Hlavní navigace

Nejvyšší správní soud odmítl odvolání firmy CHAPS v kauze jízdních řádů

9. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Seznam.cz si připsala další vítězství v bitvě o data z jízdních řádů. Firma CHAPS u Nejvyššího správního soudu s kasační stížností neuspěla.

Aktualizace, 9.10.2013, 18:45: doplněno vyjádření tiskové mluvčí Nejvyššího správního soudu pro ČTK

Spor o to, zdali má stát poskytnout komukoli přístup ke kompletním aktualizovaným údajům celostátního informačního systému o jízdních řádech, se dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu. Na ten se obrátila firma CHAPS, která na základě smlouvy s Ministerstvem dopravy z roku 2001 data o veřejné dopravě spravuje a zároveň na ně drží monopol.

Nelíbil se jí totiž verdikt Krajského soudu v Brně, který se letos v červnu postavil za společnost Seznam.cz. Ta po CHAPSu a potažmo Ministerstvu dopravy neúspěšně požaduje kompletní aktualizované údaje o jízdních řádech ve zdrojových formátech. 

Soudce Krajského soudu v Brně David Raus rozhodl, že CHAPS je ve vztahu k vedení celostátního informačního systému o jízdních řádech povinným subjektem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Zároveň konstatoval, že Ministerstvo dopravy je ve věci jízdních řádů nadřízeným orgánem společnosti, protože ji v minulosti pověřilo výkonem veřejné správy na základě zákona o silniční dopravě.

Pozadí sporu, důvodům žaloby a verdiktu Krajského soudu v Brně, ale i vyjádření zainteresovaných subjektů jsme se podrobně věnovali v samostatném článku.

Seznam podal žalobu nikoliv na CHAPS ale na Ministerstvo dopravy. To verdikt soudu přijalo. Nicméně majitelé firmy CHAPS se rozhodli opravný prostředek využít a podali  kasační stížnost. Soudci Nejvyššího správního soudu však odvolání 27. září odmítli. Informaci nám potvrdila tisková mluvčí soudu Sylva Dostálová. Není přitom zřejmé, z jakého důvodu byla kasační stížnost zamítnuta odmítnuta. Odůvodnění rozhodnutí totiž zatím není k dispozici. Podle Dostálové mají soudci na písemné vyhotovení rozsudku ze zákona lhůtu 30 dní.

V odpoledních hodinách pak tisková mluvčí soudu pro ČTK upřesnila, že firma CHAPS nebyla oprávněna kasační stížnost podat.

Nejvyšší správní soud v dané věci shledal, že kasační stížnost je podána osobou k tomu zjevně neoprávněnou, uvedla pro ČTK Dostálová. Narážela tak patrně na skutečnost, že CHAPS nebyl účastníkem řízení před Krajským soudem v Brně.

Tipy C

Seznam bude žádat data znovu

Seznam by tak nyní podle doporučení Krajského soudu měl znovu podat žádost o zpřístupnění dat v požadované podobě. CHAPS se touto žádostí musí zabývat jako povinný subjekt, na který se vztahuje zákon o svobodném přístupu k informacím. CHAPS pak buď data poskytne, nebo musí předložit zákonné důvody, které zveřejnění informací brání. Teprve poté může soud rozhodnutí CHAPSu přezkoumat a zhodnotit, zdali důvody, o které firma zamítnutí žádosti opřela, jsou relevantní či nikoliv.

Seznam podle našich informací o data požádá znovu. Další kroky, kterými na základě rozhodnutí soudu znovu o data žádáme, jsme začali podnikat již v okamžiku, kdy NSS o naší stížnosti rozhodl, potvrzuje Michal Feix, výkonný ředitel společnosti Seznam.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).