Hlavní navigace

Microsoft Skype

16. 5. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Koupě patrně nejpoužívanější VoIP služby softwarovým gigantem byla stěžejní zprávou minulého týdne ve světě IT. Média propírala miliardy, akcie a obchodní strategie. Co to ale přinese běžným uživatelům – Skype?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

V prvé řadě pevně doufejme, že Skype patří za onu mamutí částku Microsoftu celý. Tedy nejenom klientská aplikace, ale také komunikační síť a především její protokol. Pokud ne, Microsoft koupil pouze obálku a může se stát, že se za nějakou dobu začne s tvůrci původního FastTracku a z něj vyvozeného Skype přetahovat. U Microsoftu je to (na rozdíl od předchozích vlastníků) o to pravděpodobnější, že se jedná o technologickou firmu, která si s protokoly, zvlášť těmi vymyšlenými jinými subjekty, hraje velice ráda.

Pro uživatele by zakoupení Skype Microsoftem mělo být událostí převážně pozitivní. Skype se pravděpodobně dočkají tam, kde jej prozatím nenajdeme; přinejmenším ne v příliš funkční podobě. Tedy na herních konzolách Xbox 360, v přístrojích s operačním systémem Windows Mobile a velmi pravděpodobně také jako víceméně standardní součást operačního systému Windows, se kterým by mohl být mnohem lépe provázán, než je tomu dnes. Otázka je, zda uživatelé něco takového chtějí.  Mám-li o tom pochybovat, hovořím hlavně o uživatelích ve firemní sféře, respektive o administrátorech, pro které je Skype již tradičně spíše nechtěným, zato však jejich podřízenými velmi vítaným hostem, kterého se obtížně zbavuje.

Změna majitele Skype by neměla mít vliv na jeho funkcionalitu. Doufejme. Nápad na zpoplatnění základního jádra služby (P2P telefonie) sice při pořízení Skype respektive při vědomí jeho částky manažerům Microsoftu nejspíše doslova visel na rtech, ale zkušenost s analogickým krokem u Hotmailu (svého času takřka monopolní freemailové služby)  už sice není úplně čerstvá, zato však je velmi silně poučná. Také s cenami placených hovorů a přídavných služeb (hlavně SkypeIn) by se nemělo příliš hýbat a motivace uživatelů platit by  se v podobě Microsoftu měla ubírat spíše směrem k větší solidnosti a stálosti služby, respektive jejího provozovatele.

BRAND24

Některá média tvrdí, respektive tvrdila, že nákupem Skype získává Microsoft do rukou zdatnou konkurenci služby Apple FaceTime. Nechci jablečné firmě křivdit, ale myslím si, že Skype pro Facetime (či lépe řečeno naopak) žádnou konkurencí není. Skype je oproti sice efektivnímu, ale jen minimálně použitelnému systému od Apple služba mnohem více plnohodnotná, prověřená a funkční.

Zbývá doufat, že přechod Skype pod křídla Microsoftu sebou neponese pro tuto firmu typické vady. Rád bych věřil, že tomu tak nebude. Skype má, podle mého soudu, nakročeno k tomu, aby se v paletě VoIP a v situaci, kdy okolnosti, hlavně nedostatečná míra implementace IPv6 brání tomu, aby tento svět ovládl SIP stal skutečně univerzální alternativou. Tedy nejenom de facto standardem na neprofesionálním poli, což je dnes. Osobně mu k tomu držím palce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).