naděje. Zatím alespoň dokázal získat skoro 33 000 zákazníků, nově spustil digitální vysílačky, začal nabízet pevnou linku speciálně pro seniory a obohatil svůj repertoár koncových zařízení. Mobilní hlasové služby plánuje spustit v průběhu letošního roku, mohly by prý být jeho hitem příštích Vánoc.
Tomáš Pětivoký: DSL.cz: Rychlosti mobilního Internetu zaostávají
Jiří Peterka: U:fon bilancuje a chystá mobilní hlas

Díky tomu, že Internet poskytuje samozřejmé prostředí pro pohyb a komunikaci čím dál většího počtu lidí, je možné jeho prostřednictvím uskutečňovat nápady a projekty, o jakých by před deseti lety kdekdo pochyboval. Třeba P2P sítě nikoliv pro výměnu hudby a filmů, ale peněz. „Uživatelské úvěry“ zažívají v zahraničí boom a banky se jimi začínají vážně zabývat. Přestože velká část poptávek po penězích má za úkol refinancovat dluhy po jiných půjčkách, lze mezi nimi najít ty, co vám vydělají. Jen mít dost odvahy to zkusit…
Patrick Zandl: Už i úvěry mají svůj internetový P2P model

Začátek nového roku vybízí k odhodlanému pohledu do tváře budoucnosti, ke čtení jejích myšlenek o tom, co pro nás letos chystá. Abychom nezůstali této výzvě osamoceni, požádali jsme již tradičně vybrané odborníky a šéfy důležitých internetových společností o jejich komentář a očekávání do nového roku. Výsledek byl mnohdy překvapivý, v každém případě však poučný. Také věříte, že letos poklesne množství spamu a budeme svědky další akviziční internetové bubliny?
Redakce: Internet roku 2008 očima odborníků: pokles spamu, nárůst zisků

Blogy se při podobných výhledech do budoucnosti ještě před několika lety měly stát obávanou konkurencí tradičních médií, které měly předstihnout v bezprostřednosti, korektnosti informací a identifikaci se čtenářem. Jenže jak potvrdila nejen jedna zajímavá sázka, ale i vývoj sám, blogy tohoto cíle nedosáhly. Víte proč?
David Antoš: Blogy: zatím jen doplněk

Analyzátor kontrastu barev je šikovný nástroj na zjišťování vzájemného kontrastu dvou barev. Pomocí něj lze dosáhnout dostatečně kontrastního textu na webových stránkách, avšak umí toho mnohem více. Jak vnímají www stránky například barvoslepí uživatelé? Za pomoci analyzéru se můžete na web podívat očima některých zrakově hendikepovaných uživatelů.
Petr Stohwasser: Má váš web správně vyvážené barvy?

Problematika porušování autorských práv využíváním výměnných sítí či stahováním hudby a filmů z Internetu je vděčným tématem diskusí na webu a jistě i nepříjemných snů šéfů vydavatelských firem. O postupech vyšetřovatelů v případě, že se zaměří na domácího „sdíleče“, panuje stále mnoho nejasností. Vyzpovídali jsme proto jednoho z těch, kdo se několika případů osobně účastnil – samozřejmě na straně vyšetřovatelů.
Aleš Miklík: Vyšetřování kyberzločinů: jaká je realita?

Zažité role některých hráčů na internetové šachovnici prochází s časem nejednou překvapivou zákrutou. Google se od vyhledávání dávno posunul mnohem dál a chce nyní konkurovat Wikipedii, její zakladatel se zase rozhodl konkurovat Googlu s vyhledávačem na principu sociální sítě. Ring sice není volný, ale souboji se meze rozhodně nekladou. Jen ty síly jsou poněkud nevyrovnané.
Michal Černý: Oko za oko

Ve své pravidelné měsíční monitorovací zprávě za loňský prosinec ČTÚ srovnává ceny a další parametry internetového připojení. A o zajímavá zjištění není nouze. Například u neomezeného ADSL spolu s hlasem regulátor zjišťuje, že inkumbent je skoro dvakrát tak dražší než jeho konkurenti z řad alternativců. U mobilního připojení ale trochu směšuje různé rychlosti.
Jiří Peterka: Ceny českého broadbandu podle ČTÚ

MMF24

Vánoční období je v životě e-shopů nejdůležitější fází, kdy se prověřují celoročně pilované procedury a zásoby a tučný zisk se snadno může zvrhnout v bolestnou prohru, jestliže některý článek v dlouhém řetězu selže. Každý rok jsou lámány rekordy v útratách a expedovaném zboží a ani poslední Vánoce nebyly výjimkou. Jak nyní, když se prach usadil, hodnotí bouřlivé týdny zástupci českých e-shopů?
Karel Wolf: Jak Ježíšek v loňském roce nakupoval po Internetu

Windows Vista, jakožto jeden z hlavních produktů Microsoftu současnosti, přitahuje patřičnou pozornost obdivovatelů, kritiků i nezávislých pozorovatelů. V záplavě jejich hodnocení tak můžeme najít zcela rozporné informace – od Vista je zázrak až po Vista je propadák. Pravda bude asi zase někde uprostřed, nicméně poměrně časté doporučení k přechodu na předchozí verzi Windows je v historii těchto operačních systémů přeci jenom spíše novinka. Čím to?
Blog společnosti Beneta na Lupě: Jak jsem provedl downgrade z Windows Vista na Windows XP
Blog Jana Wagnera na Lupě: BECTA nedoporučuje britským školám MS Vista

Přešli jste z Windows Vista zpět na XP?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).