Hlavní navigace

RetroHerna: V Česku vznikne muzeum plné počítačů, konzolí a her

23. 10. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
RetroHerna má být interaktivní muzeum plné starých her, konzolí, počítačů, přednášek. Projekt brzy vyrazí žádat o peníze na Startovač.

V Praze někdy během příštího roku vyrostou prostory nazvané RetroHerna. Půjde o interaktivní muzeum počítačových a konzolových her. Stroje zde nebudou sloužit pouze jako statické exponáty, ale na všech bude možné si zahrát dobové tituly. Autoři chtějí na přelomu roku spustit crowdfundingovou kampaň na Startovači.

„Minimální částka, kterou bychom chtěli vybrat, je sto tisíc korun. Rádi bychom ovšem zprovoznili plnohodnotnou variantu herny o rozloze 300 metrů čtverečních, na což bychom potřebovali 300 tisíc,“ říká pro Lupu jeden ze zakladatelů projektu Václav Vocetka.

Tato „plná verze“ má čítat třicítku historických počítačů a patnáct konzolí i s tradičními CRT televizemi. Počítá se také s přenosnými herními konzolemi či přednáškovým sálem. RetroHerna by tak ve výsledku měla být komplexním prostorem s dostupností na MHD. Vzhledem k cenovým omezením se ale nehledají prostory přímo v užším centru Prahy, ale někde více na okraji.

Atari, Amiga, 486, Nintendo a další

S nápadem vybudovat interaktivní herní muzeum přišel v březnu tohoto roku Václav Straka, který spolu s Vocetkou začal na myšlence pracovat, a první výraznější aktivity přišly o pár týdnů později. V současné době na akci dělá sedm „core“ lidí a o něco větší počet dalších spolupracovníků. „Investujeme vlastní peníze, prozatím nás to celé vyšlo na 120 tisíc korun,“ říká Vocetka. Tým nadále hledá další dobrovolníky.

Přenosné herní konzole v RetroHerně.
Autor: RetroHerna

Přenosné herní konzole v RetroHerně.

RetroHerna už nyní disponuje poměrně zajímavou sadou přístrojů. V portfoliu jsou nejenom tradiční věci jako Atari 2600, Nintendo NES, SNES a 64, první PlayStation nebo Sega Mega Drive, ale také poměrně exotické kousky typu Virtual Boy (velmi neúspěšný pokus Nintenda o virtuální realitu), Vectrex (stroj disponující 3D brýlemi), Magnavox Odyssey, Philips Videopac G7000 a další. K dispozici jsou rovněž handheldy – od Game & Watch přes sérii Game Boyů až po Sega Game Gear. 

Současné portfolio je k dispozici na webuChybí tam ale výpis počítačových systémů. RetroHerna má v inventáři přístroje jako Commodore, 386, 486, staré Macy, Amigu a rovněž počítače s Pentiem. Pentia končí na frekvenci 166 MHz, konzole se pak zastavují u prvního PlayStationu. „Končíme někdy u roku 2000. Chceme se zaměřit na kvalitu, ne na obrovský rozsah,“ vysvětluje Vocetka.

Tým retromilského projektu přístroje shání všude možně. Někdo má určité stroje či součástky doma, další se shánějí na různých aukčních serverech, eBayi a tak dále. RetroHerna se na každou oblast či značku snaží najít fanouška a odborníka, který pak vše dává dohromady. V týmu jsou také lidé přezdívaní „extrémní opraváři“, kteří opravují hardware, pájí, dávají součástky dohromady a provádí servis.

Vlastní launcher, výjezdy a encyklopedie

Autory RetroHerny společně s jejich hračkami je možné v posledních týdnech a měsících potkávat na výjezdech na akcích typu AnimeFest, RetroFest, Festival Fantazie, LanCraft a podobně. „Naše poznatky z těchto akcí jsou takové, že staré hry a stroje baví i mladou generaci. Do jisté míry to generace i spojuje, hrají spolu mladší se staršími. Například na LanCraftu jsme měli pořád plno. Pamětníci si chodí zavzpomínat a popovídat, mladší jsou zvědaví,“ popisuje Vocetka.

V RetroHerně budou kromě počítačů také staré herní konzole.
Autor: RetroHerna

V RetroHerně budou kromě počítačů také staré herní konzole.

RetroHerna počítače zapojuje do sítě a pořádá i turnaje. Prozatím největší zájem je o klání v Doomovi. Potom hodně „frčí“ tituly jako Prince of Persia, Duke Nukem a na konzolích pak Tekken (PS1) či Zelda (Nintendo). Turnaje mají být také součástí stálé expozice RetroHerny.

Jednou z aktivit, která má hraní přenést směrem k muzeu, je tvorba vlastní videoherní encyklopedie, jenž bude k dispozici na webu. Jde o takovou uzavřenou wiki, kam přispívají dobrovolníci. 

Fungovat bude i internetové fórum. Tým rovněž dělá na vlastním launcheru počítačových her, přes něhož bude možné tituly spouštět a dozvědět se další podrobnosti. Počítá se rovněž se zaškolenou obsluhou, která dokáže popovídat o historickém kontextu, chybách ve hrách, různých vychytávkách a podobně.

Veškerý volný čas

Příprava a současný provoz RetroHerny autorům zabírají v podstatě veškerý volný čas. Levnější materiál se prozatím skladuje v pronajaté garáži, dražší přístroje pak v bytě, který rovněž funguje jako kancelář. RetroHerna proto hledá všemožné dobrovolníky, kteří jsou ochotní se zapojit – třeba psaním článkům do encyklopedie, sháněním součástek a tak dále.

RetroHerna prozatím jezdí po různých akcích. Na vlastní prostory chce vybrat na Startovači.
Autor: RetroHerna

RetroHerna prozatím jezdí po různých akcích. Na vlastní prostory chce vybrat na Startovači.

Interaktivní muzeum by mělo žít ze vstupného (plánuje se celodenní lístek), příspěvků od dobrovolníků a možná i z dotací od města. Vocetka a spol. také komunikují s ministerstvem kultury. Peníze ze Startovače chtějí použít na vybavení prostor, nákup dražších konzolí a také samotných her. Následné měsíční náklady na provoz se mají pohybovat okolo dvaceti tisíc korun. To, jak bude otevřeno, se uvidí podle zájmu.

MMF24

RetroHerna chce navázat partnerství s dalšími projekty, například s Arcade Hrami v Červeném Újezdu, a chce využít podpory youtuberů. Ideální představa je také vytvořit komunitu a vytvořit projekt, který „v takovémto rozsahu a kontextu prozatím nikdo neudělal“.

O spuštění crowdfundingové kampaně rozhodně budeme informovat. A i kdyby nevyšla, v nějaké formě to dotáhneme do konce, slibují autoři. Projekt můžete sledovat na webu, Facebooku a Twitteru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).