Hlavní navigace

Microsoft koupil další firmy, Toshiba propouští, BlackBerry roste v softwaru

23. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Výkonný ředitel Red Hatu Jim Whitehurst. Autor: Jan Sedlák
Microsoft letos koupil už dvacet firem. Nakupovaly také Oracle a NetApp. Týdenní výběr zpráv ze světa velkého IT, tentokrát jen do Vánoc.

Každý týden připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo před Vánoci?

Microsoft koupil firmu Metanautix. Její analytické nástroje umožňuje kombinovat data z tradičních strukturovaných databází, jako jsou Oracle, Teradata a spol. s těmi nestrukturovanými typu Cassandra či MongoDB. Microsoft chce Metanautix integrovat do Cortana Analytics Suite. O něm i o dalších výhodách cloudu a machine learningu v Microsoftu jsem nedávno psal.

Microsoft také koupil startup Talko, který založil bývalý hlavní softwarový architekt Redmondu Ray Ozzie. Talko je nástroj, který sjednocuje komunikaci hlasem, textem a obrazem. Microsoft jej integruje do Skypu. Ozzie se do svého bývalého působiště vracet nebude. Pro Redmond je toto letošní dvacátá akvizice.

Výkonný ředitel Microsoftu Satya Nadella.
Autor: Jan Sedlák

Výkonný ředitel Microsoftu Satya Nadella.

BlackBerry za poslední kvartál prodalo pouze 700 tisíc telefonů a je ve ztrátě 89 milionů dolarů. Ta je ale nižší než dříve a další ukazatele zajímavě rostou. Tržby za software a služby, na které se nyní firma nejvíce soustředí (BES12 a QNX), meziročně narostly o 183 procent. Firma za poslední rok investovala 850 milionů dolarů do softwarových akvizic.

Dell chce prodat Perot Systems, aby lépe financoval koupi EMC, a teď vyšel najevo další plán – na burzu by měla jít divize SecureWorks. Michael Dell chce v rámci IPO v příštím roce získat asi miliardu dolarů. Dell firmu zaměřenou na správu bezpečnosti IT prostředí koupil v roce 2011 za 612 milionů dolarů. Za rok generuje tržby kolem 300 milionů.

Oracle koupil firmu StackEngine. To je rok starý startup, který se soustředí na správu Dockeru v rámci firemních IT infrastruktur. Docker je teď velká věc a Oracle se zase snaží uspět v cloudu.

Výkonný ředitel Red Hatu Jim Whitehurst.
Autor: Jan Sedlák

Výkonný ředitel Red Hatu Jim Whitehurst.

NetApp koupil za 870 milionů dolarů firmu SolidFire. O její koupi se pokoušely také společnosti Cisco, EMC a Samsung. SolidFire dělá flashové úložné systémy nasazované ve velkých cloudech i enterprise datacentrech a pro NetApp je to dobrý díl celkové storage skládačky. SolidFire byl založen v roce 2010 a získal investice 150 milionů dolarů.

ebf - partner 1

Tržby Red Hatu v třetím kvartálu meziročně narostly o 21 procent na 524 milionů dolarů. Pro tuto firmu pracující s open source technologiemi je to už čtvrtý kvartál za sebou, kdy rostla o 20 procent a více.

Toshiba v letošním fiskálním roce vykáže ztrátu přesahující čtyři miliardy dolarů. Souvisí to s masivní restrukturalizací a nedávným účetním skandálem. V souvislosti s tím firma propustí dalších 7800 lidí, letos celkem deset tisíc. Problémy má zejména divize koncových zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).