Hlavní navigace

Nejlepší aplikace nad otevřenými daty: Statistiky očkování nebo data o příčinách úmrtí, plných kontejnerech či ovzduší

23. 11. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: screenshoty, Lupa.cz
Další ročník soutěže Společně otevíráme data zná vítěze. Ceny se rozdávaly ve čtyřech kategoriích a tematické zaměření aplikací ovlivnil i covid-19.

Celkem 20 aplikací soutěžilo letos ve čtyřech kategoriích soutěže Společně otevíráme data 2021. Už podeváté ji pořádala Nadace OSF, která výsledky letošního ročníku vyhlásila v rámci konference Civic Tech Open

Cílem soutěže je zviditelnit potenciál otevřených dat a podpořit vznik nových aplikací, které je využívají. O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhoduje odborná porota. 

Kategorii Klima a životní prostředí letos ovládla aplikace Envidata Jáchyma Brzeziny poskytující interaktivní a přehlednou analýzu veřejně dostupných dat o počasí, vodě a ovzduší. Uživatel si údaje může zobrazit přehledně na mapě. 

„Cílem stránek je mj. vyvolat zájem veřejnosti a médií o tuto problematiku a zároveň se pokusit podat objektivní a srozumitelné informace. Informovanost a pochopení pak v konečném důsledku mohou pomoci najít a prosazovat řešení konkrétních problémů spojených se současným a budoucím životním prostředím,“ vysvětluje cíle projektu Brzezina, který je zaměstnancem brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).


Autor: screenshot, Lupa.cz

Envidata

Kategorii Vzdělávání vyhrál interaktivní článek serveru iROZHLAS.cz Od moru ke covidu, který srovnává historickou statistiku příčin úmrtí mezi léty 1919–2018 s aktuální pandemickou situací. 

Autorský tým ve složení Jan Boček, Kristína Zákopčanová, Jan Vlček, Veronyka Jelinek a Petr Kočí využil technologii scrollytellingu, která umožňuje předložit čtenáři příběhy skryté v linkách grafů. 


Autor: screenshot, Lupa.cz

Od moru ke covidu

Nejlepší aplikací v kategorii Zdraví se stala aplikace COVID očkování Jana Staňka a Marka Sušického, která přehlednou formou ukazuje data o očkování a vývoji epidemie covidu-19. Aplikace současně umožňuje i nabídku volných vakcín od praktických lékařů.


Autor: screenshot, Lupa.cz

COVID očkování

V kategorii Městská data zvítězila aplikace PragueDash Martina Kopečka, která zpřístupňuje data hl. města Prahy pro každodenní použití běžného občana, např. o dopravní situaci MHD, naplněnosti kontejnerů tříděného odpadu či parkovacích místech.  

BRAND24


Autor: screenshot, Lupa.cz

PragueDash

Vítězné aplikace tradičně získaly 30 tisíc Kč na další rozvoj.

Připomeňte si také výsledky předchozích ročníků soutěže Společně otevíráme data: 20202019201820172­016.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).