Hlavní navigace

Microsoft údajně staví pro Windows 10 úplně nový prohlížeč

30. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Microsoft
Nebude to Internet Explorer, ale nový odlehčený browser, tvrdí jedna zpráva. Bude to součást IE 12, tvrdí jiná.

Zatím je to jen nepotvrzená informace založená na informacích od několika nejmenovaných zdrojů serveru ZDNet. Microsoft podle něj pracuje na zbrusu novém prohlížeči, který má ve Windows 10 stát vedle klasického Internet Exploreru (IE).

Nový browser, který vzniká pod pracovním jménem Spartan, má být postaven na stejných technologiích jako IE – renderovacím jádru Trident a javascriptovém enginu Chakra. Oproti IE má být jednodušší a svižnější a má podporovat instalaci rozšíření. Celkově se má více podobat Chromu a Firefoxu.

Označení Spartan se už nějakou dobu používá pro novou verzi IE, která podle dřívějších zpráv měla mít i výše zmiňované vlastnosti. Podle ZDNetu ale nakonec má jít o zcela nový prohlížeč. A ve Windows 10 – minimálně v jejich desktopové verzi – mají být standardně obsaženy oba browsery – jak nový Spartan, tak klasický IE 11, který bude zajišťovat zpětnou kompatibilitu.

cif 24 - early cena - média

Pořád je ovšem možné – a pravděpodobnější – že se ZDNet ve své interpretaci mýlí a odlehčený browser je ve skutečnosti jen novou součástí IE 12. Napovídá tomu i zpráva serveru Neowin o tom, že firma rozdělila jádro Trident do dvou komponent, které mají v browseru fungovat vedle sebe – jedna pro vykreslování webů v modu kompatibility, druhá pro klasické stránky.

Dávalo by to asi větší smysl, než uvádění zcela nového prohlížeče. I když – možná si v Microsoftu myslí, že je čas nahradit značku Internet Explorer něčím, co není zatíženo minulostí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).