Hlavní navigace

Microsoft podraz 8.0

14. 7. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Téma nového operačního systému Windows Phone 8, mezi jehož stěžejní vlastnosti patří i to, že nefunguje na stávajících telefonech určených pro předchozí generaci, bylo již mnohokrát protřásáno. Komentátoři se ale schovávají za věty typu „uživatelé očekávali“, a neřeknou upřímný fakt. Dovolte mi se o to pokusit.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Je to necelý rok, co jsem se zde pokusil upozornit na to, že všeobecné pohrdání rozhodnutím Nokie přejít se svými telefony na tehdy zbrusu novou platformu Windows Phone 7 nemusí být tak šílené, jak se na první pohled zdá. Kvalitní výrobce hardware, jakkoli ne moc inovativního a ne cool, v kombinaci s osvědčeným dodavatelem software zvládnou divy. Myslel jsem si, a pak si to mysleli i další, že duo Microsoft/Nokia dovede zaplnit mezeru na trhu, kterou vytváří na jedné straně Android svými známými nešvary, na straně druhé iOS svou vazbou na hardware jediného dodavatele. Mýlil jsem se.

Nedávné představení Windows Phone 8 a s ním související prohlášení, že stávající generace systému bude na stávajícím hardware generací poslední, mne zaskočilo. Mnohem více ovšem zaskočilo ty, co do dražšího hardware (hlavně Lumií 800 a 900, ale i dalších zařízení s WP) investovali s přesvědčením, že jejich postupné upgradování z nich časem udělá přístroje špičkové nejenom hardwarovou výbavou, ale i softwarově.

KL24

Rozhodnutí Microsoftu je současně jak hrůzný žert, tak vtipná reminiscence největšího problému platformy Android, tedy krátké doby podpory aktualizací ze strany dodavatelů přístrojů.  Je to podraz, který poškozuje nejenom Nokii, ale především důvěru jejich zákazníků. Argumenty o „zastaralosti“ hardware, který si mnozí zákazníci z firemního sektoru teprve nyní kupují jako nejnovější, je plivnutím do tváře těmto zákazníkům a nemá žádné technické ani jiné opodstatnění, žádný racionální a už vůbec ne komerční důvod.

Nokia bude samozřejmě dále produkovat telefony s WP8, stejně jako jiní. Obávám se ale, že jedna z největších předností její aliance s Microsoftem se uvedením produktu „Microsoft Podraz 8.0“ rozplynula. Bude opravdu zajímavé sledovat, čím se pokusí přesvědčit zákazníky k nákupu nové platformy při představě vidiny, že za chvíli možná Microsoft uvede WP9, pro které bude špičkový hardware zastaralý, a které nebudou kompatibilní s většinou aplikací. Obávám se, že tato představa vrhne nemalou část potenciálních zákazníků do náruče Apple a – ach ano, samozřejmě, Androidu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).