Hlavní navigace

Multimediální atelier

21. 12. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Od prezentace multimediálního atelieru Fakulty výtvarných umění už předem čekáte něco nevšedního. Dá se říci, že se to Tomáši Moščakovi povedlo, i když na druhou stranu, člověk toužící pouze po informacích o atelieru bude asi v rozpacích. Práci komentovali Petr Sršeň (Hyperlinx) a Aleš Studený (Sexus).

http://multime­dia.ffa.vutbr­.cz/

Na výběr je ze dvou častých typů prezentace – flashové a „statické“. Vzhledem k rozšíření flashe a současné rychlosti i těch nejlevnějších modemů (56kbps) asi většina uživatelů zvolí první verzi.

Po poměrně krátkém načítání flashe se objeví úvodní hra (vstupní brána), kde po nás malý pixelový mužík jménem Tomáš, chce, abychom ho odkrýváním čtverečků našli a kliknuli na něj. Pokud někoho nenapadne, jak čtverečky přesouvat, nabídne mu po chvilce Tomáš menší nápovědu. Potom už vyžaduje nějakou aktivitu od uživatele, takže jsem se dal do přesouvání čtverců mimo výřez flashe. Pomalu mě to začínalo štvát, ale všimnul jsem si, že Tomáš mi nabídnul, jestli chci tuto fázi přeskočit a přejít do menu. Tu možnost jsem uvítal, už mi docházela trpělivost odkrývat další a další čtverce… (při příštím prohlížení prezentace lze napsat na klávesnici ENTER a prezentace skočí rovnou do menu)

Jednoduše zpracované menu je pro lepší orientaci moderně očíslováno, po najetí na položku se na jejím místě rychlým přechodem (skrz bílou barvu) objeví její „komentář“.

Vybráním položky a jejím odkliknutím se plynulou animací přerovnají pozice čtverců a utvoří mezi sebou místo na okénko s informacemi. V něm se po seřazení všech čtverců objeví decentně formátovaný modrozelený text, s nadpisy zvýrazněnými rudě. Čitelnost je perfektní, částečně díky velkým fontům. Ke skrolování také nemám výhrad, je použit v poslední době oblíbený „efekt“ neviditelného scrollbaru. Rychlost a směr skrolování závisí na vzdálení kurzoru od pomyslného středu výřezu s informacemi. Konkrétně na těchto stránkách si ani neumím představit jiný způsob. Jakékoliv posouvací šipky by podle mě dost narušily stylový a originální design.

Ze zajímavostí prezentace lze zmínit třeba jednu integrovanou hru – známého hada (snake), který zde požírá malé pixelové Tomášky :). K té nemám žádných výhrad, vše funguje tak jak má, a tak, jak je běžné.

Statická verze prezentace je velice jednoduchá. Jde v podstatě jen o jednu stránku, kde je přehledně vypsáno vše důležité o škole popř. jejím multimediálním oddělení. Design je střízlivý, grafiky moc není. Provedení je opět modrozelené s rudými zvýrazněními, odkazy nepodtržené. Stránka působí čistě a jednoduše – načte se rychle a ani Internet Exploreru, ani Netscape Navigatoru, nedělalo její zobrazení nejmenší problémy.

Pokusím-li se shrnout své dojmy z této prezentace, musím je rozdělit podle dvou možných pohledů.

Pokud se na prezentaci budu dívat jako uživatel hledající především informace, budu docela zklamán – obzvlášť z trochu zdržující flashové verze. Web informacemi příliš nehýří, skoro bych se nebál říct, že na něm nic moc aktuálního nenajdete.

Když stránky navštívím jako nadšený mladý počítačový grafik, zvukotvůrce nebo animátor, budu zřejmě nadšen zpracováním či originalitou a to málo informací nebudu považovat za nepřekonatelný zá­por.

Proto je pro mne obtížně vyřknout závěrečný verdikt. Neumím si představit, jací lidé budou prezentaci navštěvovat častěji, a co na ní budou hledat. Zpracování? Možná. Informace? Možná. Když přihlédnu k tomu, že jde o uměleckou vysokou školu, vyhrává u mne nakonec to zpracování. S „odřenýma ušima“ dávám 8/10.

Rodný list website

532

BRAND24

server:
Multimedia Department –
Faculty of Fine Arts VUT Brno (multimedia.ffa­.vutbr.cz)
zadavatel:
Multimedia Department – Faculty of Fine Arts VUT Brno
agentura:
Tomáš Moščak – TEAC (www.teac.cz)
art director:
Tomáš teac Moščak
velikost týmu:
Tomáš teac Moščak – grafika, flash, html, js a další
doba realizace:
 –
použité technologie:
Macromedia Flash 5
datum spuštění
Leden 2001

Petr Sršeň


člen realizačního týmu Hyperlinxe
petr@srsen.cz

Aleš Studený


šéfredaktor (Sexus.cz)
ales@studeny.cz
ORIGINALITA ŘEŠENÍ
Autorovi nelze upřít snahu invenci a originalitu. Zpracování je velmi netradiční. Nutí návštěvníka webu pohrát si, to bych ale čekal tak od nějakého pornosajtu, nikoli od prezentace institutu vysoké školy. Tak jedná se o fakultu, která by snad víc než kdokoliv jiný měla mít hodně originální web. Bohužel to vypadá na práci jednoho studenta, který na to pravděpodobně neměl ani moc času. Hlavní vtipná myšlenka měl být panáček Thomas v úvodní scéně, ale podle mě ho strčí do kapsy i ta doplňková hra s hadem.
POUŽITELNOST
Nemám rád weby, kde se na první pohled neorientuji. Po načtení prezentace se objeví obdelník, paňáca ne nepodobný igráčkovi a nápis „MULTIMEDIA DEPARTMENT“. Nejdříve jsem začal zběsile klikat na čtverečky, ze kterých je obdelník složen, bohužel bez odezvy. Po kliknutí na igráčka se mi dostalo nápovědy, že prý ho musím chytit odkrýváním jednotlivých čtverců. Vskutku ideální příležitost pro zabíjení času (a puboše, které už nebaví chat). Vzhledem k tomu, že se jedná o web multimediálního institutu, očekával bych především lehce dostupné informace, ne pseudomultimediální vylomeniny.
OŽIVENÍ: Když jsem si po sobě ještě jednou četl, co jsem napsal, všiml jsem si malinkatého a nevýraného nápisu „Klikněte na igráčka v lévem dolním rohu“, jenž se objeví po načtení webu uprostřed obdelníku…
Prezentace je jednoduchým seznamem studentů fakulty, bez větších podrobností. Všechny informace se s přehledem vejdou na jednu stránku. Pokud někdo bude prahnout se k informacím rychle dostat zvolí pravděpodobně HTML verzi, kterou jsem nehodnotil. Tato flashovaná je spíš pro pobavení a možná mohla ukázat, co studenti dokáží. Mám za to, že se to moc nepovedlo.
TECHNICKÁ NÁROČNOST
Vzhledem k tomu, že to dělal Teac, tak to vidím na oddechovku mezi obědem a večeří (tedy na jedno odpoledne. :-) Přesto, že je prezentace i ve verzi HTML, je i tato Flash verze je použitelná například v Netscape 3.0 (pokud si předtím stáhnete nový přehrávač na Flash). Je to dáno především velkou jednoduchostí v použitých technologiích. Prostě holý Flash. Zde je vidět, že to není vůbec na škodu.
ESTETICKÝ DOJEM
Nelíbí se mi to, nemám rád tento styl. Opravdu příjemné šedé barvy, které neurazí ani nevyděsí. Občas nějaká červená na zdůraznění. Celé je to pojaté tak trochu odvázaně, a přitom seriózně, trochu nakřivo, přitom decentní písmo. Dost to kazí panáček Thomas, který je jakýsi hranatý, nepovedený, bledý a pohybuje se cukavě, což mi k celé prezentaci vůbec nesedí.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Proč je celý web jen v angličtině, když se jedná o českou školu, kde studují především čeští studenti a učí čeští učitelé??? Celé to měl zpestřit panáček Thomas, ale svou nedotažeností to celé zkazil. Nejen, že nepěkně vypadá, divně se pohybuje, ale jeho řeč si nemůžete zastavit (například po najetí myši). Když vám poradí, že příště už ho nemusíte hledat stačí napsat „enter“, tak bohužel zapomněl dodat, že to musíte napsat né hned po načtení stránky, ale až po kliknutí na něj a dopsat dříve, než se rozběhne. No autor si toto zjednodušení spletl s cheaty pro hry. ;-) Nakonec nemusíte Thomase hledat, ale za trest se budete dívat jak sebou škube celý čas strávený na webu. Díky tomu ho asi omezíte na minimum. Nesnažte se ho sníst hadem. To jsem zkoušel, ale marně. :-)
CELKOVÉ HODNOCENÍ
1/10 7/10

V rubrice SkrzNaSkrz vycházejí pravidelně každý pátek recenze webů tvořených předními českými webdesignerskými studii. Web vybírá redakce ze seznamu referencí, které webdesignerská studia a webdesigneři zveřejňují na svých prezentacích. Web je recenzován redaktorem Lupy a nezávisle na něm též dvěma osobnostmi (vybranými redakcí), kde jedna pochází z řad tvůrců webů (od konkurence hodnoceného) a druhá je vybírána mezi profesionálními uživateli Internetu.

Jsou pro vás, v případě aktuálně kritizované prezentace, důležitější informace či zpracování?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již několik let zabývá počítačovou grafikou a internet designem. Mezi jeho další koníčky patří například klasická fotografie či poslech kvalitní hudby.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).