Hlavní navigace

Mobilní rok 2012: Android prorazil na tabletech, Microsoft vykročil levou nohou

21. 12. 2012
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Microsoft
Který z hráčů na poli chytré mobilní elektroniky bude na rok 2012 vzpomínat s úsměvem a kdo by na něj raději zapomněl? Co letos vzešlo z velké rivality mezi Applem a Samsungem? Jaké průšvihy mají výrobci mobilů, tabletů a systémů pro ně na svém triku a co se jim naopak povedlo?

Kdo sledoval v roce 2012 dění na poli chytré mobilní elektroniky, ten si na nudu stěžovat nemohl. Android opanoval trh chytrých mobilů a posílil na trhu s tablety, ztrácet naopak začal Apple, který si podle některých statistik pohoršil i mezi smartphony. 

Hvězda korejského výrobce Samsung vystoupala natolik, že je z něj stala po dlouhé době nová jednička mezi výrobci mobilů. Naopak Microsoft se na mobilní scéně dál trápí. Ale popořadě.

Prodej mobilů táhnou smartphony

Na zářijovém veletrhu spotřební elektroniky IFA 2012 v Berlíně agentura GfK zveřejnila výsledky své studie, podle které i za současné ekonomické situace globální poptávka po chytrých mobilech roste. V Evropě však přesto dochází k mírnému poklesu celkového zájmu o mobilní telefony.

Podle GfK se za první pololetí roku 2012 celosvětově prodalo přes 650 milionů chytrých mobilů, což znamená meziroční nárůst přibližně o 50 %. Se stoupající poptávkou po chytrých mobilech ovšem vcelku logicky klesá poptávka po těch klasických bez moderního operačního systému.

Poptávka po chytrých mobilech dle agentury GfK v řadě západoevropských zemí výrazně překonává prodej obyčejných mobilů. Z analýzy GfK vyplývá, že pokud chtějí mít výrobci odbyt, musí se ještě více soustředit na chytré mobily. Prostor pro dalších růst analytici z GfK vidí v cenově dostupných chytrých mobilech a za silný prodejní argument považují podporu mobilních LTE sítí s podporou rychlých datových přenosů.

Nové vydané i chystané systémy

Pokud jde o mobilní operační systémy, tak rok 2012 začal být zajímavý až na konci své první poloviny. V červnu se společnosti Apple, Google i Microsoft předháněly v představování novinek. Jako první nastínil své plány Apple, když úvodem června 2012 představil nový iOS 6.

Systém iOS 6 nabídl řadu větších či menších inovací včetně hlasového ovládání Siri pro iPad nebo zpřístupnění videohovorů přes službu FaceTime i při datovém připojení přes síť mobilního operátora. Nejvíce se ovšem čekalo od nových map. Apple totiž ukončil spolupráci s Googlem a posílil několika akvizicemi, takže se čekalo, co předvede.

Nový iOS 6 se na trh podíval spolu s mobilem iPhone 5 v září 2012 a mapová aplikace na sebe skutečně strhla největší pozornost. Ne však v tom pozitivním smyslu slova. Applu se první vlastní mapy vůbec nepovedly a uřízl si pořádnou ostudu. O jak moc velký průšvih se jednalo, dokladuje, že firma, která mnohdy až komicky ke svým pochybením přistupuje jako nachytaný školáček, tentokrát chybu uznala a omluvila se.


Zdroj: Apple

iPhone 5 se nejvíce proslavil mizernou mapovou aplikací, za kterou se musel Apple svým zákazníkům pokorně omlouvat.

Omluvil se přímo šéf firmy Tim Cook a nespokojeným majitelům iPhonu 5 doporučil používat mobilní verzi webových Google Maps. Google si šanci nenechal uniknout a velmi rychle připravil mobilní verzi svých webových map pro mobilní Safari z iOS 6. Ke konci roku pak vydal aplikaci Google Maps pro iOS. Ještě dříve své nové multiplatformní mapy Nokia Here pro iOS uvedl finský výrobce mobilů.

Konkurenční Android se v roce 2012 nové major verze nedočkal, nicméně i tak přišly dvě klíčové aktualizace. Na konferenci Google I/O byl uveden Android 4.1 Jelly Bean s již předinstalovanou mobilní verzí prohlížeče Google Chrome a vylepšenou podporou bezdrátové technologie NFC s jejím širším využitím např. pro párování zařízení nebo sdílení obsahu mezi zařízeními.

Hlavním přínosem nové verze se však stala výrazná výkonnostní optimalizace. V ní šel ještě dál Android 4.2, který si ponechal kódové označení Jelly Bean. Ten kráčel ve stopách předešlé verze dalším rozšiřováním využití technologie NFC pro sdílení obsahu a třeba i správy widgetů na ploše. Google přidal podporu bezdrátového přenosu obrazu či možnost používat více uživatelských účtů.

Další výraznou novinku mezi mobilní operačními systémy za rok 2012 představují Windows Phone 8. Microsoft druhou generaci svého obrozeného mobilního systému rovněž představil koncem června 2012. Zklamal ovšem majitele mobilů s Windows Phone 7.5, protože kvůli novému jádru systému prý nebylo možné zajistit zpětnou kompatibilitu, takže z Windows Phone 8 se stala záležitost až pro nové mobily.

To byla i další rána pro dlouhodobě se trápící Nokii, která rázem měla celou produktovou řadu smartphonů Lumia s morálně zastaralým systémem. U již tak nedobře se prodávajících mobilů musela jít s cenou dolů a vystupňovala své vlastní softwarové aktivity ve smyslu uvolňování exkluzivních aplikací právě pro tuto řadu smartphonů.

Microsoft oznámil, že mobily s Windows Phone 7.5 se dočkají alespoň menší aktualizace především s úpravami uživatelského rozhraní. Očekávalo se, že by ohlášená verze 7.8 pro první chytré mobily s Windows Phone mohla vyjít ještě v roce 2012, aby podpořila jejich předvánoční prodej. Naděje výrobců i prodejců zhasly, když Microsoft oficiálně oznámil, že Windows Phone 7.8 uvolní až ve druhém čtvrtletí 2013.

To Windows Phone 8 se na trh podívala koncem října 2012 s dlouhým seznamem novinek, na němž figuruje například přepracovaná hlavní obrazovka, možnost efektivního využití plochy zamykací obrazovky pro zobrazování různých informací, připravenost pro mobily s HD displejem či plná podpora paměťových karet.

Systém Windows Phone 8 přišel též s aktualizovanou verzí mobilní verze kancelářské sady MS Office, ovšem ze slibované hluboké integrace služby Skype do systému se nakonec vyklubala jen samostatná aplikace, avšak tentokrát na vyšší úrovni než první pokus pro Windows Phone 7.5. Původní aplikace nepodporovala běh na pozadí, tudíž její reálná použitelnost byla velmi malá.

Microsoft by se rád na trhu mobilní elektroniky uchytil i díky novým Windows 8 a Windows RT optimalizovaným pro tablety, respektive dotykové ovládání obecně. Alfou a omegou zmíněné optimalizace se stalo nové uživatelské rozhraní Modern UI, tedy Metro svým konceptem známé již z Windows Phone 7, ovšem kvůli sporu o značku překřtěné na Modern UI.

Koncem října 2012 Microsoft nové systémy uváděl na trh s představou, že Windows RT určená pro ARM architekturu a zařízení jimi vybavená mají soupeřit s tablety spadající mezi spotřební elektroniku. Windows 8 pak mají oživit koncept Tablet PC. Nové platformy ovšem žádný „wow efekt“ nepřinesly i kvůli nedostatku pro spotřebitele atraktivních zařízení.


Zdroj: Dell

Dell XPS 12 je jedním z prvních a zatím nejatraktivnějších konvertibilních ultrabooků s Windows 8 s novým prostředím.

Nová zařízení jsou buď špatně dostupná, anebo je výrobci představili s tím, že na trh půjdou až v roce 2013. Na tento problém upozorňují analytici a podle neoficiálních zpráv si na své partnery z řad hardwarových výrobců stěžuje i Microsoft. Na hodnocení životaschopnosti nových platforem je tak zatím brzo, ale je veřejným tajemstvím, že velká očekávání Microsoftu se zatím nenaplňují.

Prostor pro hlubší zhodnocení životaschopnosti Windows 8 a Windows RT na mobilním poli nabídne ale až rok 2013. V něm by se měl ve druhém čtvrtletí objevit systém Windows Phone 7.8 a několikrát odložený BlackBerry OS 10, do něhož trápící se kanadská společnost RIM vkládá velké naděje. 

Očekáván je též systém Firefox OS. První mobily jím vybavené se začnou prodávat již počátkem roku 2013 v Brazílii a později dorazí i do Evropy včetně České republiky. Za systémem stojí Mozilla s podporou telekomunikačních skupin Deutsche Telecom a Telefónica. Firefox OS má linuxové kořeny, ale namísto nativních aplikací sází na aplikace napsané pomocí webových technologií.

Ty poběží díky enginu Gecko, který byl dosud primárně vyvíjen pro webový prohlížeč Mozilla Firefox. Od systému se čeká nástup opravdu levných chytrých mobilů, které ovšem mají některými aspekty (kvalita displeje, svižnost systému) dosahovat vyšších cenových pater.

Nevelké publicitě, ovšem značné pozornosti fanoušků mobilní elektroniky se těší Sailfish OS, což je pohrobek systému MeeGo, jenž byl představen v listopadu 2012. Jde o dílu start-upu Jolla, za nímž stojí lidé, kteří v roce 2012 opustili Nokii. Odešli v návaznosti na skutečnost, že se finský výrobce mobilů rozhodl dát od projektu MeeGo ruce pryč a přeorientoval se na Windows Phone. 

Android vládne chytrým mobilům

Platformám chytrých mobilů kraluje Android. Podle analytické společnosti IDC bylo tímto systémem vybaveno 75 % chytrých mobilů prodaných během třetího čtvrtletí 2012. Meziročně si tak Android polepšil o 17,5 procentního bodu. Na druhém místě skončil iOS, resp. iPhone s podílem 14,9 %, který svůj tržní podíl meziročně zvýšil o 1,1 procentního bodu.

Třetí příčku ve třetím kvartále 2012 drželo BlackBerry s podílem 4,3 procenta. To si naopak meziročně pohoršilo o 5,2 procentního bodu. Dle očekávání klesl i podíl dosluhujícího systému Symbian. Konkrétně z 14,6 % v třetím kvartále 2011 na 2,3 % ve stejném období roku 2012. Do elitní pětky se díky sečtení tržního podílu platforem Windows Mobile i Windows Phone prodral ještě Microsoft.

Souhrnný podíl jeho systémů pro chytré telefony mezi smartphony prodanými ve třetím čtvrtletí 2012 činil rovná 2 %. Meziročně si tak polepšil o 0,8 procentního bodu. Analytické společnosti Gartner se ovšem Microsoft do první pětky Microsoft nevešel. Ovšem i agentura Gartner uvádí, že chytré mobily prodané během třetího kvartálu 2012 byly téměř ze tří čtvrtin vybaveny systémem Android.

Konkrétně si měl Android z tržního koláče ukousnout 72,4 % a meziročně si tak polepšit o 19,9 procentního bodu. Na druhém místě je i podle dat agentury Gartner systém iOS s podílem 13,9 %, ovšem podle této statistiky si měl meziročně pohoršit o 1,1 procentního bodu. Třetí místo obsadilo BlackBerry s podílem 5,3 % oproti loňskému podílu 11 %.

Na čtvrtém místě je Bada, což je méně mediálně probíraný systém používaný v některých mobilech značky Samsung. Její tržní podíl za třetí kvartál 2012 podle společnosti Gartner činil 3 %, takže si Bada meziročně polepšila o 0,8 procentního bodu. Symbian se propadl až na páté místo, když jeho podíl z loňských 16,9 % klesl na 2,6 %.


Zdroj: HTC

Windows Phone 8 mají Microsoftu pomoci k růstu. Za výrobce referenčního modelu si překvapivě nevybral Nokii, ale HTC

Microsoft je tentokrát mimo elitní pětku i při sečtení podílů Windows Mobile a Windows Phone. Z tržního koláče si celkem ukousl 2,4 %. Polepšil si tedy sice o 0,9 procentního bodu, ale na otevírání šampaňského to určitě není. Microsoft jistě trápí, že podle posledních dostupných dat není se svými mobilními systémy schopen překonat ani Symbian, který je ukládán k věčnému spánku již několik let.

Samsung se prodral na post jedničky

Finská Nokia v roce 2012 přišla o post jedničky mezi výrobci mobilních telefonů. Už v prvním kvartále 2012 ji v prodeji mobilů předběhl jihokorejský Samsung, jak dokládala svými daty například agentura Strategy Analytics. Jako hlavní důvod je analytiky a komentátory udávána nešťastná sázka na Windows Phone.

Že nešlo o krátkodobý výkyv, potvrdila data analytiků ze společnosti Gartner. Podle nich ve třetím čtvrtletí 2012 se první Samsung na počtu prodaných mobilů v tomto období podílel 22,9 % (loni 18,7 %), druhá Nokia 19,2 % (loni 23,9 %), třetí Apple 5,5 % (loni 3,2 %), čtvrté ZTE 3,9 % (loni 3,2 %), páté LG 3,3 % (loni 4,8 %).

Druhou polovinu první desítky začíná Huawei s 2,8 % (loni 2,4 %) a pokračuje TCL Comunnication s 2,2 % (loni 2 %), RIM s 2,1 % (loni 2,9 %), Motorola s 2 % (loni 2,5 %) a HTC s 2 % (loni 2,7 %). Za pozornost stojí, že HTC uzavírá první desítku a RIM na osmé příčce od jejího konce není příliš daleko. Oba výrobci se řadí mezi ty, kteří se trápí především proto, že nedokázali včas a správně zareagovat na vzestup Samsungu a Applu, potažmo platforem Android a iOS.

Nelze neupozornit na čínské firmy ZTE a Huawei na čtvrtém, resp. šestém místě. Celý svět v září 2012 obletěla informace, že tyto čínské výrobce mobilní elektroniky i infrastruktury pro mobilní sítě považuje zpráva amerického kongresu za potencionální bezpečnostní riziko ve smyslu průmyslové špionáže.

Američané sice na stůl nedali žádné konkrétní důkazy, ale přidali se k nim i kanadští politici. Tuzemské úřady lokální zastoupení obou firem ujistily, že Česká republika nesdílí podezření amerických a kanadských politiků. Nicméně duo čínských firem v roce 2012 začala vyšetřovat i Evropská komise a obavy ze špionáže se rozšířily například i na Tchaj-wan.

To jiný asijský výrobce, tedy konkrétně Samsung, prožívá velmi radostné časy, které mu v roce 2012 snad mohla kalit jedině neutichající právní bitva s Applem. Nejenže se vyhoupl na post jedničky mezi výrobci mobilů, ale jeho vlajková loď Samsung Galaxy S III ve třetím kvartále 2012 se stala vůbec nejprodávanějším mobilem. 

Samsung Galaxy S III tak ukončil delší dobu trvající kralování iPhonu. Své ovšem na tom sehrál i fakt, že právě ve třetím čtvrtletí byl na trh uveden nový iPhone 5, takže se prodeje jablečného mobilu rozdrolily mezi starší zlevněný iPhone 4S a nejnovější iPhone 5.

Zájem o tablety nepřestává sílit

Ještě větší trhák než jsme předpokládali. To by o tabletech mohli říci jejich výrobci. Analytická společnost IDC na sklonku roku 2012 aktualizovala svůj odhad celosvětového prodeje tabletů, protože zájem o ně prý překonává veškerá očekávání.

Podle poslední zprávy IDC by se v roce 2012 namísto předpokládaných 117,1 milionů zařízení mělo nakonec prodat 122,3 milionů tabletů. Apple je s přehledem největším výrobcem tabletů současnosti. Podle IDC by měl za celý rok 2012 ovládat 53,8 % trhu. Mezi výrobci tabletů nemá žádného silného soka, co se prodejů týče.

Nic na tom nezměnil ani tablet Nexus 7, který pro Google vyrobil Asus. Ten byl představen již na konferenci Google I/O v červnu 2012. Na podzim 2012 do rodiny referenčních zařízení se systémem Android přibyl tablet Nexus 10 z dílny společnosti Samsung a smartphone Nexus 4 od LG.


Zdroj: Google

Google v roce 2012 představil nová referenční zařízení Nexus:. první tablety (Nexus 7 a Nexus 10) a nový smartphone Nexus 4.

Žádný z výrobců tabletů sice nyní pro postavení Applu nepředstavuje sám o sobě bezprostřední hrozbou, ovšem i tak tržní podíl Applu v roce 2012 podle odhadů analytiků klesne na 53,8 % z loňských 56,3 %. Jak je to možné? Odpovědí je Android. Jim vybavené tablety zaznamenávají meziroční nárůst prodeje o 2,9 procentního bodu na 42,7 %.

Analytici a komentátoři mají celkem jasno v tom, že pokud se nic zásadního nezmění, tak se brzy misky vah převáží na stanu tabletů se systémem Android. Pokud tomu chce Apple zabránit, tak prý musí být pružnější v nabídce různých modelů a jít dolů se svými vysokými maržemi, což ovšem nemusí být v budoucnu snadné, když se část výroby pro jeho zařízení přesouvá z Číny domů do USA.

Microsoft s premiérovým tabletem pohořel

S napětím se očekávalo, jak na scénu tabletů nastoupí Microsoft. Ten totiž v polovině června 2012 představil své vlastní tablety Surface. Utajení jejich přípravy bylo natolik dokonalé, že Microsoft zaskočil i své hardwarové partnery, jímž se nově stal konkurentem. Nejvíce znepokojen se jeví Acer, který proti tabletům od Microsoftu několikrát mediálně vystoupil.

Podle analytiků se Microsoft chce přiblížit Applu a pro vlastní platformy si vyrábět i vlastní zařízení. Hned po představení tabletů Surface se Acer nechal slyšet, že proti Applu takto Microsoft neuspěje. V říjnu krátce před uvedením prvního tabletu Surface na trh pak Acer přišel s vyjádřením, že Microsoft může svou snahou o přiblížení se k Applu poškodit celý trh osobních počítačů.

Microsoft tedy na partnerských konferencích pravidelně vysvětluje, že chce spíše vyrábět referenční zařízení pro demonstraci svých systémů než primárně ubírat zákazníky výrobcům hardwarům, kteří odebírají licence jeho systémů. Nezdá se, že by tradiční výrobce příliš uklidnil, přesto však z Microsoftu počátkem prosince zaznělo, že je přesvědčen o nutnosti výroby vlastních zařízení.

Stalo se tak v reakci na 40 milionů prodaných licencí Windows 8 během prvního měsíce po uvedení na trh. Analytici v tom nevidí nic hodného oslavy. Prodej je prý pomalý a může za něj nedostatek nových zařízení (tabletů či konvertibilních ultrabooků) na trhu nebo jejich faktická (ne)dostupnost pro spotřebitele. Microsoft uvedl, že tento stav jej utvrzuje v potřebě vyrábět vlastní zařízení.

S prvním ale velkou díru do světa neudělal. Koncem října uvedl na trh tablet Surface s Windows RT. Předprodej byl nadmíru úspěšný a spekulovalo se o podcenění zájmu spotřebitelů. Podle neoficiálních informací měl Microsoft plán prodat do konce roku 2012 tři až pět milionů těchto zařízení. Podle nejčerstvějších odhadů analytiků však bude rád, pokud jich prodá milion.


Zdroj: Microsoft

Prodejnost prvního uvedeného tabletu Surface společnost Microsoft nekomentuje. Zřejmě není vůbec dobrá.

Tabletu ublížila negativní publicita upozorňující na problémy části zákazníků. Ti si bezprostředně po dodávkách prvních kusů začali stěžovat na špatné zpracování: konkrétně odírající se lak z tabletu a praskající konstrukci přídavné hardwarové klávesnice. Dalším diskutovaným problémem bylo zamrzávání WiFi připojení nebo nedostatek prostoru pro data v interním úložišti, z nějž si 15 GB  ukusuje systém.

Jelikož Windows RT nejsou kompatibilní s klasickými aplikacemi určenými pro běžné osobní počítače, tak systému škodí i nedostatek aplikací pro Modern UI. Ve Windows Store, jediném posvěceném zdroji aplikací pro nové uživatelské prostředí, jich ke konci listopadu bylo už přes 20 000, což oproti původním odhadům vypadalo poměrně optimisticky.

Jenže se ukázalo, že podle dat z počátku prosince necelých 900 vývojářů stálo za cca 60 % aplikací. Na tom by nebylo zase tolik špatného, kdyby šlo o pilné tvůrce plnící Windows Store kvalitním obsahem. Opak je však pravdou. Nezřídka se stává, že jedna aplikace je nahrána pod několika odlišnými názvy jako více různých aplikací. V jednom případě byla odhalena aplikace s více než stovkou kopií pod různými jmény.

Zřejmě i proto Microsoft původně optimisticky se tvářící nárůst počtu aplikací nikterak nekomentoval. Při odečtení příspěvků „podezřelých“ vývojářů, kteří do Windows Store nahráli více než pět aplikací, jich katalog aplikací pro Modern UI celosvětově na začátku prosince 2012 nabízel pouhých deset tisíc.

Microsoft se přesto chystá počátkem roku 2013 uvést na trh nový tablet Surface Pro s Windows 8 a kuloární spekulace hovoří pak nejméně o čtyřech dalších modelech uvedených během let 2013 a 2014 – včetně herního tabletu, který má spojit značky Xbox a Surface. Analytická agentura IDC však Microsoftu na tabletech nevěří.

BRAND24


Zdroj: Microsoft

Koncept Tablet PC má ve velkém stylu oprášit tablet Surface Pro s Windows 8, který Microsoft uvede počátkem roku 2013.

Ani s pomocí dalších výrobců nemají platformy Microsoftu na tabletech slavit žádný velký úspěch. IDC odhaduje, že v roce 2016 bude mít Microsoft na poli tabletů 10,3% podíl. Microsoft, který se chce přibližovat Applu, má však podle IDC ve skutečnosti ukusovat z porce tržního koláče Googlu, respektive jeho Androidu. 

O dění na mobilní scéně v roce 2012 by se dalo napsat ještě mnoho a mnoho odstavců. Jen právní tahanice by vydaly na hutný článek. Stejně tak pověstná „blbá nálada“, jak by řekl pan exprezident Havel, která proniká do řad některých dříve spokojených zákazníků Applu. Doufáme však, že hlavní události, vývoj a trendy se nám podařilo zachytit v odstavcích předchozích. 

Co je podle vašeho mínění největší událostí v oblasti mobilní elektroniky za rok 2012 nehledě na to, jestli pozitivní nebo negativní?

  • Uvedení smartphonu iPhone 5 s iOS 6.
    3 %
  • Uvedení smartphonu Samsung Galaxy S III.
    9 %
  • Uvedení nový tabletů iPad a iPad Mini.
    5 %
  • Uvedení zařízení Samsung Galaxy Note II.
    1 %
  • Uvedení zařízení Nexus 7, Nexus 10 a Nexus 4.
    14 %
  • Uvedení tabletu Microsoft Surface s Windows RT.
    7 %
  • Uvedení iOS 6 pro chytrou elektroniku Applu.
    0 %
  • Uvedení Windows 8 s optimalizací pro dotykové ovládání.
    13 %
  • Uvedení systému Windows Phone 8.
    7 %
  • Změna na postu jedničky mezi výrobci mobilů.
    11 %
  • Posilování platformy Android na poli tabletů.
    19 %
  • Vlastní mapová aplikace z dílny Applu.
    5 %
  • Zpětná nekompatibilita Windows Phone 8.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).