Hlavní navigace

Nejvyhledávanější slova v Google za minulý týden

18. 9. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Série teroristických útoků na USA se projevila také v žebříčku nejvyhledávanějších slov na serveru Google.com. Hvězdy populární hudby ustoupily Usámu bin Ládínovi a Nostradamovi, Wimbledon a US Open nahradilo CNN a FBI. Výraz World Trade Center hledalo pár okamžiků po prvním ataku více než 2.000 lidí za minutu.

Vyhledavací server Google zveřejňuje každý týden přehled výrazů, jejichž vyhledávanost extrémně vzrostla, a tak jsem byl zvědavý, jestli se události minulého týdne projeví i v jeho pravidelných statistikách. Zatímco v jiných týdnech se hledači pídili po MSIE 6.0, popové hvězdičce Aaliyah Daně Haughtonové, tenisových turnajích ve Wimbledonu a US Open, viru Code Red a stálicích typu Mariah Careyové, Shannon Elizabeth nebo Lise Harrisonové, v minulém týdnu se tato jména objevovala jen v žebříčcích sestupných.

Deset slov s nejvyšším
nárůstem vyhledávání
1. nostradamus
2. cnn
3. world trade center
4. osama bin laden
5. pentagon
6. fbi
7. american red cross
8. american airlines
9. afghanistan
10. american flag

Nad slovy jako Nostradamus, Osama bin Laden nebo Afghanistan se příliš nepozastavuji. Považuji za vcelku logické, že člověka zajímá, kdo to na něj údajně útočí, případně co se vlastně říká v tajemném Nostradamově proroctví. Zaujaly mě však výrazy CNN a FBI, u kterých přeci musí být jasné, kde je najdete. Úplně do rozpaků mě však dostává dotaz na american flag (americká vlajka) — napadá mě jediné: Američané si ji chtěli na webu objednat.

Pokud se také ptáte, co vedlo průměrného amerického uživatele vyhledavacího stroje Google, že spíš, než by vyťukal www.cnn.com do adresního řádku prohlížeče, jal se doménu vyhledávat, bude pro vás zajímavý graf, který se vztahuje k úterý 9. září (čas je udáván v GMT –08.00):

475

Z grafu se můžeme domyslet, že je buď naprosto obvyklé, že Američan den co den CNN na webu vyhledává, anebo spíš že příkrý nárůst poptávky po CNN ve vyhledavači spadá do doby návštěvnostní špičky, během které byl web CNN často nedostupný. Hranice 6.000 dotazů za minutu by mohla odpovídat spíše tomu druhému případu.

Žebříček popularity vyhledávaných frází se v úterý od týdenního výsledku trochu liší:

Deset slov s nejvyšším
nárůstem vyhledávání
(úterý 11. září 2001)
1. cnn
2. world trade center
3. bbc
4. pentagon
5. msnbc
6. osama bin laden
7. nostradamus
8. american airlines
9. fbi
10. barbara olson

Z úterní tabulky lze usoudit, že poptávka po CNN byla opravdu způsobena nedostupností tohoto zpravodajského webu, a podobně si lze vysvětlit i výskyt BBC a MSNBC mezi první desítkou, protože oba tyto servery také vracely dlouhé minuty po teroristických útocích jen  HTTP/1.1 500 Internal server error.

Další zajímavostí je skutečnost, že Nostradamovo jméno začali uživatelé vyhledávat již záhy po tragedii. V poledne a večer 11. září dosáhlo vyhledávání slova „nostradamus“ vrcholu při dvou stech dotazech za minutu. Že by Amerika tolik věřila starým proroctvím?

478

BRAND24

Stálou pozici ve vyhledávání si udržuje terorista Usáma bin Ládín, jehož jméno první den po atentátu na Světové obchodní středisko v New Yorku padlo více než třistakrát za minutu.

Celkově v úterý prvních 200 nejčastěji vyhledávaných výrazů, které se vztahovaly k aktuálnímu dění ve Spojených státech, dosáhlo šedesátinásobku vyhledávání oproti výrazům vztahujícím se ke zpravodajství v předchozích dnech. Více než 80 procent všech dotazů vztahujících se ke zpravodajství se týkalo úterních teroristických ú­toků.

Které slovo jste minulý týden vyhledávali?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).