Hlavní navigace

Milionové Machinarium, Hyperloop na Slovensku a snížené cíle Windows 10

22. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Machinarum Autor: Amanita Design
V Praze otevře Joystick bar. Výsledková sezóna je tu, čísla hlásí Intel, AMD, SAP, IBM a další. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Společnost Hyperloop by mohla z Bratislavy udělat centrálu, do které by nabrala až tisíc lidí, popisuje v rozhovoru pro slovenské Hospodárske noviny viceprezident firmy Bibop Gresta. Hyperloop chce rovněž vybudovat první trasu právě z Bratislavy do Vídně.

Česká firma Amanita Design prodala už přes čtyři miliony kopií hry Machinarium. Osm procent se prodalo přímo přes web, 26 procent pak přes Steam. Nejvíce si dílo kupovali ve Spojených státech (33 procent) a Velké Británii (10 procent). Podle odhadovaných propočtů tak v Brně za hru mohli utržit výrazně nad 10 milionů dolarů. Studio má i další úspěšné značky – Botanicula a sérii Samorost.

Šéf Microsoftu Satya Nadella oznámil, že původní plán dostat do roku 2018 Windows 10 na miliardu zařízení nebude reálný. Mimo jiné i proto, že strategie dostat se na mobily a tablety zkolabovala. Windows Mobile byznys zase spadl o více než 70 procent. Desítky aktuálně mají 350 milionů instalací. Redmond mění to, jak o číslech Windows bude referovat – má pravidelně hlásit počet aktivních uživatelů.

Dnes se v Praze otevírá bar Joystick plný klasických arcade herních automatů a pinballů. Je to už několikátý retro počin v Česku – v Červeném Újezdu už nějakou dobu funguje velká herna ArcadeHry.cz (stroje lze i zapůjčit) a projekt RetroHerna sbírá staré konzole a počítače (psali jsme zde) a snaží se na Startovači vybrat peníze na otevření podniku. V Praze se rovněž otevřela první herna s virtuální realitou.

Intel překonal očekávání a tržby v druhém čtvrtletí meziročně o tři procenta narostly. Investoři se ale obávají zpomalování růstu strategické sekce, na kterou Intel sází po klesajícím trhu s počítači a konci byznysu s mobilními přístroji. Sekce datacenter rostla o pět procent, kvartál předtím přitom o devět a ještě předtím o 11 procent. Firma nicméně čeká, že za celý rok má být růst 15 procent.

Překvapilo také AMD, které sice vykázalo čtvrtletní ztrátu 40 milionů dolarů při tržbách 1,02 miliardy, obojí je ale nad očekávání. Pomohl prodej posledních grafických čipů.

IBM překvapila s výsledky za druhý kvartál. Tržby ve výši 20,2 miliardy dolarů jsou meziročně o tři procenta nižší, překonaly ale očekávání. Roste cloud, konkrétně meziročně o 30 procent. Sáhl si na 3,4 miliardy dolarů.

cif 24 - early cena - média

Druhý kvartál výsledků hlásíSAP. Tomu se meziročně podařilo růst v cloudu rovněž o 30 procent, konkrétně na 720 milionů eur.

Roste se i ve VMwaru, tržby za druhé čtvrtletí si připsaly růst 11 procent na 1,69 miliardy dolarů. Ve složité situace spojování Dellu a EMC (vlastníka VMwaru) dobrá zpráva. VMware zároveň pokračuje v odkupu vlastních akcií v hodnotě 1,2 miliardy dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).