Hlavní navigace

IPTV v Česku: O2TV od Telefóniky

17. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Řada domácností dnes řeší, čím nahradit analogovou televizi či jak se dostat k pestřejší programové nabídce, než je ta základní. Jednou z relevantních možností je vedle digitálního vysílání a satelitu také IPTV. Jejím nejznámějším poskytovatelem je v Česku Telefónica O2, na jejíž nabídku se dnes podíváme.

IPTV má širší technické možnosti než jen přinášet živé vysílání určitého množství televizních kanálů. Technologie může poskytovat prostor pro další služby. Rozhodli jsme se proto zmapovat nabídky IPTV pro koncové zákazníky na našem trhu. Vedle cen a programové skladby nás zajímá také implementace nadstandardních služeb, jako jsou třeba virtuální půjčovny videa. V tomto prvním díle se podrobně zaměříme na O2TV. V druhém díle se budeme věnovat Volný TV a dalším službám na našem trhu.

Telefónica O2 a její O2TV

Telefónica O2 svou IPTV službu známou pod názvem O2TV uvedla na trh v září roku 2006. Momentálně je už služba dostupná na většině území České republiky. Dostupnost si můžete ověřit na stránkách služby. Telefónica O2 váže IPTV stejně jako ADSL na telefonní linku, takže k nákladům je třeba ještě připočíst s ní spojené poplatky. Pevná linka je podmínkou pro zřízení služby. Není však nutné spolu s O2TV odebírat od operátora internetové služby, jako je třeba právě ADSL. V nabídce Telefóniky však nalezneme zvýhodněné balíčky kombinující službu O2TV s vysokorychlostním připojením přes ADSL nebo klasickou nabídku triple-play s televizí, internetovým připojením a telefonními službami (O2 Trio).

Televizní průvodce služby O2TV

Základní programové nabídky

O2TV nabízí tři základní programové nabídky, mezi kterými si zákazník může vybrat: O2TV Zábava, O2TV Kino a O2TV Sport. Ve všech nalezneme Novu, Primu a všechny kanály České televize včetně ČT 24 a ČT 4 Sport. Tyto kanály mají dostupný i svůj teletext.

O2TV Kino se orientuje na filmové kanály. Obsahuje totiž vedle výše zmíněných kanálů také filmové HBO, HBO 2, HBO Comedy, Cinemax a Cinemax 2.

O2TV Zábava obsahuje od všeho trochu a má z programů základní nabídky nejširší záběr. Součástí balíčků jsou dětské, vzdělávací, sportovní, hudební, seriálové i zpravodajské televize. Jejich výčet vypadá následovně: Markíza, STV, CNN, BBC World, Jetix, Minimax, Animax, Spektrum, National Geographic, Discovery, AXN, Zone Romantika, Zone Reality, Galaxie Sport, EuroSport, EuroSport 2, Óčko, MTV Europe.

Zaměření balíčku O2TV Sport je jasné už z názvu a odpovídá mu i skladba kanálů: Galaxie Sport, EuroSport, EuroSport 2, Sport 1, Extreme Sport, ESPN Classic, NASH, Motors TV, Golf Channel a jako bonus živé přenosy z hokejové O2 extraligy.

Součástí všech tří balíčků jsou také některé rozhlasové stanice, jako jsou jednotlivé stanice Českého rozhlasu, Frekvence 1, Evropa 2, Impuls atd.

Všechny balíčky, nehledě na odlišnosti v počtu dostupných kanálů, stojí stejně, a to 460 korun měsíčně bez daně, tedy v případě, že nejste uživateli O2 Internet ADSL. Pro ty je připravena cena 377 korun měsíčně bez daně.

Doplňkové balíčky televizních programů

K výše popisovaným balíčkům si můžete v případě zájmu přiobjednat některý z tuctu doplňkových balíků. První tři jsou O2TV Zábava Plus, O2TV Kino Plus a O2TV Sport Plus. Ty obsahují vše, co jednotlivé základní balíčky podobného jména, tedy bez slůvka „Plus“ v názvu, s výjimkou kanálů dostupných ve všech základních balíčcích. Je to logické – kdo by si jeden a ten samý program platil dvakrát. Tyto balíčky umožňují kombinování nabídky. Jste-li třeba fanoušky sportu, ale i filmů, můžete si jako základní balíček vybrat třeba O2TV Sport a k němu přiobjednat O2TV Kino Plus. Pak budete mít k dispozici všechny kanály ze základních nabídek O2TV Sport a Kino. Tyto tři „plusové“ balíčky stojí vždy 210 korun měsíčně bez daně.

Pro filmové fanoušky je navíc připraven ještě balíček O2TV Filmy Plus, ve kterém se už objevují kanály, které nejsou součástí žádné ze základních variant služby. Konkrétně jde o CSFilm, Filmbox, Filmbox Extra, AXN Sci-fi, AXN Crime a Nova Cinema. Doplňkový balíček vyjde na 126 korun bez daně měsíčně.

Zvlášť si můžete k základní nabídce objednat balík programů HBO, tedy HBO, HBO 2 a HBO Comedy za 168 korun měsíčně bez daně. Oproti O2TV Kino Plus v tomto případě nezískáte Cinemax a Cinemax 2. Oba kanály Cinemaxu lze rovněž přiobjednat odděleně od běžných plusových balíčků, a to opět za 168 korun.

Pro dospělé diváky je tu nabídka erotického kanálu Hustler TV za měsíční poplatek 168 korun bez daně nebo 210 korun v balíčku O2TV Privat Plus, kde jej doplňuje ještě XXX Xtreme. Pro děti je připraven balíček O2TV Děti Plus s kanály Jetix Play, Baby TV, Cartoon Network a Boomerang za 50 korun bez daně za měsíc. Tématické doplňkové balíčky kanálů uzavírá O2TV Dokumenty Plus s kanály Viasat Explorer, Viasat History, Travel Channel a National Geographic Wild rovněž za měsíční poplatek 50 korun bez daně.

Pro vyznavače ledního hokeje jsou připraveny poslední dvě bonusové nabídky: O2TV Extraliga a O2TV Extraliga Plus. Oba umožní sledovat přímé přenosy v reálném čase z aktuálního hracího dne za jednorázový poplatek. Ten v případě O2 Extraliga činí 42 korun bez daně a 126 korun bez daně u varianty Plus, protože její součástí je přístup do archivu odehraných utkání, na která se můžete rovněž podívat.

Další služby: virtuální videopůjčovna a televizní archiv

Možnosti IPTV jsou samozřejmě větší než jen pouhé sledování televizních kanálů. Jednou z nadstandardních služeb je virtuální videopůjčovna zvaná O2TV Videotéka. Z poměrně pestrého archivu si můžete v pohodlí domova vybrat film, na který se zrovna chcete dívat. Není nutné čekat na žádné dokončení stahování. Oproti internetovým online půjčovnám filmů, které provozuje třeba Nova nebo Seznam, zde nechybí novinkové tituly áčkové kvality. O2TV Videotéka tak nabídkou může konkurovat DVD půjčovnám.

Cena žhavých novinek je 70 korun za zhlédnutí bez daně, což už zase ve srovnání s DVD půjčovnou nemusí být tak lákavé. Některé půjčovny mají ceny novinek nižší. Za starší filmy v O2TV Videotéce zaplatíte 25 až 49 korun bez daně. U večerníčků zaplatíte buď devět korun za epizodu nebo 49 korun za sérii čítající více kusů (počet se různí). Cena 49 korun bez daně platí i za zhlédnutí jednoho 3D dokumentu, pro jehož sledování si ale ještě budete muset pořídit speciální 3D brýle.

BRAND24

Další službou O2TV po Videotéce je TV archiv, který umožní sledovat vybrané pořady z produkce České televize a Primy až sedm dní zpětně. V případě České televize ale řadu z nich naleznete na jejích internetových stránkách zdarma a po neomezeně dlouhou dobu, ovšem v horší kvalitě.

K snadnější orientaci v programu jednotlivých kanálů slouží TV průvodce nahrazující televizní program v jeho papírové nebo webové podobě. Na zajímavé pořady ve vysílání jednotlivých kanálů nebo ve virtuální videopůjčovně upozorňuje nonstop vysílaná upoutávka O2TV Info. Poslední z nabízených služeb je rodičovský zámek pro zamezení volného přístupu k vybraným kanálům.

Je pro vás nabídka IPTV lákavá?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).