Hlavní navigace

Windows Phone 8.1: Microsoft potvrdil podporu Dual SIM

28. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Microsoft potvrdil, že Windows Phone 8.1 budou podporovat Dual SIM mobily a instalaci aplikací na paměťovou kartu. K dalším spekulovaným novinkám se nevyjádřil. O jaké jde?

Microsoft na akci Mobile World Congress 2014 vypustil několik oficiálních informací k chystanému mobilnímu systému Windows Phone 8.1. Věnoval se víceméně jen podporovanému hardwaru a síťovým technologiím. Prozradil například, se kterými SoC procesory Qualcomm budou Windows Phone 8.1 kompatibilní (vedle jiných).

Konkrétně jmenoval zástupce z řad Snapdragon 200, Snapdragon 400 a Snapdragon 400 LTE. Mobily s Windows Phone 8.1 budou schopné pracovat i v sítích TD-LTE, TD-SCDMA a SGLTE. Mezi novinkami se skutečně objeví podpora Dual SIM mobilů a možnost instalace aplikací přímo na paměťovou kartu.

Microsoft rezolutně odmítl, že by se po akvizici mobilní divize společnosti Nokia chtěl primárně zaměřit pouze na vlastní produkci mobilů. Naopak představil další hardwarové partnery, kteří do svých chytrých mobilů nasadí právě Windows Phone 8.1. Jde konkrétně o jihokorejského výrobce LG a čínské firmy Lenovo, ZTE Foxconn.

Zejména spolupráce s čínskými firmami by pro Microsoft mohla být velmi prospěšná, protože všechny tři značky prokazují poměrně „velký tah na branku“. ZTE již dnes patří mezi přední světové výrobce mobilů. Lenovo prozatím boduje na domácím čínském trhu, ovšem odkupu Motoroly od Googlu si chce vydobýt silnou pozici na dalších trzích.

Očekává se vydatná porce novinek

Microsoft chce systém podrobně představit až na vlastní dubnové konferenci BUILD, po které budou Windows Phone 8.1 k dispozici jako bezplatná aktualizace pro Windows Phone 8. Již dnes je neoficiálně mnoho známo. Windows Phone Store má být začleněn do Windows Store, kde by se měly objevovat aplikace kompatibilní s Windows Phone i Windows RT, tedy pro mobily a tablety s ARM architekturou.

Aplikace třetích stran budou mít volný přístup k technologii NFC. V systému samotném se objeví nový hudební přehrávač a přehrávač videí (nově jako dvě samostatné aplikace), aplikace pro ovládání kamery, aktualizovaný kalendář konečně s podporou týdenního zobrazení a webový prohlížeč nově s podporou přenosu panelů mezi zařízeními.

Windows Phone 8.1 budou také podporovat zrcadlení obsahu displeje na obrazovce televizoru či monitoru. Zatím však není známo, jakou technologii k tomu Microsoft využije. Změní se i podporovaná rozlišení. Nejnižším bude kvůli možnosti vyrábět a prodávat levné mobily nově 384×640 pixelů. Nejvyšším naopak 1440×2560 (QHD).

BRAND24

Podporován by měl být také Bluetooth čtvrté generace včetně režimu Low Energy. mezi novinkami by měla být i podpora Human Interface Device (HID) pro připojování příslušenství. Spekuluje se zejména o herním využití. Právě zejména pro hráče má být připravena funkce pro nahrávání videí z dění na obrazovce.

Na pozadí úvodní obrazovky s dlaždicemi by mělo být možné podobně jako ve Windows 8.1 umístit vlastní tapetu. Zatím to vypadá na opravdu velký příval novinek, ale tyto neoficiální informace berte s rezervou, protože se jedná o úniky od lidí, kteří se dostali k materiálům pro vývojáře. Jasno udělá skutečně až dubnová konference BUILD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).