Hlavní navigace

Slovenské ministerstvo telekomunikací: V digitalizaci máme zpoždění

30. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
30. 1. 2008

Řada kroků Slovenska k přechodu na digitální televizní vysílání je zpožděná proti původnímu plánu. Takový je předběžný závěr z vyhodnocení plnění Strategie přechodu z analogového na digitální zemské televizní vysílání (DVB-T) na Slovensku. Na dnešním zasedání vlády závěr přednesl ministr dopravy, pošt a telekomunikací Ľubomír Vážny a zprávu o tom přinesl server Mediálne.sk.

Za nedodržení dříve stanovených termínů v postupu zavádění DVB-T na Slovensku může podle ministra nový zákon o digitálním vysílání, který začal platit 31. května minulého roku. Na jeho konečné podobě se totiž podepsala celá řada připomínek, která původní návrh nakonec změnila k nepoznání. Slovensko např. mělo 30. července 2007 zahájit pravidelné zemské digitální vysílání, které v zemi není zatím ani dnes.

GLOSA: Naivní víra ve slovenskou televizní dohodu

Zákon počítá jen s tím, že první řádný multiplex DVB-T musí začít vysílat nejpozději v roce 2011. Celé Slovensko chce přitom do 31. prosince 2012 úplně vypnout zemské analogové vysílání. Telekomunikační úřad Slovenské republiky (TÚSR) proto už v dubnu 2007 upozorňoval, že vinou změn v digitálním zákoně může být konečný termín vypnutí analogu na Slovensku ohrožený.

Ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací chce přesto usilovat o to, aby v zemi do konce roku 2012 skutečně analogová tma nastala. Žádá proto stát, aby začal proces aktivně podporovat. Je potřeba dosáhnout toho, aby digitální televizi, i s ohledem na vybavení obyvatelstva přijímacími zařízeními, mohlo přijímat 100 procent domácností s televizním příjmem, uvádí se v hodnocení přechodové strategie.

ebf - partner 1

Na Slovensku vytváří v současnosti TÚSR Technický plán přechodu na zemské digitální vysílání a v nejbližší době by tu měly začít přípravy i na státní informační kampani k digitalizaci.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenské televize chtějí blokovat digitalizaci, zlobí se regulátor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).