Hlavní navigace

Microsoft dostal druhou šanci díky cloudu a strojovému učení

16. 12. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Šéf Microsoftu Satya Nadella. Autor: Jan Sedlák
Microsoft investuje do cloudu a výpočetní síly. Díky tomu mu na pozadí vznikají superpočítačové vlastnosti slibující nový zajímavý byznys.

Microsoft má štěstí, že s investicemi a rozvojem byznysu kolem cloudu začal včas. Firma se více otevřela, snaží se mít své aplikace a služby na všech platformách a z nich pak tlačit provoz právě přes cloud, který ve výsledku přinese nové peníze. A ty by mohly nahradit příjmy, které jsou v ohrožení kvůli slábnoucí pozici Windows.

Prodejní prioritou Redmondu už nejsou ani tak tradiční licence, jako předplatné Office 365, Dynamics CRM online, Azure a tak dále. Společnost se začíná učit nabízet nikoliv software, ale služby a servis kolem nich. A už nemusí své zákazníky otravovat s jedním koncovým operačním systémem, ale dá jim k dispozici appky pro jejich iPhony a Androidy.

Tenhle přístup je viditelný na první pohled. Vedle toho se ale v cloudu Microsoftu rodí zcela nové možnosti, které by do budoucna mohly rostoucí příjmy z cloudu nakopnout a další přesun zákazníků do cloudu urychlit. Točí se kolem obrovské výpočetní síly, kterou Microsoft ve svých datových centrech má.

Vyšší výkon každý půlrok

„Každých šest až osm měsíců zdvojnásobujeme výpočetní sílu našeho cloudu,“ říká v rozhovoru pro Lupu viceprezident Microsoftu Takeshi Numoto. „V cloudu musíme a budeme operovat v takzvaném hyper scale módu.“ Díky velkým investicím do datových center a jejich výpočetního výkonu lze získat nejenom geografickou a legislativní převahu (ukládání dat a podobně), ale také masivní superpočítačovou kapacitu.

A právě v ní a celkové rozloze cloudu se rodí možnosti zaměřené na budoucnost. Jednou z nich je kybernetická bezpečnost. Microsoft z tohoto byznysu v podstatě odešel, když v minulosti ukončil svůj produkt Forefront. V cloudu ale operuje se strojovým učením (machine learning), díky kterému se stroje mohou učit, jak odhalovat nové hrozby a jak s nimi bojovat.

Microsoft nechystá návrat do kyberbezpečnostního byznysu ve formě produktu, ale skrze své cloudové služby hodlá využít právě strojového učení a analýzy obřího množství dat a datových toků. „V bezpečnosti z naší strany ještě uvidíte velké investice,“ doplňuje Numoto. Redmond je teď například hodně aktivní v Izraeli, kde (a nejenom tam) už začal s nákupy mladých kyberbezpečnostních firem. Patří mezi ně třeba Aorato či Adallom.

Redmond nyní do bezpečnosti investuje miliardu dolarů ročně a strojové učení chce doplnit také o lidi. Nově vytvořená skupina Enterprise Cybersecurity Group má pomáhat přímo zákazníkům. Do provozu se rovněž dalo centrum Cyber Defense Operations Center, kde se nonstop monitoruje vývoj hrozeb.

Součást na pozadí

Novou bezpečnost postavenou na strojovém učení už Microsoft integruje do svých cloudových služeb a aktivně ji nabízí v Office 365. Do budoucna lze čekat rychlé rozšiřování. Velkým tématem bude například identita. Příkladem tohoto směřování je funkce Windows Hello, což je přihlašování pomocí pohledu či dotyku. Hodně z bezpečnostní práce ale navenek vidět nebude, protože prostě půjde o standardní součást na pozadí.

Na pozadí fungují také další novinky, které vychází z cloudové výpočetní síly a strojového učení. Mezi ty zajímavé patří Cortana Analytics Suite. V tomto případě už nejde „pouze“ o osobní asistentku z chytrých telefonů, ale určitou formu umělé inteligence, kterou lze v cloudu krmit daty a pomocí běžných nástrojů jako jsou aplikace následně žádat rychlé výsledky.

V této oblasti výzkumu Microsoftu mimochodem výrazně pomohl vyhledávač Bing. Ten byl dlouhá léta ve značných ztrátách a mnoho lidí se divilo, proč vlastně Softies něco takového stále živí. Bing se mezitím učil na datech a vytvářel základní kostry pro nové cloudové možnosti.

Revoluce osobních asistentů

Machine learning a vše kolem do budoucna nebudou jenom dalším výrazným rozšířením firemních (business intelligence a podobně) či vývojářských produktů, ale začne promlouvat i ke koncovým uživatelům, právě skrze Cortanu a spol. Superpočítačová síla na pozadí bude hrát zásadní roli.

Kam tito asistenti mohou směřovat, jasně naznačuje třeba Facebook M. Z tohoto „chatbota“ lze podle prvních reakcí udělat velice schopného asistenta, který přibližuje konec profese zvané sekretářky. Zvládne objednat jídlo, letenku, spravovat kalendář či zarezervovat stůl a koupit vánoční dárky.

ebf - partner 1

Ve firmách se potenciál něčeho takového otevírá v praxi s nástupem nástrojů typu Slack. Něco takového konkrétně Microsoft nemá, z nitra firmy ale zaznívají reakce, že „se brzy něco objeví“.

Microsoft je v této nové oblasti na jiné cestě, než kterou se vydal do světa mobilních přístrojů. Teď ovšem bude záležet také na tom, zda zvládne ono slavné „delivery“ na trh. Rozdíl mezi technickými a obchodními či implementačními možnostmi často může být výrazný. „Určitě je to určitá generační obměna a výzva, ale děláme na tom,“ vzkazuje Numoto.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).