Hlavní navigace

Nedokončené Windows 10, Google pozná fronty a nebezpečné Mega

2. 8. 2015
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Microsoft
Slashdot i Sourceforge na prodej, Windows 10 kam se podíváš, Nokia Ozo, krize žurnalistiky, USA šmírovaly Japonsko. Co přinesl právě končící #tyden?

Ano, nestačí, aby příběh pro novinovou zprávu či cokoliv jiného byl pravdivý, musí být ještě zajímavý. A co víc? Každý člověk má právo na soukromí, včetně člověka na C úrovni managementu. Gawker po předchozí sérii otřesů správně píše, že noviny nezajímá obnažení každého osobního tajemství. Musí jít o něco, u čeho si obhájí zveřejnění informací. A musí to být natolik zajímavé, aby to vyvážilo případně způsobenou bolest.

Lokační data? Google pozná fronty. Ale taky shromáždění lidí, demonstrace, rizika, dav a řadu dalších věcí. Nejsem si úplně jist, jestli nám (lidem) dochází, jak mocná dokáží být data z našich mobilů. A nejde jen o Google, stejná data mají operátoři, geolokační aplikace, Apple, Microsoft, prostě všichni, kdo „ovládají“ určitou část mobilního světa.

Zajímavé čtení o tom, jak vnímáme a řešíme „sebe“. Není  to úplně počítačové téma, ale snad prominete, protože je to opravdu zajímavé čtení. Viz A Sense Of Self: What Happens When Your Brain Says You Don't Exist.

Naletěli jste na bezpečné a šifrované Mega Kima Dotcoma? Ten teď dává od služby ruce pryč a prý už není ani jejím vlastníkem a nemá se službou nic společného. Navíc říká, že jí už nevěří a nemyslí si, že je bezpečná. Dokonalá komedie, ale od samého počátku bylo jasné, že dění okolo téhle (skoro) kultovní postavičky prostě nemůžete brát vážně. Viz Kim Dotcom: ‘I don’t think your data is safe on Mega anymore’, kde se navíc dočtete, že podle Mega si vlastně Kim Dotcom dost vymýšlí.

TELEgraficky

Flipboard má 70 milionů měsíčních aktivních uživatelů ■ Hodně podařená mapa pro GTA V ■ Linkedin slibuje méně e-mailů ■ Gill Sans Std Bold Italic aneb Česká Potravina ■ Super Mario Maker ■ Nvidia stahuje Shield tablety ■ Uber a 50 miliard dolarů ■ Yahoo koupí Polyvore

WEBDESIGN, INTERNET

Blokovaní JavaScript a CSS nedělá dobře indexovacímu robotovi Googlu. Většina zkušenějších tvůrců webů to samozřejmě ví. Google začal v Google Search Console posílat varování těm, kdo blokují. Jsou okolo toho ale tradiční zmatky. Viz Google Search Console Warnings Issued For Blocking JavaScript & CSS.

SOFTWARE

Padající a nefunkční WiFi se opět vrátilo v iOS 8.4 a nutno k tomu ještě dodat, že tuhle chybu iOSu Apple neumí opravit už minimálně od září 2014. Viz Apple iOS 8.4 Hit By Return Of Crippling Bug.

Máte jen základní Evernote a schází vám posílání e-mailem? Máte dvě možnosti: buď si pořídit placenou (premium) verzi, protože Evernote na konci července e-mail pro zdarma dostupné Evernote zrušil. Nebo použijte IFTTT. Pokud nevíte, co to je, tak viz IFTTT a ti další aneb jak automatizovat váš Internet.

Saving the world: using persistent storage with a containerized Minecraft server je takové dost hodně speciální čtení, ale třeba vás poučí či inspiruje. Jak provozovat Minecraft (server) ve virtualizovaném prostředí (Google Cloud) dotaženém i tak daleko, aby se virtuální svět ukládal, bylo ho možné obnovit, atd.

Windows 10 ještě více přibližuje svět počítačů světu mobilů. Bohužel i změnami v oblasti soukromí. Ve Windows 10: Microsoft faces criticism over privacy najdete řadu věcí, které Microsoft ve Windows 10 automaticky zapnul a poměrně hodně překračují pomyslnou hranici toho, co doposud bylo běžné. Kritizovány jsou i nové Podmínky užití. Případné předávání informací o vás je totiž založené pouze na „dobré vůli“.

Windows 10 byly dva dny po uvedení na trh instalovány na 67 milionů počítačů. Píše se to v Report: Windows 10 is now installed on 67 million PCs as of this morning na základě anonymní informace (zábavné). A je nutné dodat, že pokud čekáte, až vám Windows Update ve vašem počítači upgrade nabídne, tak jste se stejně nejspíš ještě nedočkali. Můžete to ale snadno sami uspíšit.

Windows 10 nejsou dokončené, což je tak nějak jasné. Ale Windows 10 is unfinished to poměrně dobře dokumentuje, zejména ono absurdní zmatení v několika dostupných variantách uživatelského rozhraní. Najdete tu stále prvky z Windows 7 a Windows 8 a k tomu některé současně i v podobě pro Windows 10 a některé dostupné jenom v podobě staré. Těch nedokončených věcí je samozřejmě daleko víc.

HARDWARE

Nokia uvedla Ozo, kameru pro natáčení virtuální reality. Výsledkem je 360stupňový záznam audia i videa a typickým zákazníkem jsou filmová studia, média a reklamní průmysl. Na trhu bude ale až na podzim a pro obyčejné smrtelníky bude zásadní bariérou cena (pěticiferná).

Dodávky tabletů jsou na ústupu třetí čtvrtletí v řadě, říká IDC. Apple a Samsung ztrácejí tržní podíl. Q2 2015 představuje 44,7 milionu dodaných kusů, 7% meziroční pokles. Jedničkou je nadále Apple (24,5% tržní podíl), následuje Samsung (17% podíl) a třetí je Lenovo (5,7%). Zajímavých je 45,6% podíl „ostatních“.

MARKETING A KOMUNIKACE

Czech Science Fiction NOW! An Interview with Czech Ambassador Jaroslav Olša, jr. je rozhovor s Jaroslavem Olšou Jr. a najdete tam spoustu věcí o Ikárii, Scifi, české Scifi. A také kouzelné historické fotky.

Jak nejlépe poznat žurnalistiku, pokud jste sám žurnalista? Stačí se stát předmětem článků jiných žurnalistů. Tak nějak by se dalo shrnout A Crucial Realization About Journalism is Learned by Being its Subject, které je poněkud delší a týká se konkrétních událostí v USA. Na žurnalistiku ale sedí opravdu hodně. Proč? Protože prostě musíme přestat „noviny“ brát jako neomylné, spravedlivé a pravdupíšící či mluvící. Neznalost, ignorance, pomsta či neprofesionalita jsou běžné. A ani nemusí jít o záhadné věci jako AC24, Parlamentní Listy či cokoliv dalšího založeného primárně na lži či šíření něčí propagandy.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Netzpolitik.org má v Německu zásadní problém, generální prokurátor je (a jejich anonymní zdroj) chce hnát k zodpovědnosti za zradu, tedy v zásadě za vlastizradu. Přitom nejde o nic jiného, než o žurnalistiku rozkrývající šmírování, které se objevilo poté, co Snowden začal vypouštět do světa detaily o aktivitách NSA. V Německu jde o dvě zásadní snahy o nebývalé rozšíření šmírovacích praktik online komunikací a sociálních sítí. Viz „Suspicion of Treason“: Federal Attorney General Announces Investigation Against Us In Addition To Our Sources případně viz German Journalists Investigated for Treason After Publishing Reports on Surveillance.

Prostí lidé a ti, co rozumí bezpečnosti počítačů, se dost zásadně neshodnou. V čem? Prostý lid považuje antivirový software za nejdůležitější prvek bezpečnosti počítače, zatímco u odborníků vede aktualizace softwaru. Jenže tu právě prostý lid vlastně vůbec nebere v úvahu. Ještě se divíte tomu, že každou chvilku někomu hacknou/ovládnou počítač? Viz New research: Comparing how security experts and non-experts stay safe online.

Jedno video poslané přes MMS dokáže nepozorovaně hacknout Android. Na vině je přehrávač multimédií Stagefright, a pokud máte aktivované Hangouts pro příjem SMS/MMS, tak ani zprávu nemusíte otevřít. Dobrá zpráva je, že oprava je na cestě, špatná je ta, že do většiny mobilů od chronicky lenivých a nezodpovědných výrobců nejspíš nikdy nedorazí. Vypnout Hangouts nestačí, byť tedy potom tu zprávu alespoň musíte otevřít. Jde o zhruba 950 milionů napadnutelných telefonů. Viz například NEARLY A BILLION ANDROID PHONES COULD BE HACKABLE WITH A SINGLE TEXT MESSAGE.

Cyphort: přes 10 milionů lidí vystaveno nebezpečným reklamám obsahujícím útočný kód. Pokud se ještě nebojíte toho, že přijdete na zcela seriózní a neškodný web a vzápětí něco napadne váš počítač, tak byste měli změnit názor. Podle Malvertising on international websites with SSL redirectors se v posledních dnech na řadě webů vyskytují reklamní kampaně, které ve skutečnosti zkoušejí napadnout počítače návštěvníků. Jak se jim to podaří? Snadno, je starý známý fakt, že lidé moc na aktualizace nehledí.

Washington Post překvapeně zjistil, že screenshot sebe-destrukčního mailu v Dmailu se nezničí. Tak nějak se dá shrnout Now you can set your Gmails to self-destruct a ještě zjistíte, že tomu zabrání i prosté přeposlání. A nezapomeňme, že pokud druhá strana nepoužívá Gmail přímo v prohlížeči, tak nic stejně ve finále moc fungovat nebude. Co že k tomu dodat? Mnoho povyku pro nic a falešný pocit soukromí a bezpečí. Dost tristní zjištění je, že Dmail objevil chybu a musel v rychlosti problém napravovat, aby se poslané zprávy opravdu staly nedostupnými. A přeposlání? To bude prý Dmail řešit „brzy“.

Wi-Fi Sense ve Windows 10 sdílí heslo k vaší WiFi s vašimi přáteli, ale také je ukládá na serverech Microsoftu. Sice šifrovaně a přátelům ho čitelné neprozradí, ale musí jít dešifrovat, takže se o nějaké velké bezpečnosti moc hovořit nedá. Ve Why Windows 10 Shares Your Wi-Fi Password And How To Stop It se dozvíte, jak tuto funkčnost vypnout. Mimochodem: není to novinka, tohle už je tu od dob Windows Phone 8.1. A svou roli tu hraje i crowdsourcing a veřejné WiFi. Pokud nechcete, aby právě tu vaši Wi-Fi síť někdo tahle poskytl davu, musíte ji přejmenovat a přidat do jména „_optout“. Absurdní, ale oni to myslí vážně.

Wikileaks zveřejnilo informace o tom, jak USA šmírovaly japonskou vládu i společnosti. Stále více to vypadá, že asi nebude existovat nic a nikdo, koho se USA nesnažily šmírovat. Mělo jít až o 35 telefonních čísel napíchnutých NSA a sledovaných po dobu osmi let. Viz Wikileaks: US ‚spied on Japan government and companies‘ a WikiLeaks přímo v Target Tokyo.

BitDefender hacknut, získaná hesla nebyla šifrovaná. Dost těžko se něco takového chápe, zejména pokud jde o BitDefender, dost respektovanou antivirovou společnost. Přesto se hackerům podařilo dostat dovnitř a získat údaje o zákaznících, včetně nešifrovaných hesel. Podle BitDefenderu ale uniklo „méně než jedno procento“ údajů. Hackeři se navíc pokoušeli BitDefender vydírat, za neuveřejnění chtěli 15 000 dolarů. Viz Anti-Virus Firm BitDefender Admits Breach, Hacker Claims Stolen Passwords Are Unencrypted.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Conan do své komediální show prý krade vtipy z Twitteru. Vysloužil si už soudní při, ve které jde o 600 tisíc dolarů a nějaké ty poplatky a náklady. Viz The joke’s on Conan: Comedian accused of lifting one-liners from Twitter, kde zjistíte, že jde o čtyři vtipy.

Německý ochránce soukromí nařídil Facebooku, aby umožnil uživatelům používat i falešná jména. Zda se tím Facebook bude řídit? To je velmi nepravděpodobné, ale rozhodně je něčemu takovému třeba fandit. Facebook navíc nesmí uživateli jednostranně změnit zobrazované jméno, což je jedna z velmi kontroverzních praktik, které Facebook zavedl v posledních měsících. Facebook samozřejmě stále nesmyslně tvrdí, že nutnost skutečných jmen „chrání soukromí uživatelů“ a co se práva týče, tak tvrdí, že se hodlá řídit pouze irským právem. Viz German regulator orders Facebook to allow pseudonyms.

Facebook se pokusí uživatele přesvědčit k lepšímu zabezpečení účtu pomocí průvodce. Popisuje to v Enhancing Security with a Quick Checkup a zjistíte, že vás přesvědčí k zapnutí upozornění na přihlášení z neznámých zařízení a pak vám vysvětlí, jak používat hesla. Abych pravdu řekl, tak je to dost málo na to, jak velká je to komedie.

MOBILNÍ APLIKACE

Filters prodáno Camera+. Původní autor dal populární aplikaci pro úpravy fotografií k prodeji kvůli nedostatku času na další vývoj. Prodej se vydařil, aplikace zůstává v App Store a měla by zůstat samostatná. Někteří ze zájemců o koupi ji chtěli pořídit pro technologii a zrušit, takže konec dobrý, všechno dobré.

Yahoo přepracovalo Messenger jako Livetext a spustilo novou mobilní chatovací aplikaci na asijském trhu. Staví na videu bez textu. Vážně, jakkoliv to zní divně, tak v Yahoo launches Livetext, its attempt at revamping Yahoo Messenger for the GIF generation to fakt píší. A Yahoo to v App Store taky má jako „live video texting, without sound“.

Uber odmítá, že by v aplikaci ukazoval neexistující auta. To, co má mapa ukazovat, skutečně odpovídá tomu, kde jsou auta (a kde nejsou). Viz Uber denies it shows fake cars in app to trick customers a dřívější Uber's Phantom Cabs na Motherboardu, kde je právě původní informace o objevu falešných aut.

Jste závislí na mobilním telefonu? Není to náhodou výmysl výrobců, aby prodali právě ten jejich systém, který o sobě tvrdí, že vám pomůže být méně závislí? I toto je možné najít v Addicted to Your Smartphone? The Company That Made It Would Like You to Think So.

STARTUPY A EKONOMIKA

Graf pro tento den: reklama na internetu předstihla v útratě inzerci televizní. Nutno dodat, že na níže přiloženém grafu je to nejenom dobře vidět, ale s ohledem na časové rozmezí je ten graf ještě zajímavější. Neméně je zajímavý rozdíl mezi Severní Amerikou a Západní Evropou. Via @BenedictEvans, kde bohužel schází odkaz na zdroj.

Řecko snažící se pomocí hackerů oživit drachmu a opustit Euro? Fantastický příběh, který hýbal médii na počátku týdne. Viz třeba Greece Made Preparations to Exit Euro, kde zjistíte, že je to něco jako dobrodružný film plný hackerů, hackování finančních systémů, získávání identifikačních čísel a následně vytvoření zcela alternativního bankovního systému.

Slashdot i Sourceforge jsou na prodej. Viz DHI Group plans to sell off Slashdot and Sourceforge.

Šéf Mt.Gox zatčen v Japonsku, důvodem je ztráta 650 tisíc bitcoinů. Mark Karpelès byl japonskou policií zadržen více než rok poté, co se Mt. Gox „zhroutil“ a s tím zmizel poměrně zásadní objem bitcoinů. Podle tamní policie Karpelès manipuloval s účty a některé ze ztracených bitcoinů nikdy neexistovaly. Mt. Gox byl největší směnárnou bitcoinů a činnost ukončil v únoru 2014. Chybějících 650 tisíc bitcoinů by dnes představovalo 184 milionů dolarů. Za jejich ztrátu prý mohou hackeři.

INFOGRAFIKA

Svět mateřských jazyků je hodně zajímavá vizualizace ukazující, jakými jazyky se mluví na našem světě. Rozhodně se běžte mrknout na verzi ve vyšším rozlišení. A možná jste nevěděli, že na Zemi máme 7 102 známých jazyků.

ebf - partner 1

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).