Hlavní navigace

NextStories, našeptávač dalších článků, uveden jako prohlížeč pro iPad

14. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tvůrci však chystají ještě další vylepšení, a to diskuse nad články vedené v kroužku vzájemně si vyhovujících diskutérů, a to napříč weby a mimo dosah jejich vydavatelů.

NextStories jsme na Lupě představili v únoru. Tehdy to byl (a stále je) bookmarklet do prohlížeče, kterým vyvoláte několikasloupcovou nabídku námětově podobných „dalších článků“ ke čtení.

Ondřej Bobal, jeden z tvůrců NextStories, nyní říká, že uživatelé vcelku nemají potíže se zavedením bookmarkletu do prohlížeče — to udělá skoro každý druhý, kdo navštíví web NextStories — ale uživatel si pak nemusí vzpomenout po přečtení nějakého článku bookmarklet vyvolat.

Dalším krokem se tedy tvůrci NextStories vydali na iPad, a to i proto, že na čtení článků lze pohlížet jako na činnost oddechovou. Vyrobili tak svou vůbec první aplikaci pro iPad, a to jednoduchý prohlížeč s vestavěnou funkčností NextStories.

Prohlížeč NextStories má jednak dvě zvláštní tlačítka — skrze jedno se dostanete na námětové kategorie, skrze druhé na další články — jednak se lze k těmto funkcím dostat potažením z pravého nebo s levého kraje. (Užití prohlížeče představuje video.)

Aplikace vyšla na iTunes v tichosti 15. května. Teprve před několika dny o ní napsal TNW, a od té chvíle si ji nainstalovaly první stovky uživatelů. Tvůrci spoléhají na to, že když už si někdo stáhl zvláštní aplikaci NextStories, bude využívat jejího nabízení podobných článků. Mimoto se lze do čtení pustit i z nabídky připravených kategorií obsahu.

Významným krokem pro projekt jsou právě kategorie obsahu, které aplikace nabízí, a to pro čtyři jazykové oblasti — označené com, cz, de a es. ‚Com‘ označuje ‚doménu‘ webů v angličtině, a například ‚doménou‘ es se tvůrci vydali do světa španělského. Nezapracovali však zdroje pouze z evropského Španělska, ale také weby latinskoamerické. I tam v některých médiích vyšly články vyjadřující zájem o NextStories.

Nabídka článků ve španělštině

Kde v tom jsou peníze?

Ondřej Bobal ze Steps2next vidí původní obchodní model stále velice slibně: že vydavatelé si budou moci zaplatit lepší umístění článků v nabídce. Nabídka dalších článků je vhodnou příležitostí pro vydavatele získat toho čtenáře, který jeho web do té doby možná ani neznal.

Tento obchodní model bude mít však smysl teprve tehdy, až NextStories získají dostatek uživatelů. Oproti jiným magazínovým aplikacím by NextStories měly mít výhodu v šíři záběru a zamýšlený obchodní model se spíše přibližuje kontextové reklamě.

Větší přitažlivost i komunitu mají přinést diskuse

Steps2next nyní pracují také na diskusním systému Talkino, který by rádi zanedlouho uvedli v kombinaci s NextStories. Talkinem chtějí řešit bolest dosavadních diskusí pod novinovými články — že s řadou přispěvatelů ani nemá smysl diskutovat a čtení jejich příspěvků jen obtěžuje a odrazuje.

Talkino chce diskutujícího „uzavřít do bubliny“ slučitelných jiných diskutujících. Uživatel si bude moci diskutující označovat „plusem“ nebo „minusem“. A ostatní diskutující budou hodnoceni podle toho, jak je ohodnotili ti, které jste sami označili „plusem“. Získáte tedy společně spravovaný filtr těch, od kterých příspěvky číst nechcete. Talkino však nabídne několik úrovní nastavení filtrace.

cif 24 - early cena - média

Talkino bude moci běžet mimo weby vydavatelů, bez jejich zásahu a mimo jejich dosah. A táž komunita diskutujících se díky tomu bude moci vyjadřovat k obsahu na různých webech, dokonce se budou moci třeba Češi nerušeně i nerušivě bavit česky nad obsahem oblíbených webů zahraničních.

Talkino má synergicky přispět k tomu, aby NextStories získaly komunitu uživatelů a mohl se tedy uplatnit zamýšlený obchodní model.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).