Hlavní navigace

Microsoft problémy s přechodem na Windows 8.1 řeší s výrobci hardwaru

23. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aktualizace na Windows 8.1 je ve Windows Store již necelý týden, za který se sešla řada kritických ohlasů uživatelů, jimž se přechod na novější verzi systému nedaří. Co na to Microsoft?

Uvádění nových Windows 8.1 a aktualizovaných Windows RT se Microsoftu příliš nepovedlo. Aktualizace pro Windows RT musela být kvůli technickým obtížím stažena z distribuce přes Windows Store jen několik hodin po svém uvolnění. Problémy však hlásí i někteří uživatelé původních Windows 8, kteří se pokoušejí bezplatně aktualizovat na Windows 8.1.

Microsoft ujišťuje, že o problémech ví a pracuje na jejich odstranění. „Ano, problém se řeší s jednotlivými výrobci hardwarových komponent a výrobci počítačů,“ sdělil nám Lukáš Křovák, manažer divize Windows Clinet v české pobočce společnosti Microsoft. Za uživateli nejčastěji popisovanými problémy mají být právě problémy spojené s hardwarovou kompatibilitou.

Uživatelé si nejčastěji stěžují, že jim po aktualizaci na Windows 8.1 nefunguje displej. Buď vůbec, nebo se vyplní jen modrou barvou. Řešením je odstranění ovladačů grafiky v nouzovém režimu, což je ale pro širší uživatelskou veřejnost dosti náročný úkol. Někteří zástupci firem pak upozorňují, že aktualizace na Windows 8.1 je pro ně za daných okolností zbytečně pracná a riskantní.

Dalším často zmiňovaným problémem je, že během aktualizace na Windows 8.1 se zařízení restartuje, přičemž zahájí obnovu původních Windows 8. Uživatelé se pak dozvědí, že jejich zařízení neumožňuje přechod na Windows 8.1. Kritika na diskusních fórech a sociálních sítích je o to větší, že původní Windows 8 mají být podporovány jen dva roky po uvolnění Windows 8.1.

cif 24 - early cena - média

Navíc v případě maloobchodních edic a předinstalovaných systémů každý pokus o aktualizaci vyžaduje opětovné stažení aktualizace z Windows Store, což experimentování s různými verzemi ovladačů podstatně komplikuje. Microsoft přitom sliboval, že Windows Store nabídne přechod na Windows 8.1 jen na těch počítačích, pro které už jsou dostupné adekvátní ovladače.

Uživatelům Windows 8, kteří přece jen nyní chtějí přejít na Windows 8.1, lze doporučit nejdříve vytvoření bitové kopie pevného disku a záchranného média, následně aktualizovat všechny klíčové ovladače a dočasně odpojit hardware, který není nezbytně nutný. Riziko problémů při aktualizaci na Windows 8.1 by se tak mělo minimalizovat. 

Povedlo se vám (ve všech případech) aktualizovat z původních Windows 8 na Windows 8.1 bez problémů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).