Hlavní navigace

Týdenní revize: autorské poplatky vs. realita

19. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Vítaným objektem zájmu médií se stala kauza "kinoripu" filmu o rodině Simpsonových. Na pomoc dopadenému pachateli se měla pořádat sbírka a policie už má dalšího provinilce. Mezitím ministr Martin Říman oznámil záměr změnit systém autorských poplatků. Do internetové reklamy přišlo za loňský rok na dvě miliardy korun. Kdo je získá letos? Může projekt Bezrealitky.cz splnit své ambice? Český Internet naštěstí zatím postrádá svého spamového krále. Jak dlouho ještě?

Případ neautorizovaného rozšíření kopie filmu Simpsonovi ve filmu se pro média stal zajímavým zejména tím, že nese některé rysy tzv. „hluboce lidského příběhu“ (HLP): 19letý „pachatel“ z mladické nerozvážnosti překročil zákon, proti němuž jeho mnozí spoluobčané veřejně vystupují v diskusích, načež je sevřen do kleští justičně-byrokratického soukolí. Nešťastník svého činu veřejně lituje a slibuje pomáhat protipirátské unii v jejích osvětových kampaních. Výsledkem je snížený trest: pokuta 150 000 korun. Řada lidí mu ve webových diskusích vyjadřuje sympatie a rychle se objevuje iniciativa uspořádat na jeho pomoc veřejnou sbírku. Nechybí podpora známých osobností. Policie mezitím dopadla dalšího pachatele, znovu věkem mladšího. Sbírka se konat nebude, neboť by zřejmě nebyla legální. Chybí už jen hollywoodský konec, kterého se však nejspíš nedočkáme – scénáristé za oceánem stávkují a realita má smysl spíše pro absurdní humor.
Jiří Macich: Policie obvinila mladíka, který měl pořídit kinorip filmu Simpsonovi , Kinorip Simpsonů nakonec mladíka vyjde jen na 150 tisíc korun, Sbírka pro autora kinoripu zřejmě nebude a Další mladík bude obviněn v kauze kinoripu Simpsonovi ve filmu

Snad jen shodou okolností oznámil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman mezi svými prioritami pro letošní rok i záměr revidovat systém autorských poplatků tak, aby se již neodváděly „z ničeho“, ale jen tam, kde dávají smysl. Je si přitom vědom náročnosti takového úkolu, po němž odborníci volají již léta: samozřejmě tady to bude velký střet se svazem autorů, nicméně je třeba tu vyhlášku zmodernizovat, zjednodušit a platit skutečně jenom tam, kde jde o autorská práva, a ne tam, kde jde o získání profitu z ničeho. Dotkne se případný ministrův úspěch i dalších potenciálních mladíků s kamerami v kině? Nechme se překvapit. Rozhodně se však střezme divokých návrhů ze zahraničí, jako je francouzský plán daně z Internetu a mobilů.
Jiří Peterka: Stalo se: dočkáme se reformy autorských poplatků? 

To spam je naopak důsledek technologického pokroku, který vadí téměř všem (kromě spamerům). Český stát již do boje s ním před několika lety nasadil novou legislativu, jejíž vymáhání je bohužel ne zrovna efektivní. I v Česku však už několik zajímavých trestů za rozesílání spamu padlo. V USA dopadli už i svého spamového krále, zatímco český Internet na toho svého teprve čeká. Naštěstí, dodejme.
Daniel Dočekal: Spam: v zahraničí skvělý business, český Internet zatím v klidu

Se šířením pirátských kopií svých produktů se také téměř od svých počátků potýká i Microsoft, ačkoliv ten se již na důsledky činnosti pirátů možná naučil dívat i z jiného úhlu pohledu. Nová verze Windows s názvem Vista se podle některých komentářů prodává špatně, podle jiných zase velmi dobře. Kde hledat pravdu? Jako vždy ve zlaté střední cestě.
Vojtěch Bednář: Windows a jejich (ne)úspěšnost

Obliba Googlu a jeho slavného (avšak zároveň stále tajemného) PageRanku může v některých případech sahat daleko – třeba až na nemocniční pokoje. To když se jím inspirují výzkumníci, pátrající po nebezpečných bakteriích. Jenže nedosáhli by stejného úspěchu při použití obvyklých metod?
Pavel Houser: Jak Google sledoval smrtícího stafylokoka

Projekt Bezrealitky.cz si mezi své cíle vetknul prolomení bariér v českém realitním trhu, daných komplikovaným systémem zprostředkovatelů v podobě realitních kanceláří. Zájemci o nemovitosti a jejich prodejci se mají pomocí serveru potkávat přímo, bez pomoci makléřů, což má oběma stranám přinést úsporu peněz i času. Je však takový záměr reálný a jak se vlastně projektu čtvrt roku od spuštění daří?
Hynek Hruška: Změní Bezrealitky.cz stav českého realitního trhu?

Zpravodajský portál iDnes.cz oslavil 12. ledna své 10. narozeniny, což si připomněl na velké párty o dva dny dříve. My jsme se rozhodli jít proti proudu času až na samý počátek i před něj – do doby, kdy byl na webu ještě jeho předobraz, deník MF Dnes. Díky archivu Jiřího Peterky tak můžete nahlédnout do časů, kdy byl Internet opravdu zvláštní záležitostí, zatímco věci zcela běžné – jako třeba noviny – na něj teprve přicházely.
Jiří Peterka: Jak MF Dnes a iDnes.cz přicházely na Internet

Internetové videopůjčovny jsou na českém Internetu podstatně kratší dobu: prakticky pět let. A třeba dvě televize, které je provozují, je příliš šikovně nevyužívají. Nebo o jejich služby není ze strany diváků zájem? Nebylo by divu, na výběr mají i další možnosti, které navíc budou přibývat: IPTV, PVR rekordéry pro digitální vysílání, video hostingové servery, …
Karel Wolf: Pět let internetových videopůjčoven v ČR

Právě IPTV je služba, do níž byly vkládány mnohé naděje na záchranu toho, co zkazila líná digitalizace televizního vysílání. Bohužel však ani ona zatím nedokázala přilákat kritickou masu zákazníků. Přesto nabízí zajímavou alternativu těm, kdo zvažují digitalizaci domácnosti pozemní cestou. Ve dvou dílech proto zmapujeme nabídku českých poskytovatelů IPTV, přičemž první díl se věnuje Telefónice O2.
Jiří Macich: IPTV v Česku: O2TV od Telefóniky

Linkovací weby, kde mohou uživatelé odkazovat a doporučovat zajímavé články, mají v zahraničí úspěch zejména díky svému vzoru Digg.com. Na českém Internetu podobně výrazná linkovací služba chybí, o prostor se dělí několik menších projektů. Dva z nich se nyní sloučí: David Hořava, provozovatel např. služby Ubytování.cz, koupil Topčlánky.cz a Zalinkuj.cz. Jeho záměrem je oba weby sloučit a dát dohromady vybraný kvalitní obsah a komunitu registrovaných uživatelů.
Blog „David“ na Lupě: Linkovací weby
Jiří Macich: Topclanky.cz a Zalinkuj.cz mění provozovatele

Systém pro měření reklamních investic, který loni spustilo Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR), přiblížil nové médium o další významný krok na úroveň ostatních mediatypů. První výsledky za loňský rok ohlásily dvě miliardy korun do internetové reklamy, čímž by Internet předehnal outdoor. Seznam mezitím přešel z přednostních výpisů na PPC a pro letošní rok se očekává vzestup mobilního marketingu. Kdo si tedy připíše nejvíce bodů na konci roku?
Martin Schreier: Internetová reklama spolykala dvě miliardy. Kam půjdou letos?

UX DAy - tip 2

S digitalizací obsahu souvisí také nové formáty, jako je vysoké rozlišení obrazu (HD). Moderní uživatelé okamžitě zpozorní, pokud se někde tato zkratka objeví. Vysoké rozlišení je prostě „in“, ale přenosové technologie mu ne vždy stačí. Proto s povděkem všichni vítají schválení WirelessHD, průmyslové multigigabitové specifikace určené pro domácí multimedia.
Rita Pužmanová: HD video bezdrátově ještě letos?

Známá bezpečnostní společnost Secunia přišla s novým nástrojem pro kontrolu stavu našich počítačů. Aplikace PSI prohlédne váš počítač, řekne vám, nakolik je záplatovaný, ohrožený či zastaralý a mj. tyto (či spíše blíže neurčené) údaje odešle Secunii. Je takový zisk větší než případné riziko z ohrožení soukromí? A existují k PSI zajímavější alternativy?
Vojtěch Bednář: Poslužte si s PSI

Důvěřujete bezplatným online auditům bezpečnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).