Hlavní navigace

Online video hýbe Internetem. Víme proč a jak

6. 6. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 29
Nejen návštěvou amerického prezidenta byl významný včerejší den. Náš server Lupa.cz uspořádal Internet Video Forum, což byla odpolední konference, která se zaměřila na aspekty internetového videa. Video hýbalo světovým Internetem v posledních dvou letech a fenoménem se stává také v tuzemském prostředí.

To se odrazilo i v náplni a zajímavosti včerejšího setkání v hotelu Adria, kdy provozovatelé videoserverů, odborníci, novináři a zástupci mediálních agentur probírali online video ze všech možných úhlů.

Sluší se doplnit, že generálním partnerem sympózia byl N-joy.cz a mediálním partnerem iDnes.cz.

Video Forum 2007 - Pohled do salu

Internet Video Forum 2007 – pohled do sálu

Prezentace, které spatřily světlo světa na konferenci, budou ke stažení na stránkách konference. Ochutnat atmosféru a naťuknout témata, která se v úterý probírala, už můžete teď na následujících řádcích.

Stav internetového videa na českých tocích

Jako první vystoupil redakční kolega David Antoš, který se videem na webu intenzivně zaobírá. Přednáška Davida Antoše byla úvodová a představila hlavní proudy multimediálního online obsahu u nás a v zahraničí. Nemohl opomenout samozřejmě server YouTube, který drží prapor na poli sdíleného videa. Sekunduje mu třeba Metacafé. Z českých zástupců o místo na výsluní bojuje Stream a již zmiňovaný N-joy.cz. Oba pracují s videi nahranými uživateli, obě firmy mají své redakční týmy, které doplňují obsah. A sice s tím rozdílem, že zatímco N-joy nahání zahraniční klipy a trailery, Stream TV zkouší tvorbu vlastních pořadů s herci. Jedinou internetovou televizí je tak klasická televize Česká, která buduje archiv svých pořadů a poskytuje přímý přenos zpravodajské stanice ČT 24.

Zajímavé bylo zjištění, že podivný blog Youtube-stazeni-zdarma.com agregující videa světového obra, má podle Toplistu poloviční návštěvnost profesionálního Streamu…

Video Forum 2007 - David Antos

David Antoš

Jak se daří „českému YouTube“?

Se zkušenostmi z praxe přispěchal David Hác, ředitel společnosti Funpower, která provozuje server N-joy.cz. To je projekt, který umožňuje sdílení videa po vzoru YouTube, vznikl v lednu letošního roku a jeho návštěvnost stoupá: první měsíc zaznamenal 20.000 UIP, v pátém měsíci květnu návštěvnost čtyřikrát vyšší.

N-joy

„Máme přes 8700 klipů,“ řekl David Hác. Zhruba čtvrtinu obsahu obstarali návštěvníci – nahráli videjíčka, které měli u sebe na počítači. Zbylé tři čtvrtiny obsahu tvoří šoty, které redakce N-joy sehnala (asi někde na jiných serverech): reklamy, trailery, zahraniční virální videa. „Osvědčilo se nám titulkování videí. Vytipováváme obsah, který je virální v zahraničí a překládáme ho, abychom jej zpřístupnili Čechům.“ Zajímavou funkcí jsou privátní videa, kdy své kousky můžete pod heslem nabídnout jen vybraným známým.

N-joy - obchodní model

Datový přenos ve startovacím měsíci představoval 716 GB, v květnu to už narostlo na tři TB. Servery jsou vytíženy prakticky po celý den rovnoměrně, o víkendech je provoz o 15–20 procent nižší. N-joy disponuje nevelkou serverovou farmou. Své řešení velkoobchodně poskytuje dalším partnerům (třeba Tiscali), momentálně si vydělá na svůj provoz, investice se ale ještě nevrátily. Chystá zabudovat reklamu do embed playeru, tedy do videa, které si budou moc návštěvníci vložit do stránek.

David Hác si postěžoval, že český Internet dosud nemá svou videostar, která by rozhýbala zdejší amatérskou scénu. Patrick Zandl by mu určitě oponoval příkladem Noise Brothers.

Video a právo

Následovalo vystoupení Josefa Aujezdského, který rozebral právní aspekty internetového videa. Není totiž žádným tajemstvím, že internetové servery se často pohybují na hranici legálního pole, ne-li za ní. Případ Googlu a Viacomu je dostatečně známý. Uživatelé nahrávají videa ve velkém a je složité pohlídat autorský zákon. Jak Josef Aujezdský poznamenal, video nemusí obsahovat práva pouze jedné osoby. Například u hollywoodského filmu vzniká právo výrobce zvukového záznamu, hudby, textů. Nemluvě o vizuálních efektech a právech televizního vysílatele.

Video Forum 2007 - Aujezdsky

Josef Aujezdský

Vlastní obsah by tedy neměl zahrnovat žádná práva jiných lidí. Pokud zahrnuje, měla by být obsažena v platných ujednáních vzájemných smluv. Co je tedy nelegální? Třeba video, na kterém figuruje vaše dítě při fotbalovém zápase za zvuků Metallicy.

Provozování serveru s nelegálním obsahem je podle Josefa Aujezdského značně rizikové. „Podle mě by Google neměl mít ve sporu s Viacomem velké šance,“ dodal. A to i přesto, že právo omezuje odpovědnost provozovatele, zatímco uživatel nese odpovědnost v celém rozsahu. Avšak pozor: provozovatel se z odpovědnosti nemůže úplně vyvléct, byť si o tom může na web napsat, co chce. Protiprávní obsah by měl odstranit, pokud na to bude upozorněn. Držitel práv, který byl bit, má právo na dvojnásobek odměny, kterou by normálně dostal.

Video a média

Další téma patřilo médiím a panelové diskusi. Za stůl zasedli: David Hác (FunPower), Patrick Zandl (Stream.cz), Jaroslav Kábele (iDNES.cz), Pavel Tomášek (Aktuálně.cz), Ladislav Doležal (Česká televize) a Adam Javůrek (Respekt).

iDnes začal videa uploadovat v roce 2000, ale by to něco jako házet perly sviním,“ zavtipkoval Jaroslav Kábele. iDnes.tv nabízí okamžité reportáže, jednou denně zprávy a přímé přenosy. Óčko pouští stream hudebního vysílání, pro videopořad Ukažse.cz je Internet vstupní branou.

Pohřeb Karla Svobody byl nejsledovanější přímý přenos na českém Internetu, ale nebyl sledovanější než článek. Video v jeden okamžik sledovalo 22 tisíc diváků. Michal Krsek namítl, že během pár dní se mohl počet lidí na videu a článku vyrovnat.

Na Aktuálně.cz je 1–2 videa denně vlastní produkce a 4–5 videí pochází z agenturních zdrojů. Zařazení reklam je v této chvíli pro Aktuálně.cz technologický problém, nikoliv uživatelský.

Video Forum 2007 - Diskuse 1

Panelová diskuse

Podle Patricka Zandla sleduje jeden díl Gynekologie Na Stream TV 40 tisíc lidí. „Seriál je živý velmi dlouho, na rozdíl od článků. Ocas návštěvnosti je delší. Je to asi tím, že to není zpravodajství, to my tam sice také máme, ale je zaměřené na mladé: hiphop atd.,“ říká. „Náklady na přímý přenos se pohybují ve statisících. Přímý přenos například z Miss zemědělky byl pro nás promo, ale jinak by se to neuživilo.“

Provoz na ČT 24 se měsíčně pohybuje okolo 150 TB. „Profitujeme z žalostného stavu digitalizace,“ řekl Ladislav Doležal. Zpřístupnění celého archivu ČT naráží na autorská práva, která nejsou pro Internet vyřešena u 97 procent pořadů.

Mluvilo se také o reklamě ve videích. „U nás si lze koupit reklamu i před uživatelskými videi, bez násilí se to s lidmi vyřešilo. Takový klip před uživatelským spotem musí být kratší, 3–5 vteřin. Po přehrání videa dáváme až 30vteřinovou reklamu, která má přes 70 procent úspěšného zhlédnutí,“ pochlubil se Patrick Zandl. Reklama před videem nejde přeskočit. „Zákazník by nás poslal k čertu, pokud by to šlo,“ rezolutně prohlásil Patrick Zandl.“ Stream chystá i motivační program pro úspěšné autory – pokud jejich video dosáhne 5000 zhlédnutí, dostanou lidé tisíc korun.

Digitalizace televizního vysílání a Internet

Pavel Hanuš z České televize se dotkl vlivu Internetu na digitalizaci televizního vysílání. Digitalizace podle něj znamená konvergenci médií. Video on demand má největší potenciál. Divácká obec je rozdělena na dvě skupiny, které nekompromisně dělí generační propast a schopnosti a sympatie k informačním technologiím. První říká, že digitalizace jde pomalu, druhá proti ní protestuje z principu. To se odráží i na očekávání diváků, která jsou značně rozdílná, protože obě sorty mají jiné představy o obsahu vysílání.

ČT

„Existuje skupina lidí, která se na některé věci nedívá hned, protože ví, že se mohou podívat na Internetu, až když se jim to hodí,“ řekl Pavel Hanuš. Na druhou stranu jsou technologie někdy zbytečně napřed, protože Internet a digitální televizi dělají převážně technici. „BBC zkoušela přenosy Wimbledonu nabídku zjištění věku hráče nebo razance odpáleného míče. Nikoho to nezajímalo, pro diváky je pořád důležité, kdo míček vyhrál. Nemůžete vnutit divákovi službu, kterou nechce. To je problém Internetu i digitálního vysílání,“ vyprávěl Pavel Hanuš.

ČT

Možnosti distribuce

Michal Krsek se zaměřil na možnosti technické distribuce videa. Podle něj není televizí 3.0 ani YouTube, ani třeba český Stream. Videoservery prý shazuje to, že video se odehrává na malém obdélníčku, přestože uživatelé disponují velkými monitory. Na druhou stranu uznal, že kvalitních možností distribuce videa není mnoho a jsou značně finančně náročné.

Video Forum 2007 - Krsek

Michal Krsek

EU a regulační choutky

Jiří Peterka seznámil přítomné s návrhem směrnice Evropské komise Televize bez hranic. Ta může přinést omezení a problémy pro provozovatele videoserverů na Internetu. Směrnice cílí na média, která má cenu srovnávat s klasickým broadcastingem. YouTube jí nepodléhá (nemá redakci), N-joy možná ano (má redakční úpravy), Joost ano, Stream TV ano (vlastní obsah).

Média

Směrnice definuje základní mantinely, jinak si členské státy mohou stanovit vlastí pravidla. Jaký je její dopad? Tak například obsahuje zákaz reklamy na tabákové výrobky. Sponzoring pořadů musí být deklarovaný, o product placementu by měl být divák informovaný. Deset procent obsahu má být věnováno nezávislé tvorbě.

Média

Video jako výzva pro reklamu

Jako poslední měli možnost na konferenci promluvit členové reklamního světa: Kateřina Hrubešová (SPIR), Petr Nešpůrek (Mediaedge:cia) a Štěpán Wolde (ArboMedia).

Řešilo se, zda jsou média, agentury, zadavatelé a návštěvníci připraveni na videoreklamu. Štěpán Wolde se domníval, že nikoliv. Vyjmenoval pak možné formáty: videobannery, videostreaming (5–10 sekund před streamingem), videoreklama u VOD (před staženým filmem), klasická reklama vysílaná v rámci internetových televizí, product placement – social marketing. Z publika pak byl doplněn videoweb.

Video Forum 2007 - Diskuse 2

Panelová diskuse

ebf - partner 1

„Zadavatelé nejsou připraveni na vysílání spotu jinde než v televizi,“ domníval se Petr Nešpůrek. Podle Davida Háce si dobré video komunita virálně nasdílí. Kupříkladu videa s tematikou škodovek měla denní návštěvnost sto lidí. Po zveřejnění reklamy na nový model vozu se návštěvnost zvedla na trojnásobek. „Tenhle minipřípad je pro nás zajímavým důkazem toho, čeho jsme schopni.“

Skoro stovka účastníků měla za sebou první Internet Video Forum. Další konference a zajímavá setkání nás všechny určitě ještě čekají nejen na stránkách Lupy.

Už jste někdy natočili a vystavili video na Internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede MEDOBOS s.r.o., je Copywriter.cz a dělá weby pro Benešov i Říčany.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).