Hlavní navigace

Ne až tak hrozná krypto zima? Velcí investoři věří, že kryptoměny jen tak nezmizí

23. 11. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na první pohled je na krypto trhu od pádu FTX a Alameda Research všechno špatně. Likvidita je pryč a insolvence se jen hrnou. Aktuální průzkum Custom Research Lab a Coinbase ale říká, že nejhůř už možná bylo.

Navzdory všem letošním propadům trhu institucionální investoři pokračují v dalších investicích do kryptoměn. Tak to alespoň vypadá z čerstvě publikovaného průzkumu 2022 Digital Assets Outlook Survey (PDF), který provedla Custom Research Lab a sponzorovala americká burza Coinbase.

Z oslovených 140 institucionálních investorů 62 procent investorů navýšilo během uplynulých dvanácti měsíců alokaci prostředků v kryptoměnách a 58 procent jich má v plánu pokračovat v navyšování této alokace v následujících třech letech. Oproti tomu jen 12 procent investorů naopak svoji expozici kryptoměnám snížilo. Okolo 59 procent investorů pak aplikuje v případě kryptoměn strategii nakoupit a držet, nebo se jí alespoň plánuje řídit.

Autor: Coinbase

Smyslem průzkumu bylo zjistit, jak vnímají rozhodovací orgány v amerických finančních institucích digitální aktiva. A ta z toho vyšla navzdory nezodpovědným hráčům v krypto průmyslu a masivnímu výpadku likvidity překvapivě pozitivně. Referenční skupina 140 investorů nepředstavuje nějaký účelově vybraný vzorek, ale průřez americkým trhem a hybnou sílu, která má pod palcem 2,6 bilionu dolarů kapitálu.

Zahrnuje prakticky všechny institucionální účastníky trhu od hedgeových fondů a správců aktiv až po neziskové organizace, státní investiční fondy, nadace, nadační fondy, soukromé banky a rodinné kanceláře. I když Coinbase průzkum sponzorovala, neměla by mít na výběr respondentů vliv. Pro úplnost nicméně dodejme, že studie nereflektuje poslední události, sběr dat totiž skončil 27. října, kdy problémy FTX a Alamedy ještě nebyly zdaleka tak vyhrocené a nebyly v tak obecném povědomí. Jaké jsou ale další závěry průzkumu?

V kryptu „došlo na Buffetta“. Kdo kromě FTX ještě stále plave nahý? Přečtěte si také:

V kryptu „došlo na Buffetta“. Kdo kromě FTX ještě stále plave nahý?

Institucionální investoři během medvědího trhu převážně navyšovali své alokace do kryptoměn a mnozí z nich využili propad trhu jako příležitost k učení. Hlavní motivací pro investice byla diferencovaná výkonnost a snaha alokovat prostředky do inovativních technologií. Navzdory zvýšené volatilitě (leckdy špatným směrem) byla v průzkumu digitální aktiva vnímána jako jedna z nejatraktivnějších příležitostí k tvorbě Alfy. Pod tímto tajemným prvním písmenem řecké abecedy se neskrývá nic jiného než přebytek výnosu z investice při srovnání s výnosem referenčního indexu.

Alfa jinými slovy představuje měřítko výkonnosti investice na bázi upravené o riziko. Bere volatilitu investičního instrumentu a srovnává výkonnost upravenou o riziko s referenčním indexem, který představuje benchmark. Alfa definuje hodnotu, kterou portfolio manager přidává nebo ubírá z výnosu portfolia nebo fondu. Alfa v hodnotě +X znamená, že fond překonal referenční index o +X %. Podobné je to s negativní Alfou. Čím vyšší Alfa, tím pro investory lépe, vraťme se ale raději k výsledkům průzkumu. I před pádem FTX považovali institucionální investoři za hlavní kritérium pro výběr krypto partnera dodržování regulačních předpisů a uváděli regulační transparentnost jako jeden z hlavních katalyzátorů budoucího růstu.

Na prvním místě nicméně zůstávají zatím stále limitované reálné aplikace. Více než 7 z 10 investorů uvedlo jako hlavní katalyzátor růstu třídy aktiv více reálných aplikací. Regulace se spolu s většími znalostmi investorů umístily na druhém a třetím místě a uvedly je přibližně 4 z 10 respondentů. Přestože zůstává výhled cen v dlouhodobém horizontu pozitivní, tedy 71 % investorů očekává, že ocenění digitálních aktiv v dlouhodobém horizontu poroste, medvědí trh utlumil krátkodobá očekávání růstu cen.

Autor: Coinbase

Na otázku ohledně výhledu 54 % investorů uvedlo, že očekávají, že se ceny kryptoaktiv budou v příštích 12 měsících pohybovat v definovaném rozmezí, respektive stagnovat, zatímco 29 % očekává další pokles. S růstem ocenění digitálních aktiv se počítá až v dlouhodobém horizontu, tam se ale na něm shoduje až 71 % investorů.

Američané chystají vlastní regulaci kryptoměn. Jaký může mít dopad? Přečtěte si také:

Američané chystají vlastní regulaci kryptoměn. Jaký může mít dopad?

Podobné procento (72 %) je pak přesvědčeno, že kryptoaktiva jen tak nezmizí (86 % mezi současnými investory a 64 % mezi těmi, kteří investici teprve plánují). Důvody pro investice do kryptoměn se nicméně oproti minulosti mění. Jako hlavní důvody pro investování v průzkumu investoři uváděli cíl zlepšit stav financování, přístup k výnosovým příležitostem, investice do inovativních technologií a potenciál dlouhodobého zhodnocení. V dřívějších studiích oproti tomu zaznívala hlavně nízká korelace s ostatními třídami aktiv a zajištění proti inflaci.

Navzdory pokračujícímu medvědímu trhu je z hlediska očekávaných výnosů krypto nadále vnímáno jako investice s vysokou návratností. Z různých tříd aktiv vyhodnotili investoři kryptoměny hned na druhém místě, pokud jde o nejvyšší příležitost k tvorbě Alfy (35 %), o tuto pozici se dělili ještě s nemovitostmi. Na prvním místě se nijak překvapivě ocitly prestižní americké korporace. V rámci strategií pro generování alfa investoři preferovali krypto hedgeové fondy před venture kapitálovými fondy a fondy sázejícími striktně na long pozice (růst hodnoty aktiva).

Tipy C

Z mnoha faktorů, které ovlivňují jejich úvahy o investování do digitálních aktiv, investoři označili regulační nejistotu za hlavní faktor. To platí zejména u těch, kteří plánují investovat v příštích 12 měsících, kde obavy zaznamenalo 64 % respondentů.

Autor: Coinbase

Podtrženo a sečteno, i když je současný stav na kryptoměnových burzách vyschlý jako evropské řeky letos v létě, profesionální investoři to zatím nevidí zdaleka tak tragicky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).