Hlavní navigace

MTV a VH1 mají plnohodnotné nekódované náhradníky. Vy jste si je ještě naladili?

11. 4. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Satelitní pozice 28,5/28,2 je samozřejmostí pro každého diváka, který přijímá signál z družice. Tak široký výběr nekódovaných programů zájemce o jakýkoliv žánr jinde nenajde.

Rozhodně nečekaný krok

Na začátku tohoto měsíce začaly ze satelitní pozice 28,5/28,2 stupně východně šířit své vysílání v nekódované podobě doposud kryptované hudební kanály společnosti Box Television Ltd. Přiznám se, že jsem tuto událost nepovažoval za tak významnou, abych se o ni zmiňoval prostřednictvím hlavního článku, případně alespoň aktuality. Vždyť hudebních kanálů tohoto typu je na orbitu více než dost, říkal jsem sám sobě. To jsem se ale pořádně zmýlil. Čtenáři mi v diskusním fóru dali náležitě najevo, že tuto událost jsem rozhodně ignorovat neměl a já jim tímto textem dávám dodatečně za pravdu. Doufám, že si je tedy opět získám na svou stranu.

Jedním z důvodů, proč se informace o těchto stanicích na našich stránkách neobjevila, není fakt, že se o nich psalo už na konkurenčních webech, ano, i taková kritika už se v našem fóru objevila, ale proto, že jejich provozovatel, londýnská společnost Box Television Ltd, tuto skutečnost žádným způsobem zatím neavizovala. A to je právě na tom to nejzajímavější. Odkódování hudebních kanálů Heat, Kiss, Box, Magic, Kerrang! a Smashhits přišlo, dá se říci, jako rána z čistého nebe. V tomto případě naštěstí velice pozitivní. Stanice už se navíc nenacházejí ani v programovém rastru britské satelitní služby Sky, viz: http://tv.sky.com/tv-guide. Do režimu free-to-view byla převedena stanice 4Music.

Na pozici 28,5/28,2 východně si vybere i ten nejnáročnější fanoušek. Potěší ale především velká dávka stanic s aktuálními hity.
Autor: taylorswift.com

Na pozici 28,5/28,2 východně si vybere i ten nejnáročnější fanoušek. Potěší ale především velká dávka stanic s aktuálními hity.

O společnosti Box Television Ltd

Jak již bylo řečeno, došlo k odkódování téměř všech hudebních kanálů společnosti Box Television Ltd. Onou jedinou výjimkou je 4Music, který přešel z režimu klasického kódovaného kanálu do režimu free-to-view, tzn., že ho získá majitel jakékoliv karty Sky (včetně nabídky Freesat from Sky, které jsme se na DigiZone.cz věnovali už před více než dvěma lety). A kdo jsou lidé ze společnosti Box Television Ltd, kteří tvoří tyto kanály, zač? Na oficiálních webových stránkách o sobě hovoří doslova jako o týmu hudebních fanatiků, kteří jsou posedlí distribucí svých tematických stanic.

Může to znít jako přehnané přirovnání, ale odkódování výše zmíněných hudebních kanálů je opravdu možné považovat s určitou mírou nadsázky za revoluci. Jednoduše si představte, kdyby v tuto chvíli začaly všechny tematické programy MTV typu MTV Hits, MTV Dance, MTV Rocks, nebo VH1 – VH1 a VH1 Classic – vysílat nekódovaně. Právě takové rozpětí je u nově odkódovaných stanice Box Television Ltd. Jejich cílem je, aby si dokázal vybrat každý hudební fanoušek. Výsledek a kvalita našich kanálů vychází z usilovné práce, kterou máme rádi a promítáme ji na televizní obrazovku, uvádí provozovatel.

Londýnská společnost loni oslavila své dvacáté výročí, ovšem na pole televizního businessu se pustila až se začátkem milénia, konkrétně v roce 2000. Její portfolio tvořily nejprve programy Kiss a Q (dnes již neexistuje), o rok později se přidaly stanice Kerrang!, Smash Hits! a Magic. Za další rok odstartoval program The Hits, který byl dostupný prostřednictvím služeb Freeview a Sky a v roce 2005 se stal nejsledovanějším hudebním kanálem, kdy se mu podařilo porazit i konkurenční MTV. V srpnu 2008 byla tato stanice relaunchována na dnešní 4Music. 50% vlastníkem Box Television Ltd je na bázi joint venture (viz Wikipedia) skupina Bauer Media, která působí i v České republice.

Bauer Media je pro Box Television Ltd silným partnerem

Bauer Media je pro Box Television Ltd silným partnerem

Odpad? Rozhodně ne! Vybere si každý

Kouzlo tematických stanic provozovatele, který je z 50 % kontrolován společností Beuer Media, je v tom, že si dokáže v jejich vysílání vybrat každý hudební fanoušek – od alternativy a tvrdého rocku až po současný mainstream. Na diskusních fórech jsem sice narazil i na kritiku těchto programů, ale pravděpodobně jde hlavně o ty diskutující, kteří si zřejmě tyto programy nikdy nenaladili. Všechny programy navíc čerpají ze synergie, kterou jim může značka Bauer Media nabídnout. Jednotlivé kanály pak nejsou pouze jen ty televize, ale také hudební portály, účty na Twitteru a v nejednom případě i tištěné magazíny. Podobně jako by se například Óčko dočkalo vlastního časopisu.

Heat vysílá 24 hodin denně 7 dní v týdnu mix zpravodajství o celebritách a hudbě. Věnuje si primárně právě britské scéně a přináší aktuální hity z této části evropského kontinentu. Zpravodajský portál tohoto kanálu najdete na adrese: http://www.heatworld.com/. Kiss, neboli Polibek, přináší mix R’n’B a hip hopu. Ve vysílání se objevují přední interpreti těchto stylů jako Beyonce, Rihanna, Jay-Z nebo Kenye West. O aktuálním přehledů hitů získá divák přehled díky hitparádě This Week's Kiss Fresh 20!. Zpravodajský portál značky Kiss funguje na adrese: http://www.kissfmuk.com/. Obě televize fungují pochopitelně i na Twitteru a Facebooku. Odkazy naleznete na jejich stránkách.

Hudební kanály nabízejí jako doplněk ke svému vysílání i webové portály. V nejednom případě je značka stanice použita také pro tištěný magazín. Kiss je zároveň i rozhlasovou stanicí.
Autor: kissfmuk.com

Hudební kanály nabízejí jako doplněk ke svému vysílání i webové portály. V nejednom případě je značka stanice použita také pro tištěný magazín. Kiss je zároveň i rozhlasovou stanicí.

Aktuálních hitů není nikdy dost, rock ale přijde vhod

Pokud vám stále připadá, že nemáte aktuální hudby dostatek, můžete si naladit The Box nebo Smashhits. Nevýhodou první jmenované stanice je fakt, že stále ještě nepřešla na širokoúhlý formát. Kompenzuje to však nejžhavějšími hity z oblasti pop music, londýnské a taneční scény a jako třešničku na dortu tradičně přidává zpravodajský portál na adrese: http://www.thebox.co.uk/. Přehled o aktuálních hitech přináší hitparáda Hot Right Now! a britskou hudební scénu monitoruje UKHot40. Smashhits se v podstatě od The Box příliš neliší. Stejně jako tento program vysílá UKHot40 a přidává i Airplay Chart. Její web najdete na adrese: http://www.smashhits.net/

Až doteď to bylo více méně o mainstreamu. V Box Television Ltd ale myslí i na diváky, které zrovna hlavní proud příliš nezajímá. Právě tuto skupinu potěší stanice Kerrang!. Tento program je jedničkou mezi rockovými hudebními kanály ve Velké Británii. Dle vlastní charakteristiky hraje tu nejhlasitější a nejvíc slyšitelnou hudbu, která dokáže „nakopnout“ každého. Spíše než klasiku tu ale hledejte modernější muziku z let devadesátých až po současnost. Těšit se můžete i na tematické pořady, jako jsou Blink 182's Rock Party! nebo The Official Rock 100. Televize má dokonce i své vlastní hudební ceny Kerrang! Awards! Výčet doplňuje zpravodajský portál http://www.kerrang.com/.

Na své si přijdou i ti, kteří mainstreamu dvakrát neholdují.
Autor: kerrang.com

Na své si přijdou i ti, kteří mainstreamu dvakrát neholdují.

Je třeba ještě něco dodávat?

Pokud jste hudebním fanouškem a vlastníte satelitní parabolu, pak jsou moje řádky možná zcela zbytečné. Pozice 28,5/28,2 stupně východně by měla být samozřejmostí pro každého diváka, který přijímá programy z družice. Dostat se k nim lze zcela jednoduše. Nepotřebujete žádnou extra velkou parabolu. Programy nejsou vysílány v britském svazku, ale postačí vám „talíř“ klidně o průměru pouhých 60 centimetrů. Tato satelitní pozice už byla velice atraktivní před odkódováním těchto stanic, a tímto krokem se potvrdil pouze fakt, že nemít tyto družice mezi oblíbenými = nebýt snad ani satelitním divákem.

Navíc, pozice 28,5/28,2 stupně východně není atraktivní jen z pozice hudebních kanálů. Najít tu můžete například i veřejnoprávní stanice BBC, nejsledovanější britskou komerční skupinu ITV a dále řadu tematických programů, které jsou šířeny v nekódované podobě (!), a to včetně programů filmových, dokumentárních, dětských a dalších. Satelitní divák, který si tedy není ochoten za zahraniční programy platit, případně si je není schopen obstarat jiným způsobem, je pro něj toto odbytiště naprostou samozřejmostí. Programová nabídka nekódovaných programů je více než atraktivní.


Repro foto: ITV

Součástí pořadů britských stanic jsou často i zahraniční hvězdy. Například v X Factoru hostovala v roce 2011 zpěvačka Kelly Rowland, někdejší členka skupiny Destiny's Child.

Parametry příjmu nekódovaných hudebních kanálů:

ebf - partner 1

Kanály The Box, Kiss, Kerrang! a Smashhits – Astra 2A (28,2 stupně východně), 12480/V, SR 27500, FEC 2/3, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

Magic, Heat – Eutelsat 28A (28,5 stupně východně), 11585/H, SR 27500, FEC 2/3, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

Oslovily vás stanice Box Television Ltd svou programovou nabídkou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).