Hlavní navigace

Mozilla - na velikosti záleží I.

9. 3. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Projekt Mozilla byl zahájen před necelými dvěmi roky uvolněním zdrojových kódů tehdy ještě nejrozšířenějšího Internetového prohlížeče Netscape Communicator. O tom, v jakém stádiu vývoje je Mozilla v současné době, píše Jindřich Šaršon.

Jak již bylo řečeno, k uvolnění zdrojových kódů došlo před dvěma lety. V té době totiž firma Netscape pomalu začínala ztrácet půdu pod nohama a uvolnění zdrojových textů bylo jedno z mála řešení, jak se svou pozici pokusit zachránit. Ovšem první optimistické odhady, které prorokovaly představení další verze prohlížeče do půl roku (t.j. zhruba na podzim 1998!) se brzy ukázaly jako naprosto nereálné. Ukázalo se totiž, že prohlížeč Netscape byl v zápalu konkurenčního boje a uvádění stále nových verzí šit trochu horkou jehlou, takže se vývojáři rozhodli v podstatě celý prohlížeč přeprogramovat od základů.

Už od počátku se počítalo s tím, že se do vývoje Mozilly zapojí poměrně velké množství dobrovolníků – přeci jen se jednalo o velkou výzvu – boj s nejvyšším (Microsoftem). Bohužel ani zde nedošlo k naplnění očekávání – dobrovolníků programátorů je poskrovnu, jádro vývojového týmu tvoří převážně bývalí zaměstnanci firmy Netscape (dnes AOL). To ovšem neznamená, že by se dobrovolníci vůbec nezapojovali. Díky nim máme například již téměř hotovou lokalizaci do 16 jazyků (včetně češtiny), spousta uživatelů se také podílí na odhalování chyb (díky propracované webovské aplikaci „Bugzilla“, která vznikla jako vedlejší produkt projektu). Ovšem zanechme teorie a pojďme se podívat, v jakém stádiu je Mozilla v současné době. Oficiální beta verze by měla být totiž hotova do konce března, finální produkt pak letos v létě.

Pokud si budete chtí Mozillu vyzkoušet, můžete ji stáhnou z domovské stránky projetu na adrese http://www.mo­zilla.org. Stáhnout si můžete jednak denní kompilaci (tj. opravdu aktuální verzi, maximálně 12 hodin starou) anebo tzv. milestone verzi. Ta je uvolňována každý měsíc a měla by být stabilnější než klasická noční kompilace. Ovšem z praxe mohu doporučit stažení noční kompilace, protože zvláště v posledních týdnech je vidět rozdíl v kvalitě zobrazování stránek ze dne na den. Při stahování si samozřejmě můžete vybrat z více než 10 platforem, nechybí Windows, Linux, Apple a další.

BRAND24

V zítřejším pokračování tohoto článku se podíváme na jednotlivé vlastnosti a funkce Mozilly.

Jindřich Šaršon

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).