Hlavní navigace

Modrý Internet - bezdrátový a levný

24. 2. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jste-li ještě v šoku z velkoobchodní nabídky ADSL služeb Českého Telecomu a sháníte nějakou alternativu, kterou byste doma nahradili vysluhující vytáčené připojení, jedním z řešení může být BlueTone Wireless. Jedná se o bezdrátové připojení Českých radiokomunikací, které je však ve srovnání s ostatními poskytovateli přibližně o čtvrtinu levnější.

Při pohledu na velkoobchodní nabídku ADSL služeb Českého Telecomu a z ní vycházející maloobchodní ceníky jednotlivých poskytovatelů si člověk nutně musí položit otázku, zda se za současných cenových a technických (vysoký overbooking) podmínek splnilo Českému Telecomu předsevzetí konkurovat ADSL službami mikrovlnným spojům. Vliv ADSL na bezdráty by si patrně zasloužil zevrubnější analýzu, ale troufám si tvrdit, že nejlevnější nabídka má v současné podobě natolik úděsné parametry, že uživatel raději sáhne po alternativně, má-li nějakou. Jednou ze společností, které se nabídku těchto alternativ rozhodly rozšířit, jsou České radiokomunikace, jež na podzim loňského roku začaly poskytovat služby pro koncové zákazníky.

Nový produkt nese označení BlueTone Wireless (BlueTone = dřívější RadioNet; zůstalo i logo) a jedná se o nabídku mikrovlnných spojů o rychlostech 64 kbit/s až 512 kbit/s v pásmu 2,4 GHz a 3,5 GHz. Pásmo 2,4 GHz je, jak známo, tzv. bezlicenční – to znamená, že po naplnění podmínek generálního povolení jej může využívat kdokoli, což má např. ve velkých městech za následek jeho značné zarušení, o překračování povolených limitů nemluvě (navíc jej používá třeba i Bluetooth). Proto České radiokomunikace připravily, zejména firemním zákazníkům, taktéž pásmo 3,5 GHz. Rozdíl mezi 2,4 GHz a 3,5 GHz je v garantované dostupnosti přenosového kanálu.

Služba (min. datová propustnost) Měsíční poplatek
Limit 64 kbit/s (14,4 kbit/s) 950 korun
Limit 128 kbit/s (28,8 kbit/s) 1500 korun
Limit+ 64 kbit/s (32 kbit/s) 1150 korun
Limit+128 kbit/s (64 kbit/s) 1850 korun
Speed 64 kbit/s 3500 korun
Speed 128 kbit/s 5500 korun
Speed 256 kbit/s 7200 korun
Speed 384 kbit/s 7900 korun
Speed 512 kbit/s 9800 korun

Nabídku internetových služeb Českých radiokomunikací lze považovat za překvapivou. Jistě tušíte, že České radiokomunikace jsou s TCD (bývalý Tele Danmark) akcionáři Contactelu. A jedním z důsledků tohoto podniku byla skutečnost, že České radiokomunikace nemohly nabízet internetové připojení pro koncové zákazníky, ba co víc – tehdejší koncoví zákazníci měli být převedeni na Contactel. Nedávno však České radiokomunikace oznámily, že vytvořily vůči Contactelu opravnou položku ve výši 1,27 miliardy korun. Tato rezerva pokrývá ze 100 procent jejich investici do základního kapitálu firmy a z 50 procent akcionářský úvěr. Jednalo se o kapitalizaci dluhu Contactelu.

Výměnou za tento krok vyvázala TCD České radiokomunikace ze smluvních závazků, a firma tak mohla opět přijít s internetovými službami. I když by se tak mohlo zdát, České radiokomunikace nezačínají na „zelené louce“. Mnoho koncových zákazníků sice přešlo k Contactelu, ale řada jich zůstala, a jiní se od Contactelu vrátili, protože je ke změně poskytovatele nemohl nikdo nutit. České radiokomunikace by se podle svých vlastních slov rády dopracovaly do pozice, kterou na českém trhu zaujímá Český Telecom, tj. být současně poskytovatelem jiným poskytovatelům (carrier-to-carrier) a poskytovatelem koncovým zákazníkům. A právě pro tento účel byla zřízena značka BlueTone.

ebf - partner 1

Z technického hlediska má BlueTone Wireless tři varianty: Limit, Limit+ a Speed. Limit má agregaci 1:6, Limit+ 1:3 a Speed 1:1, což je úsměvné zejména při pohledu na overbooking ADSL služeb Českého Telecomu 1:50 či 1:20 (overbooking = agregace; první termín je ekonomický, druhý termín je technický). Vše je postaveno na technologii BreezeAccess společnosti Alvarion – ta umožňuje kombinovaný přenos dat a hlasu (skrze VoIP) a při použití směrových antén „dostřelí“ na 15 kilometrů, ačkoli v městské zástavbě se jedná o hodnoty spíše teoretické. Pokud člověk uzavře smlouvu minimálně na dva roky, odpadá placení instalačního poplatku ve výši 6500 korun.

BlueTone Wireless je zatím aktuální v Hradci Králové a Praze. V Praze je nainstalován jeden systém na Strahovské věži (kde mají České radiokomunikace testovací laboratoř), přičemž v současnosti jsou ve výstavbě ještě další dva systémy, které budou spuštěny počátkem března. Vše v okrajových částech Prahy, které jsou obecně zajímavější, protože je tam hodně uživatelů – zejména kvůli jejich vysoké koncentraci na sídlištích – a málo konkurence. V plánu je dalších 49 lokalit v Čechách a 33 na Moravě, kde je nyní zatím deset systémů. České radiokomunikace počítají s jejich uvedením do provozu koncem července. Uvidíme tedy, co do té doby udělá ADSL.

Raději byste volili

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).