Hlavní navigace

Michal Hrabí (JIC): Pět zastavení ve startupové Americe, kterou zatím moc neznáme

9. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Michal Hrabí
Šéf startupových programů Jihomoravského inovačního centra během prázdnin svou misi končí. Stihl ale ještě sepsat cestopis ze své expediční výpravy po americké startupové scéně.

Do USA jsem se v rámci své práce v JIC dostal v posledních letech mnohokrát. Nejen do proslaveného Silicon Valley, ale i na další místa, která si v našich končinách s technologickým podnikáním příliš nespojujeme. Tento článek se snaží přiblížit některé z méně známých lokalit a institucí.

Za svou poslední cestu vděčím programu amerického ministerstva zahraničí – International Leadership Visitors Program. Ve skupině 13 mladých (alespoň tedy duchem) lidí ze střední a východní Evropy jsme navštívili pět měst – Washington D.C., Baltimore, Raleigh, San Diego a Denver.

Netradiční daň

Severní Karolína byla v padesátých letech minulého století druhým nejchudším státem USA. Nebyl tu téměř žádný průmysl a většina obyvatelstva se živila pěstováním bavlny a tabáku. 

Aby se stát z této bezvýchodné situace dostal, rozhodl se provést několik změn, které měly přilákat do Severní Karolíny technologické firmy a zaměstnávat absolventy místních univerzit. Mezi městy Raleigh, Durham a Chappel Hill vykoupila vláda 2800 hektarů území a založila technologický park – Research Triangle

V podstatě jde o realitní podnikání, ale s jednou specialitou. Území parku má speciální daňový režim. To, co by jinde připadlo kraji či městu, inkasuje přímo Research Triangle. O využití vybraných peněz pak hlasují usídlené firmy. Pokud je trápí nedostatek stravovacích zařízení nebo ubytování, tak jsou v další rozvojové fázi použity k financování výstavby restaurací či hotelů.

Na polích, kde před šedesáti lety nebylo zhola nic, dnes pracuje čtyřicet tisíc lidí a jejich platy dají dohromady necelé 3 miliardy dolarů.

Marketing vědy a vzdělávání

Výsledky a zajímavé nápady nejen v oblasti vzdělávání, ale i popularizace univerzity, má dlouhodobě i University of Maryland. Velkou stopu za sebou zanechávají především v online světě. Jako jedni z prvních přišli třeba s podnikatelskými kurzy na portálu Coursera. Těch se za poslední rok zúčastnilo přes jeden milion lidí. 

Většinu těchto výsledků má na svědomí institut MTECH, který dále provozuje jak klasické podnikatelské inkubátory, tak i prostor Startup Shell pro čistě studentské startupy, který si studenti řídí sami. 

Peníze pro podnikatele

Evropská Unie není ve své podpoře podnikání osamocena. Do nejrůznějších nástrojů na podporu podnikání sype peníze i vláda Spojených států. USA ročně dotuje tisíce začínajících firem z veřejných peněz, aby urychlila jejich start či vývoj prototypu. 

Technologické firmy tak mohou poměrně rychle získat dotaci nebo půjčku skrze SBA (Small Business Administration) ve výši od sto tisíc dolarů.

Podpora podnikání žen

Statistiky jsou neúprosné. Řada žen chce podnikat, ale v „mužském“ světě startupů se příliš neangažují. V San Diegu proto vzniklo co-workingové centrum se vzdělávacím programem zaměřeným na validaci nápadu a prezentaci projektu jen a pouze pro ženy. 

Na rozdíl od klasických industriálních co-workingů je Hera Hub příjemné a útulné místo. Čím se liší? Například výrazně nenulovým množstvím květin a akvarijních rybiček, příjemnými zákoutími pro relaxaci, velkým množstvím obrazů a jemnou ambientní hudbou. Coworking space může být zkrátka zážitkem jako návštěva luxusního wellness centra. A malá perlička – na break-even se centrum dostalo 3 měsíce po otevření.

Interdisciplinární mix

Když jsem svým americkým přátelům ze Silicon Valley oznámil, že se chystám za startupy a podnikáním do San Diega, propadli v záchvaty smíchu: „San Diego? To nemyslíš vážně. Tam nic není.“ Jak se ale pletou.

Díky silné vojenské přítomnosti (značná část US Navy právě sídlí v San Diegu) a také dobrému výzkumu v oblasti živých věd se zde rodí mnoho mezioborových projektů – genetici třeba potřebují sekvenovat DNA a posílat výsledky jinam po světě, zabezpečeně. Ejhle, prostor pro specializované šifrovací algoritmy. Podobných projektů je zde celá řada.

San Diego začíná být zkrátka díky mixu military, life-science a security velmi zajímavou destinací pro specializované firmy. Pokud by se spolu lidé z různých odvětví nebavili, žádné podobné projekty by nevznikly.

Give-back 

Jedno z mála překvapení jsem zažil, když mi v San Diego Regional Development Corporation vysvětlili, že jejich čtyřmilionový rozpočet na posilování podnikatelského prostředí a vzájemných vazeb v regionu je z drtivé většiny financován sponzorskými dary firem z regionu. Tedy, že se obejdou bez vlády nebo peněz z městské pokladny. 

Podobné to je i v Denveru, kde se místní technologické firmy podílejí jak financemi, tak časem svých nejlepších lidí, na pořádání úžasného Denver Startup Weeku (125+ startupových akcí během 5 dní). Možná k tomu i v České republice také časem dozrajeme.

Síla rozhodnutí 

Denver je vůbec velmi inspirativní místo. Když před téměř 20 lety zavřela armáda místní základnu, která byla zároveň nemocnicí, přišlo o práci 4000 lidí. Během tří následujících let let však byla založena speciální instituce s cílem znovuoživení centra – Fitzsimons Life Science District. A za posledních sedmnácti let bylo do projektu investováno 3,8 miliardy amerických dolarů. 

Na rozdíl od řady východoevropských projektů se peníze nerozkutálely, ale vytvořily 20 000 pracovních míst v oblasti biotechnologií nebo zdravotnictví s aktuálním ekonomickým dopadem převyšujícím 3,5 miliardy dolarů. 

Představte si to odhodlání místní vlády dlouhodobě podporovat takový projekt nehledě na politickou orientaci. Ten, kdo jej schválil, nemohl očekávat, že výsledky sklidí ve svém volebním období.

MMF24

Mark Spiecker, CEO Sharklet Technologies sídlící ve Fitzsimons, představuje technologii simulující žraločí kůži, na které neulpívají bakterie.

Na rozdíl od klasických startupových destinací byla moje cesta trochu jiná a umožnila mi poznat i méně známé aspekty podnikatelského ekosystému v USA.

Příjemně mne překvapila míra dobrovolnictví a také finanční podpory vlastního regionu ze strany tamních firem, stejně jako daleko silnější a kvalitnější marketing vědy a technologický transfer. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéf startupového programu Jihomoravského inovačního centra. Pravidelně bloguje i na michalhrabi.com. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).