Hlavní navigace

Mio Moov V735 TV: obří navigace, nebo malá přenosná televize? Obojí!

17. 2. 2010
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Když ji vidíte poprvé naživo, nic vás nepřipraví na tak obrovskou obrazovku. Fotky, které Mio nabízí, jsou totiž nejen z tohoto pohledu trochu slabší, a tak živá konfrontace u mně proběhla hodně natvrdo. Zůstal jsem koukat a říkal si – no to je snad televize! Že je to navigace s integrovaným televizorem, jsem pochopitelně věděl dopředu. Ale vidět ji ve skutečnosti bylo přece jen trochu něco jiného.

Displej, či spíše už obrazovka je širokoúhlá a vskutku obrovská – úhlopříčka je 17,8 cm a rozměry obrazu 157×82 mm. Horizontální pohledový úhel je lepší než bývá u těchto zařízení zvykem (udáván není), a tak se mohou dívat i tři lidé najednou. Shora a zdola je úhel naopak minimální, stačí pár stupňů a obraz se setmí a vzápětí nevidíte prakticky nic.

Mio Moov V735 TV navigace

Navigace s rozměrným širokoúhlým displejem, citlivý televizní tuner pro příjem DVB-T vysílání, interní a externí televizní anténu a přehrávač hudby a videa. To všechno je Mio Moov V735 TV.

Daní za rozměrnou obrazovku (a zabudovaný slabý, pouze 720mAh akumulátor) je krátká provozní doba, zhruba půl až tři čtvrtě hodiny v televizním režimu. A také objemný držák, což je ovšem vzhledem k velikosti přístroje nutnost. Je poměrně mohutný a složitý, ale nakonec jsem si s ním poradil. A i když se v něm navigace trochu klepala (není divu), neměl jsem během testování s upevněním na sklo ani na palubní desku problém. Držel spolehlivě.

Mio Moov V735 TV zezadu a bok

Na obrázku zadní části vidíte ližiny pro uchycení držáku a po pravé straně pak zdola připojení antény pro RDS-TMC, napájení, mechaniku karty MicroSD a rozhraní MiniUSB. Snímek vpravo pak ukazuje tloušťku pouhých 16 mm a konektor pro externí televizní anténu. Ta interní je nad ní a po Praze (a v blízkém okolí) pro příjem stačila. Výpadků bylo pozoruhodně málo!

U Mio Moov V735 TV je tak třeba hlídat především dobití akumulátoru a pak také to, abyste ji nezapomněli odnést z vozu. Něco tak velkého poutá pozornost už na první pohled a dráždit zloděje se v tomto ohledu nevyplácí…

Ladění je jednoduchost sama

Pro potřeby DigiZone.cz jsem se zaměřil především na vlastnosti televizní. Je dobré si však uvědomit, že televizor je tu jen jako doplněk a primární funkcí přístroje je navigace. Nicméně přístup k televizoru je velice snadný (rovnou z první strany hlavního menu), takže to ani nezaznamenáte. Navíc se i jako plnohodnotná televize chová.

Ladění kanálů je svižné a jednoduché. Pouze vyberete zemi a zmáčknete tlačítko „Vyhledat“. Toť vše! Ladí se okamžitě bez jakéhokoli upozornění.

Je zajímavé, že když jsem zkoušel na témže místě v Praze znova přeladit, kanály se mi seřadily jinak a kupodivu Nova s mezerou v názvu na začátku nebyla. Jednou se mi tam jako první ocitla TV Barrandov, podruhé ČT 1 a na potřetí Nova Cinema

Pořadí stanic měnit nejde, a to je jedná z mála námitek, které proti televizní části V735 mám.

Mio Moov V700 - menu Digital TV

V režimu televize stačí klepnout prstem na displej a objeví se vám toto menu. Většina funkcí je zřejmá. Tlačítkem „i“ vyvoláte informace o aktuálním pořadu, „T“ je teletext (škoda že tu rovnou není EPG) a ozubené kolečko v levém spodním rohu vás dostane do menu, v němž naladíte televizor, vstoupíte do seznamu kanálů či do EPG.

V základním nabídce, která se vám objeví po dotyku na jakoukoli část obrazovky v televizním režimu (viz foto), najdete přepínání kanálů (to je poněkud pomalejší), úpravu jasu displeje, „i“ jako informaci o aktuálním pořadu, hlasitost, tlačítko pro vypnutí přístroje, „T“ (teletext) a vstup do menu. To díky ikoně ozubeného kolečka vypadá spíše jako nastavení a ve skutečnosti představuje kombinaci obou. Je tu například seznam naladěných kanálů, vstup do EPG či úprava formátu obrazu. A také samotné naladění DVB-T tuneru.

Citlivý tuner

Před spuštěním televizoru se vždy objeví hlášení, že se nesmí používat při řízení vozidla. Upozornění musíte odmáčknout (souhlasit s ním), s čímž je na málo citlivém displeji vzhledem k malinkatému zatrhovacímu boxu často problém. Hlášení vypnout nejde, takže to musíte udělat prakticky pokaždé, i když se mi občas stávalo, že to nebylo – z neodhalených důvodů – zapotřebí. Vzhledem k tomu, že Mio právě předělává uživatelské rozhraní a ve V735 je jeho první verzí, není divu. Na potíže v tomto ohledu jsem ostatně narážel vcelku pravidelně, ovšem nikoli v televizi. Tam bylo vše v naprostém pořádku.

Televizní modul je navržený velice dobře a je velmi citlivý. Dokonce natolik, že by si zasloužil A/V výstup, protože dálkový ovladač už má. Pak by se dala navigace používat dokonce i jako občasný (záložní) set-top-box. A ještě upozornění – pokud máte puštěnou televizi, navigace pochopitelně nepracuje. Nicméně trasu, kterou máte spočítanou a kterou projíždíte, nezapomene a naviguje si jakoby na pozadí. Po přepnutí tak nemusíte trasu zadávat znova a spolupráce obou komponent je takřka bezchybná, čehož u kombinovaných přístrojů nebýváme svědky příliš často.

Mio Moov V700 - menu hlavní

Ikony jsou vysloveně obrovské, takže není problém s jejich odmáčknutím. Vše je i dostatečně přehledné a jak vidíte, hlavní menu se skládá ze tří částí, mezi kterými se můžete pohybovat šipkami.

Ovládání v roce nula

Vše se řídí přes dotykovou obrazovku, jen do hlavního menu (viz foto) odkudkoli vyskočíte jediným tlačítkem, které je – vedle kombinace „zapnutí, vypnutí a reset“ – k dispozici. Reset byl ostatně tu a tam potřeba a je vidět, že Mio musí ještě na firmwaru zapracovat. A nejen na něm. Hlavně na uživatelském rozhraní v navigaci, které je zatím v první verzi, druhá se očekává někdy v létě. Občas tak narazíte na to, že některá menu zcela vyjedou z obrazovky, přičemž někdy se dají jakýmsi náznakem „iphonovského gesta“ posunout. Jindy pro posun voleb či vyhledaných informací Mio používá šipky. Často se ale také nedá použít nic z toho, takže o informace zcela přicházíte. Stávalo se mi to pravidelně například u vyhledaných míst v mém okolí, je to ale vidět třeba i na EPG. Mio by rozhraní urychleně mělo nejen ujednotit, ale hlavně dotáhnout. A také zvolit ideálně pouze jeden způsob. Navigace sice umožňuje přejít na tzv. režim Slide Touch (jakési ovládání gesty), ale v mém případě to zrovna moc nefungovalo. Příručka také praví, že se ve výchozím režimu navigace spustí v tlačítkovém režimu, ale ani tohle nemohu potvrdit. Dokonce ani po několika resetech.

Otázkou druhou je, zda by firma měla či neměla něco udělat s citlivostí obrazovky. Při odmačkávání hlášení o souhlasu, že televizi nebudu provozovat za jízdy, jsem se musel vždy dosti namáhat, abych volbu odmáčkl. Při vstupu do menu televizoru zase prakticky nikdy. Na kompromis „citlivý nebo méně citlivý dotykový displej“ budeme narážet čím dál tím častěji. Typickou ukázkou jsou současné potíže s vysokou citlivostí dotykových displejů u fotoaparátů.

Naštěstí jsou u V735 většinou tlačítka natolik rozměrná, že není sebemenší problém přitlačit a odmáčknout je bříškem prstu, na což si nejspíše záhy zvyknete.

Mio Moov V700 - EPG

Po vstupu do EPG se dostanete na takovouto obrazovku. V obdobném duchu se vám pak pro vybranou stanici ukazují i pořady. Společný náhled přes více stanic tu není. Ten nabízí pouze volba zvaná „Přehrávání“ ukazující aktuální pořady. Mimochodem, všimněte si, že box není ve spodní části ukončený. Možná je tam někde i program na osmý den…

EPG à la Mio

Programového průvodce najdete v menu hned na počátku. Je v češtině, stejně jako teletext, jehož stránku zadáte přes jednoduchou softwarovou klávesnici. Na kanálu „Test EPG“ na síti Czech Digital Group jsem si ověřil, že se všechny znaky zobrazují správně. Není nad to si televizor do dosahu sítě prostě odvézt… 

EPG nabídne přehled programů a to tak, že se vám nejprve ukáže týdenní náhled po dnech (sedm dnů, nikoli osm – viz foto) a jakmile klepnete na den, objeví se seznam stanic, včetně jejich jmen, ze kterého si vyberete tu u které chcete zjistit program.

Pokud v EPG sáhnete hned po první volbě „Přehrávání“, ukáže se vám přehled právě vysílaných pořadů u všech stanic. Zde jsou však stanice označeny pouze pořadovým číslem, nikoli jejich názvem, takže orientace může být obtížnější.

Jestliže v režimu televizoru zvolíte „i“, objeví se vám celostránková informace o daném pořadu (pouze o něm, nikoli o následujícím). Vždy se mi ale zobrazila jen částečná a nikoli úplná informace. V EPG jsou ještě jisté rezervy. Vzhledem k velikosti displeje by tady navíc mohl bez problémů fungovat klasický náhled, tedy programy na několik hodin dopředu pro každou naladěnou stanici, a to na společné obrazovce. Vše ale bohatě vyvažuje kvalitní tuner. Ostatně – jde jen o „kapesní“ televizi…

Mio Moov V700 - menu a nastavení

Volby v menu v režimu televizoru (ikona ozubeného kolečka) zahrnují v pořadí od shora: „Elektronický přehled televizních programů“ tedy EPG, „Seznam kanálů“ (zřejmě náhodné řazení, setřídit je nelze), „Titulky“ (zapnuto, vypnuto), „Poměr stran“ (4:3, celá obrazovka) a „Vyhledávání kanálů“ (ladění DVB-T tuneru).

Jen základní nastavení

Nic víc tady ani ostatně není zapotřebí. Část je určena pro navigaci, druhá část pro televizor. K tomu si připočtěte dodatečnou výbavu jako „Cestovní průvodce“, podporu multimédií (viz dále) a FM vysílač dovolující naladit autorádio na frekvenci navigace a tak poslouchat hlasové pokyny, či hudbu, přímo z audio systému.

Pod ikonou průvodce pak najdete řadu evropských měst, u kterých si můžete vyhledat informace typu „Atrakce“, „Jídlo“, „Hotely“, či „Noční život“. Většina je ovšem nelokalizovaná, i když jinak je lokalizace udělána výborně, a to včetně názvů souborů v multimediálním přehrávači.

Pod položkou „Moje Mio“ pak nastavíte parametry navigace jako je hlasové navádění, „Možnosti trasy“ a „Zobrazení mapy“. A také doplňkové údaje typu „Jazyk“ či „Jas obrazovky“. Právě zde je krásně vidět, jak panýlek vyskočí mimo plochu obrazovky, takže na volbu, jakým hlasem bude navigace mluvit, tak tak dosáhnete. Jestli je nějaká ještě za ní, nevím. Na tu už není vidět vůbec.

Volby v menu v režimu televizoru vyvoláte klepnutím na ikonu ozubeného kolečka a zahrnují funkce jako EPG, seznam naladěných kanálů či ladění. Jak vidíte na fotografii, je toho – oproti běžné televizi – hodně málo, avšak pro dané potřeby je to zcela odpovídající a také zcela dostačující.

Mio Moov V700 a V500

Rozměry obrazovky V735 (vlevo) jsou impozantní: 157×82 mm, úhlopříčka 17,8 cm. Druhý model televizní řady V se jmenuje 505 a nabízí obdobný TV modul, avšak výrazně menší displej (úhlopříčka 11,9 cm). Provozní doba má však být se stejným akumulátorem adekvátně delší.

Ach ta doba provozu!

Druhý z modelů Mio, který je vybaven televizním tunerem je V500 (na snímku vpravo) s úhlopříčkou displeje 11,9 cm. Ten lze – na rozdíl od V735 – dobíjet i přes rozhraní USB. Zkoušel jsem takto dobít i V735 ale s pramalým účinkem (po šesti hodinách to bylo tak na pět, deset minut práce), takže jsem sáhl po dobíječce do auta, která se bohužel dodává jako jediná možnost dobití akumulátoru. Je s podivem, že vzhledem k ceně a nárokům obrovského displeje nedostanete v balení rovnou i klasickou dobíječku pro 230 V. To jsou ty snahy stlačit cenu co nejníže. Chápal bych je ještě i u modelu střední třídy, ale zde?

Navigace dobíjená v autě 1 hod. 50 min. (pak kontrolka zhasla) pracovala v případě televizního příjmu něco přes třicet minut. Neměl jsem bohužel z časových důvodů možnost vyzkoušet, jak dlouho by pracovala samotná navigace bez použití televizoru, ale obávám se, že to déle než hodinu nebude. V kombinovaném provozu jsem se dostával ke tři čtvrtě hodině…

Škoda, že Mio nezabudovalo trochu silnější akumulátor. Přece jen pouhých 720 mAh je pro dané zařízení hodně málo.

Mio Moov V700 Videoplayer

Přehrávání multimédií najdete pod ikonou „Média“. Audio a video soubory se zobrazovaly s bezchybnou lokalizací a video si můžete nechat roztáhnout na celou obrazovku. Škoda absence přehrávání fotografií a titulků v DivX.

Multimédia, aneb absence SD karty

Vzhledem k rozměrům navigace je nepochybnou škodou, že Mio sáhlo po kartě typu MicroSD. Mechanika SD karty by se sem pohodlně vešla a vzhledem k tomu, že ji dnes používá drtivá většina zařízení, byste pak V735 mohli používat i jako skutečný multimediální přenosný přehrávač a krásně by se na něm daly i ukazovat fotografie. Mio toho nevyužilo a odpovědná osoba by jistě zasloužila alespoň vytahat za uši.

SD karta by však nestačila, protože V735 bohužel zobrazení fotografií nepodporuje, stejně jako titulky v DivX. Nepřehrála mi ani soubory s koncovkou MPG (nahrávky např. z DVD videokamer). S dalšími zkoušenými formáty, tj. všechny uváděné typy audio souborů, video v DivX v několika verzích a i něco málo ve formátu WMV, se vypořádala se ctí.

Do mechaniky jsem ovšem kartu MicroSD musel zasouvat nehtem, protože jinak dovnitř nechtěla. Po zapnutí navigace se někdy nestalo vůbec nic, jindy byla karta detekována a přístroj si ji proskenoval a následně zobrazil kompatibilní A/V soubory. I když je formátová podpora slušná, absence přehrávání fotografií nedělá firmě u nejvyššího modelu právě dobré jméno.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Přimlouval bych se za urychlenou inovaci

U téhle navigace se mi líbí, že televize je tak nějak nezávislá a dá se velmi snadno používat. Stačí pár klepnutí a máte ji na displeji. Potěší i velice citlivý tuner, díky kterému se z ní můžete těšit třeba i za chůze či za jízdy pražským MHD. Zvláště když ji dodatečně vybavíte sluchátky. Mimochodem zvuk ze zabudovaného reproduktoru je sice jen mono, ale je příjemně plný a výrazný.

A navigování? Díky velkému displeji jsou tu rozměrná písmena a tudíž i „rozměrná“ hlášení při příjezdu ke křižovatkám a člověk má opravdu přehled. Mapa je příjemně položena pod úhlem za kterého je dobře přehledná. Škoda problémů s uživatelským rozhraním, a proto bych se přimlouval za jejich urychlené vyřešení. Abyste rozuměli – navigace se v každém případě používat dá, ale z některých funkcí byste mohli dostat podstatně víc a s podstatně menší námahou. Takto je ovládání navigační části někdy trochu obtížné a místy se k některým informacím vůbec nedostanete, protože jsou mimo panel.

Tyto problémy se však televizoru vůbec netýkají. Kdyby každá část jakéhokoli kombinovaného zařízení byla tak nekomplikovaně dosažitelná a tak dobře spolupracovala s ostatními, prodávalo by se jich podstatně víc. Je ovšem zajímavé, že Mio zvládlo lépe ovládání televizní, než navigační části. Doufejme, že je to pouze dočasné. V735 by si to rozhodně zasloužila. Je to pozoruhodný kousek hardwaru, který mapy i svižně překresluje, což byste možná neřekli.

tabulka - Mio Moov V735 TV

Balení obsahuje

ebf 24 - tip duben

– dálkový ovladač
– anténa pro TV
– anténa pro RDS-TMC
– dobíječka do auta
– kabel MiniUSB/USB
– „rychlé nastavení“ (papírová podoba), přiručka (DVD)

foto: autor a Mio

Co říkáte na kombinaci navigace/televizor/multimediální přehrávač?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).