Hlavní navigace

Microsoft vydá telefon s Androidem, vyšel LibreOffice 7, Android aplikace ve Windows 10

14. 8. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Google investuje do telefonů Nokia. 1Password pro Linux. Mozilla propouští. AMD roste na úkor Intelu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Vyšla finální verze kancelářského balíku LibreOffice 7.0. O vykreslování se nyní stará knihovna Skia (Google), aplikace tak budou rychlejší i bez GPU akcelerace (ta má teď API Vulkan). V případě formátů Microsoftu (.docx a další) se nativně ukládá do verzí Office 2013 až 2019, nejde tedy už o režim kompatibility pro 2007. U formátu ODF se nativně ukládá do verze 1.3. LibreOffice nyní také umí psát české uvozovky. Více zde či na Root.cz.

Microsoft letos vydá telefon Surface Duo, který vypadá jako kniha, má dva displeje (5,6" OLED Full HD+), Snapdragon 855, 6 GB RAM, 3577mAh baterii či Android 10 s vlastní nadstavbou. Bohužel chybí NFC a podpora 5G. Cenovka je 1399 dolarů, tedy asi 37 tisíc korun. Dostupnost je 10. září, prozatím pouze ve Spojených státech.

Na Windows 10 lze začít ovládat aplikace pro Android. Microsoft postupně uvolňuje aplikaci Your Phone (Váš telefon), která umí zrcadlit appky z chytrého telefonu a zobrazovat je v samostatném okně na počítači vedle běžných programů. Redmond na tom spolupracuje se Samsungem. Seznam podporovaných zařízení je zde.

Intelu uniklo 20 GB citlivých dat. Jsou v nich zdrojové kódy (vidět tam lze i slova jako backdoor) a řada údajů je pod licencemi typu Intel Restricted Secret. Únik údajně nastal skrze špatně zabezpečené CDN servery Akamai.

Finská HMD Global, která vyvíjí a prodává telefony Nokia, získala investici 230 milionů dolarů. Mezi investory jsou Google a Qualcomm. Oba tyto americké podniky se kvůli sankcím musí stahovat z dosavadních spoluprací s čínskými partnery (třeba na Pixelech a podobně), takže si zřejmě hledají nové. Nokia má rovněž představit nové 5G modely smartphonů a nasazuje čistý Android.

Populární 1Password konečně vychází pro Linux. Prozatím jde ale o testovací verzi, nabízí například pouze read-only.

Free Software Foundation má nového prezidenta, stal se jím Geoffrey Knauth. Nahradil Richarda Stallmana, který zhruba před rokem na funkci rezignoval, a to kvůli názorům, které někomu mohly přijít kontroverzní.

Mozilla propouští 250 lidí, tedy zhruba čtvrtinu z celkového počtu zaměstnanců. Důvodem je dle oficiálního vyjádření situace kolem koronaviru. Mozilla také uvádí, že mění směr a zaměří se na nové věci, vyjádření je ale hodně nekonkrétní.

AMD se daří růst na úkor Intelu. Tom’s Hardware rozebírá, že AMD má tržní podíl v x86 pro desktopy ve výši 19,2 procenta a v noteboocích 19,9 procenta. Servery jsou slabší, tam je to 5,8 procenta. Firma nicméně uvádí, že serverové modely Epyc v posledním kvartálu narostly dvojnásobně.

Startup Nuvia představil procesor Nuvia Phoenix. Je postavený na 64bitovém ARMu a má jít přímo proti výkonnějším x86 procesorům. Vedle Applu či Microsoftu (Surface Pro X) tak půjde o další vážný pokus přinést do světa PC původně mobilní ARM.

Ericsson uzavřel stou smlouvu na dodávku technologií pro 5G sítě. Posledním veřejně oznámeným operátorem je slovinský telekom. Švédský podnik se podobně snaží uspět i v Česku.

5G modemy do notebooků bude dodávat MediaTek. Intel oznámil první výsledky spolupráce s tímto výrobcem čipů, konkrétně jde o modem MediaTek T700 5G. Intel původně dělal na 5G sám, moc mu to ale nešlo a divizi nakonec prodal Applu. Mobilní konektivitu ale v noteboocích chce, protože mluví o strojích, které budou neustále připojené podobně jako mobily.

Čína rozjela velkou akci pro podporu vývoje a výroby čipů. Reaguje tak mimo jiné na embargo za strany Huawei. South China Morning Post rozebírá nové výhody, které vláda podnikům a startupům v oblasti čipů nabízí (daňové prázdniny a podobně). Nikkei Asian Review pak píše o tom, že dvě čínské firmy už přetáhly asi stovku odborníků z tchajwanského TSMC, největšího a nejdůležitějšího výrobce čipů na světě. Může i nemusí to dopadnout dobře. Podobné programy v Číně často dopadly tak, že firmy splnily minimum, aby dosáhly na podporu od vlády, většina z nich ale zkrachovala a ztráty opět nesla vláda. Na druhou stranu je nyní Čína vysoce motivovaná.

Procesor Huawei Kunpeng 920 s 24 jádry postavený na ARMu má být podle některých měření rychlejší než Intel Core i9–900K. Počítač s tímto CPU, 8 GB RAM DDR4 a AMD Radeon RX 520 už je dodáván vládním a firemním zákazníkům. Běží na něm upravený Linux UOS, nikoliv Windows 10. O čipech, které Huawei dělá, v naší reportáži.

Jenže i tak má Huawei problém, protože tento a další čip vyrábí v zahraničí, zejména u TSMC, a zde nyní platí embargo USA. Prozatím posledním čipem má být mobilní Kirin 9000, který se objeví v high-end modelu Mate 40. Pak dojdou zásoby a přístup k výrobě.

Německý úřad BSI, který je obdobou našeho NÚKIBu, nebude v 5G sítích zakazovat Huawei. Hodlá aplikovat přísná bezpečnostní pravidla. Oficiální oznámení v němčině je k dispozici zde.

LinkedIn prodává službu SlideShare, kupuje ji Scribd. Ten chce dál rozšiřovat funkce pro online skladování digitální dokumentů. SlideShare slouží pro online prezentace, LinkedIn funkce integroval do své sítě. Scribd přebírá asi sto milionů uživatelů.

BRAND24

Avast měl dobrý půlrok. V prvním pololetí aktuálního fiskálu utržil 433,1 milionu dolarů (růst 6,6 procenta) se ziskem EBITDA 241,4 milionu dolarů. Marže EBITDA je na 55,7 procenta a dividenda narostla o 8,1 procenta na 10,3 centu na akcii. Firma uvádí, že jí pomáhá trend práce z domova kvůli koronaviru.

Google spustil portál pro vývojáře Chrome OS. Na jedno místo dává potřebné technické a další dokumentace a podobně a má sloužit jako podpora dalšího rozvoje Chromebooků.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).