Hlavní navigace

Může si SPT TELECOM za problémy s rebalancováním sám?

26. 3. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podle prohlášení generálního ředitele SPT Telecomu Svatoslava Nováka se SPT Telecomu nepodaří do konce roku 2001, kdy by mělo nastat uvolnění telekomunikačního trhu rebalancovat ceny tak, aby místní hovory nebyly pro společnost ztrátové a nebyly tak dotovány ze zisků za hovory meziměstské a mezinárodní. Více informací přináší Miroslav Kučera.

Ve jménu rebalancování cen bylo provedeno novoroční zdražení telekomunikačních poplatků, převážně hovorů místních, zatímco meziměstské a mezinárodní byly naopak zlevněny. Nebudu se zde nijak dohadovat nad tím, proč byly hovory v místním a prvním tarifním pásmu prakticky zdraženy o 62.5 procent, zatímco oficiální podklady uváděly zdražení kolem 20 procent, nebudeme se zabývat tím, proč se relabancovalo od 1. ledna 1999 místo aby tento proces proběhl až na jaře, jak tomu bývalo předtím, budeme se zabývat tím, proč vůbec rebalancovat ceny.

Hned na začátku se ale přiznám, že nejsem žádný ekonom a proto následující vývody berte, prosím, s rezervou. Každá dobrá společnost se snaží, aby všechna oddělení podniku byla alespoň zisková a ztráty z méně úspěšných částí tedy nebyly dopláceny se zisků částí úspěšných. Toho se snažil od prvního ledna 1999 dosáhnout i SPT Telecom, ale ani dnes není zcela jasné, jestli toto rebalancování cen bylo skutečně nutné. SPT Telecom je totiž v České republice velmi úspěšnou společností, která za minulý rok hospodařila se ziskem pohybujícím se kolem 6 miliard korun. U společnosti, která by měla problémy, by podobné rebalancování cen bylo nutné, už jenom proto, aby se dostala z případných budoucích problémů, ale proč u SPT Telecomu? Jistou souvislost určitě hraje připravovaný vstup České republiky do Evropské Unie, ale tato chvíle je ještě velmi vzdálená – firmy by se ale přesto měly připravovat na vstup zahraniční konkurence již dnes.

Nahoře jsem se zmínil o tom, že velmi pochybuji o tom, že by ono rebalancování cen u SPT Telecomu bylo skutečně nutné – pár týdnů po novoročním zdražení se totiž objevily velmi zajímavé spekulace, že pro SPT Telecom nejsou místní hovory jinak ztrátové, a firmě prý vadí, že jejich zisk je s porovnáním s hovory mezinárodními skutečně malý. SPT Telecom platí vůbec za dobrého hráče s čísly a snaží se vždy zmást veřejnost – tady zdražíme, něco zlevníme, zkrátíme délku impulsu a procenta zdražení si vypočítáme z průměrné délky hovoru – to je u SPT Telecomu běžná praxe. Většinu lidí tak skutečně poplete.

Po novoročním zdražení jsem si myslel, že je již konec zvyšování cen za telekomunikační služby, ale jak jsem se zdá, asi není. Generální ředitel SPT Telecomu Svatoslav Novák totiž před několik dny v rozhovoru přiznal, že proces rebalancování cen nebyl ještě ukončen a pravděpodobně se tento proces do roku 2001 nepodaří úspěšně dokončit. To mě zaskočilo, myslel jsem si, že SPT Telecom se bude alespoň trošku chovat „slušně“, ale začně ještě v tvrdit, že rebalancování nebylo vůbec dokončeno, z čehož vyplývá, že zdražení místních hovorů se bude příštím rokem ještě opakovat. SPT Telecom si může za tyto problémy – pokud vůbec nějaké má – prakticky sám.

ebf - partner 1

Již v listopadu, kdy se zdvihla z řad internetové veřejnosti velká nevole proti připravovanému zdražování, SPT Telecom nechtěl nijak slyšet o nabízených variantách, které nabízelo hnutí Internet proti monopolu ve snaze zachránit český Internet. Pokud by měl SPT Telecom skutečně ztráty v provozování místních hovorů, určitě by skočil po nabídce zavést v České republice paušál pro každého ve výši 500 Kč/měsíčně s tím, že by všechny místní hovory byly zdarma, nebo by alespoň skočil po ještě výhodnější variantě 400/Kč měsíčně s tím, že by alespoň místní hovory po špičce byly zcela zdarma. Nevím sice jak ostatní, ale pochybuju, že by každý majitel telefonní stanice provolal měsíčně 500 Kč jenom v místním a prvním tarifním pásmu. Rovněž nevím, kolik má SPT Telecom měsíční příjmy z místních hovorů, ale pokud vezmeme zavděk první navrhovanou variantou a tím, že v ČR je kolem dvou milionu telefonních stanic, měsíční příjem SPT Telecomu jenom za tyto paušály se pohyboval kolem jedné miliardy korun měsíčně (500× 2.mil)- samozřejmě bez zdanění. Tento příjem by ale měl být vyšší, protože se mi zdá, že telefonních stanic v ČR je určitě více. Pokud ještě připočteme příjmy za meziměstské a mezinárodní hovory, SPT Telecom by možná dosáhl větších zisků než letos, ale to jsou samozřejmě jenom spekulace a hrátky s čísly. Doufám ale, že se místních hovorů zdarma za určitý paušál přeci jenom někdy dočkáme a že to nebude dlouho trvat příliš dlouho…

Miroslav Kučera

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).