Hlavní navigace

Netflix si dělá pořádek. VPN už k americkému obsahu nepomůže

1. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Streamovací služba začala přísněji dohlížet na to, aby uživatelé mohli sledovat jen tituly, které jsou v nabídce pro jejich zemi.

Netflix sice v tuzemsku poskytuje přibližně desetinu obsahu za stejné peníze jako v Americe, ale licenční zákony jsou licenční zákony. DNS triky, jako třeba Unblock-US, tento týden přestaly fungovat.

Další služby, jako třeba Unotelly zase potichu odstranily volbu, která umožňovala sledovat obsah pro Američany i mimo Spojené státy. Důvod? Tlak Netflixu, který se po své letošní expanzi snaží vyřešit legislativu a nechce porušovat pravidla geo-blockingu.

A jde na to opravdu od podlahy. Podle serveru The Next Web už nepomůže už ani VPN. Netflix totiž preventivně blokuje IP adresy od DigitalOcean, Linode nebo Amazon Web Services. Služby jako Private Internet Access, ExpressVPN, Mullvad sice fungují, ale přístup k americkému Netflixu už neposkytují. 

Podle zkušeností některých uživatelů přístup přes VPN stále funguje například u starších verzí aplikace:

Je ovšem možné, že i tato možnost postupem času fungovat přestane.

cif 24 - early cena - média

Boj s uživateli VPN tak bude i nadále pravděpodobně připomínat hon na krtka. Firma sama přiznává, že jde o dočasné řešení, které má překlenout dobu, než bude mít pořešena vysílací práva i v zemích mimo USA. 

"Očekáváme, že časem to tak bude. Teď ale, vzhledem k historické licenční praxi, poskytujeme pořady a filmy podle geografických parametrů. Do doby, než se to změní, budeme pravidla respektovat,“ tvrdí Netflix. Takzvanou geo-blokací už se ale zabývá i Evropská komise v rámci strategie digitálního trhu. 

Zaplatili jste si český Netflix i po vypršení zkušebního měsíce zadarmo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).