Hlavní navigace

Na návštěvě u... rádií skupiny Radio Investments

10. 4. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Dnešní díl fotoreportáže bude netradiční, protože nenavštívíme jedno, ale hned pět pražských rádií. Pozvala nás skupina Radio Investments, která ovládá několik žánrově pestrých stanic na českém trhu. Věděli jste, že Rádio 1, Country rádio, Rádio Beat, Kiss 98 a Rádio Spin sídlí na jedné adrese? Nahlédneme do útrob rádií, které lákají statisíce posluchačů nejen z Prahy a které mají hudební archivy, jenž patří k nejbohatším v České republice.

Skupina Radio Investments si za svou hlavní adresu zvolila Říčanskou ulici na pražských Vinohradech. Zde rozjela ještě v roce 1991 své první rádio Kiss 98, o jedenáct let později přibylo rockové Rádio Beat. Pak si do skupiny našlo cestu i Country rádio. Pak jedna budova přestala stačit a skupina se rozšířila do druhé části, kde sídlí alternativní Rádio 1 a hiphopové Rádio Spin.

Návštěva rádií - 1

Přístup k budovám skupiny Radio Investments. Po levé straně sídlí Kiss 98fm, Rádio Beat a Country rádio, vpravo Rádio 1 a Rádio Spin.

Nejdřív nás šéf skupiny Martin Hroch zavedl do novější budovy, jejíž přístupový chodník se někdy používá i jako hřiště pro minigolf. Posuďte sami, je to celkem dobrý prostor i pro letní zahrádku…

Návštěva rádií - 2

Vchod do druhé budovy, kde sídlí Rádio 1, Rádio Spin a administrativa společnosti.

Po vstupu přišel čas podívat se do nejstaršího českého rádia vůbec. Rádio 1 začínalo těsně po něžné revoluci, tehdy ještě jako pirátské Rádio Stalin. Takto vypadá jeho studio dnes – moderní a rozlehlé. Rádio 1 nabízí snad nejrozsáhlejší hudební archiv v českém éteru, na policích se válí stovky CD – jako za starých časů. Naladíte ho pouze v Praze – frekvence 91,9 MHz, online www.radio1.cz.

Návštěva rádií - 3
Návštěva rádií - 4

Podobný obrázek už nenabízí mnoho rádií. Přešly na počítačové systémy bez „cédéček“.

V další místnosti je vysílací studio Rádia Spin. Tady už CD nehledejte, hudební archiv je uložený v počítači, z disků hrají jen večerní DJs. Spin je slyšet v Praze na frekvenci 96,2 MHz, na internetu www.radiospin.cz.

Návštěva rádií - 5

Opuštěné studio Rádia Spin. Moderátor dorazí po obědě.

Přesouváme se do starší budovy, ve které nás jako první vítá Country rádio i s typickým vchodem do saloonu jako na divokém západě. Chybí už jen místní šerif s kloboukem… Country rádio je českým unikátem, protože jako jediné soukromé rádio vysílá i na středních vlnách ve středních Čechách na frekvenci 1062 kHz. Kromě toho vysílá na FM v Praze (89.5), v Berouně (98.3), v České Lípě (102.6) a na Táborsku (101.8).

Návštěva rádií - 6

Country rádio nás vítá stylovým zařízením

Country má též moderní ale účelné studio. Vysílání běží na odbavovacím systému 8bc Cartmaster, který používá drtivá většina českých soukromých stanic. Na dalším snímku je pohled do nahrávacího studia Country rádia.

Návštěva rádií - 7
Návštěva rádií - 8

Každé z rádií zde má své vysílací i nahrávací studio. Country rádio není výjimkou.

Rádio Beat vysílá pro muže, kteří milují krásné ženy, sex a rock'n'roll. Realistickou imitaci ženského pozadí má rádio u vstupních dveří do studia. Beat má 15 frekvencí, vysílá téměř v celých Čechách. Na dalším snímku je v přímém vstupu u mikrofonu moderátor Honza Tomek.

Návštěva rádií - 9
Návštěva rádií - 10

Rádio Beat nabízí několik desítek tisíc písniček.

Vchod do služebně téměř nejstaršího Kiss rádia zdobí charakteristická pusa. Toto rádio se specializuje na hity 80. a 90. let, mimo jiné i na nižší podíl mluveného slova ve prospěch hudby. V čase naši návštěvy proto bylo studio prázdné, pak ale přišel moderátor Dušan Kreidl, aby nám pózoval pro efekt… jak už název napovídá, Kiss 98fm má jedinou frekvenci. Po celé republice ale vysílají klony této stanice pro různé regiony.

Návštěva rádií - 11
Návštěva rádií - 12

Prototyp vysílacího studia téměř každého běžného českého rádia

I stará budova má hodně místnosti. Kromě předsíně Kiss rádia se zde nachází několik prostor pro nahrávání pořadů, rozhovory a zpravodajství. Na dalším snímku jsou zprávařky pro některé stanice. Jelikož každá ze stanic má jiný formát, i podání zpráv musí být odlišné…

Návštěva rádií - 13
Návštěva rádií - 16

Zatímco Country rádio a Kiss se ve zpravodajství zaměřují na běžné události, Rádio Beat žije především sportem a kulturou.

Šéf skupiny Martin Hroch nám vedle jednoho z nahrávacích studií vybírá písničky. Do serverovny nás ale nepustil, protože se obával, že bychom vyzradili firemní tajemství, tajemství processingu zvuku. Stanice této skupiny patří mezi nejlépe „vyladěné“ v českém éteru.

Návštěva rádií - 14

Vedle této místnosti je přísně střežené tajemství všech rádií – serverovna se zvukovými procesory.

Pohled na střechu garáží. Do světa se odtud rozhodně nevysílá, tedy alespoň ne přes satelit. Rozhlasové stanice skupiny Radio Investments i tak ale můžete naladit kdekoliv, třeba přes internet. Nejpopulárnější jsou streamy Beatu a Rádia 1.

Návštěva rádií - 15

Tyto stanice zatím přes satelit nenaladíte.

BRAND24

Autor je šéfredaktorem státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání www.digitalne.tv

Fotografie: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).