Hlavní navigace

Na Slovensku vzniká filmový kanál s evropskými ambicemi

17. 10. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Filmová a distribuční společnost SPI International chce na Slovensku spustit filmový kanál, který by měl expandovat např. také do Velké Británie. Šef této firmy, Ivan Hronec, má s tímto programem nemalé ambice. Podle informací, které pronikly na veřejnost, to vypadá, že vzniká konkurence jiné filmové stanice - HBO. Na rozdíl od ní by se však kanál orientoval na evropskou tvorbu. SPI prozradil tento týden také informace o své další novince - Kinu CS.

Europa Cinema chce být evropským kanálem

Šéf společnosti SPI International Ivan Hronec promluvil pro server Mediálne.sk o chystaném kanálu Europa Cinema, kterému nedávno udělila licenci Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Jak vyplývá z jeho vyjádření, firma s ním má nemalé plány. Vysílat by měl nejen ve střední Evropě, ale expandovat chce např. i do Velké Británie, kde by mohl být součástí placené DVB-T nabídky. Europa Cinema bude prémiovým placeným kanálem, který chce v první fázi oslovit sto až dvě stě tisíc předplatitelů po celé Evropě. Nový program tedy nebude lokální, ale mezinárodní. Kromě českého jazyka bude také disponovat audiostopou ve slovenštině. Co se týká tvorby, ta, jak již z názvu stanice vyplývá, bude evropská. Kontent pak bude opatřen dabingem nebo titulky. V současné době pracuje SPI na ošetření autorských práv pro trhy, na kterých chce kanál spustit. Start Europa Cinema je naplánován již na příští rok. Společnost potvrdila také start kanálu Kino CS, který nahradí filmovou Nostalgii.

Ivan Hronec - SPI International

Šéf společnosti SPI International Ivan Hronec. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Lukáš Polák: SPI promluvil o kanálu Europa Cinema. Má s ním nemalé ambice
Juraj Koiš: CS Film dostane konkurenční značku – Kino CS

Český rozhlas 7 pravděpodobně zmizí z krátkých vln

Sedmý okruh Českého rozhlasu, stanice Radio Praha, se bude muset od Nového roku uskrovnit. Ministerstvo zahraničí, které toto vysílání financuje, rozhodlo snížit rozpočet stanice o 20 procent. Přímým důsledkem tohoto rozhodnutí by mělo být ukončení vysílání ČRo 7 – Radia Praha na jediném tuzemském krátkovlnném vysílači v Litomyšli. Podle informací, které má server DigiZone.cz k dispozici, bude tento vysílač v lednu rozebrán a primárním způsobem distribuce programu Radia Praha se má stát internet. Plánované změny serveru DigiZone.cz nepřímo potvrdil i ředitel stanice Miroslav Krupička. Zpočátku ale nechtěl být příliš konkrétní. Ano, omezení rozpočtu zahraničního vysílání ze strany objednavatele této služby – ministerstva zahraničí – se zakládá na pravdě. V současné době se formuje stanovisko vedení Českého rozhlasu k této věci, má ho projednávat i Rada Českého rozhlasu, sdělil v úterý Krupička serveru DigiZone.cz. Snížení rozpočtu pro ČRo 7 – Radio Praha, jehož vysílání je plně hrazeno ministerstvem zahraničí, souvisí s celkovými úsporami tohoto resortu v příštím roce.

ČRo 7 Radio Praha - logo velké
Jan Potůček: Český rozhlas omezí vysílání do zahraničí, ČRo 7 – Radio Praha jen na internetu?

Poláci se bouří, zakódování satelitní platformy TVP nebylo v plánu

Velkou vlnu negativních reakcí především z řad polské odborné veřejnosti způsobilo nedávné zakódování tamní národní satelitní platformy TVP. Jako jeden z prvních na danou situaci reagoval server Satkurier.pl, který na svých stránkách iniciuje petici, která je adresována několika subjektům, např. premiéru Donaldu Tuskovi, ministru hospodářství Waldemaru Pawlakovi nebo KRRiT, obdobě naší RRTV. Web v petici uvádí, že platforma byla od začátku propagována jako nekódovaná, ovšem po několika dnech došlo na satelitu Astra nečekaně k jejímu zakódování, a to v noci z 8. na 9. října. Satkurier.pl připomíná nejen samotnou tiskovou konferenci veřejnoprávní Telewizje Polska (TVP), která byla pořádána ve spolupráci se satelitním operátorem SES Astra, ale také vyjádření představitelů TVP v jednotlivých TV pořadech. Diváci tak byli podle webu uvedeni v omyl a někteří z nich si zbytečně nakoupili HDTV set-top-boxy.

TVP Astra - kontrakt

Před pár týdny velké očekávání všech zúčastněných stran, nyní mají polští diváci pouze oči pro pláč. Foto: Telewizja Polska

Lukáš Polák: Polská veřejnost se bouří kvůli zakódování satelitní TVP

Stručně

Hudební televize Óčko obnovila začátkem října vysílání prostřednictvím větší digitální terestrické sítě. Tentokrát se však překvapivě objevila v multiplexu 4, o kterém vedení Óčka říkalo, že nemá co nabídnout. Proč se tedy nakonec Óčko pro tuto síť rozhodlo? V úterním obsáhlém rozhovoru DigiZone.cz o tom hovoří ředitel stanice Jiří Balvín a výkonný šéf Hynek Chudárek.

Lukáš Polák: Hynek Chudárek: Óčko je v multiplexu 4 jako experiment a bez garance
Lukáš Polák: Parametry Óčka v multiplexu 4 se mohou měnit

Za dva týdny bude vypnuto analogové televizní vysílání z pražského vysílače Cukrák, z votického vysílače Mezivrata a dalších středně výkonných vysílačů. Tím bude historicky završeno vypínání analogu ve středních a západních Čechách, které začalo koncem dubna v Praze a pokračovalo v září na Plzeňsku. Celá územní oblast Praha se tak definitivně ponoří do analogové tmy.

Juraj Koiš: Střední Čechy před vypnutím analogu: polovina diváků zůstane u terestriky
Lukáš Polák: Na digitální vysílání jsou podle NKS připraveny i střední Čechy

Action Star - Digi TV

Kritici platformy Digi TV ji často rádi označují jako „cigi“. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Pro rumunskou satelitní platformu Digi TV není český trh příliš důležitý, spíše naopak. Společnost RCS&RDS, její provozovatel, nemá v tuzemsku vůbec zastoupení, nekomunikuje ani s novináři. Tento fakt je však nejvíce možné zaznamenat z obchodní politiky Digi TV, která na české abonenty, lidově řečeno, kašle.

Lukáš Polák: Čeští abonenti nejsou pro satelitní Digi TV důležití
Juraj Koiš: Digi TV vyřadila některé programy, uvolní se kapacita pro české televize?

Slovenská společnost Slovak Telekom, která působí pod značkou T-Com, spouští na družici Amos neveřejné testy své nové satelitní platformy Magio TV. Satelitní distribuce bude plnohodnotnou alternativou k dosavadní stejnojmenné IPTV službě, kterou T-Com na Slovensku provozuje od roku 2007.

Juraj Koiš: Slovenský T-Com spouští neveřejné testy své satelitní platformy

V zemích, které obklopují Českou republiku, dosud nefungovala placená digitální terestrická televize. To se však od včerejška změnilo. Lucemburská skupina RTL Group spustila již před několika týdny v německém Stuttgartu pilotní projekt pay-tv prostřednictvím DVB-T a ve čtvrtek ho uvedla do ostrého provozu, který tím pádem zahájil komerční nabídku. RTL svou službu nazvala Viseo+.

Lukáš Polák: Německo má od včerejška placenou televizi přes DVB-T
Lukáš Polák: RTL zváží, zda bude v DVB-T vysílat v MPEG-2 nebo MPEG-4

BRAND24

Přibližně za dva týdny, v neděli 1. listopadu, startuje v Německu nekódovaný kanál tamní veřejnoprávní televize s názvem ZDF Neo. Z informací, které zveřejnila ZDF, vyplývá, že stěžejními pilíři budou seriály, vlastní pořady a také dokumenty. Ve vysílání se objeví např. populární seriál 30 Rock. Stanice nevznikne jako další v řadě kanálu ZDF, ale bude náhradou za ZDF Dokukanal. Jedním z moderátorů bude i Marta Jandová.

Lukáš Polák: Start ZDF Neo se blíží, počítá prý i s Jandovou ze SuperStar

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).