Hlavní navigace

NIX.CZ -- konečně gigabity

18. 2. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V uplynulých dnech zprovoznilo peeringové sdružení NIX.CZ (Neutral Internet eXchange) technologii, která umožňuje připojovat jednotlivé jeho členy gigabitovými okruhy. NIX.CZ se tak dostává (konečně) na úroveň, kterou zcela běžně disponují propojovací uzly na západ od Aše a na jih od Českých Budějovic.

Gigabitová technologie je založena na ethernetových přepínačích CISCO Systems – Catalyst 6006. V těchto přepínačích jsou pouze gigabitové porty, tj. členové NIX.CZ, kteří se připojují rychlostmi 10 až 100 Mb/s, jsou stále napojeni ke stávajícím přepínačům (CISCO 4003, CISCO 2948). Vlastní propojení starých a nových přepínačů je realizováno gigabitovým ethernetem. Důvodem takovéhoto řešení je s největší pravděpodobností úspora nákladů, resp. snaha o maximální využití již existujících technologií (cena za 48portovou kartu pro 10/100 Mb/s ethernet je přibližně 500.000 korun bez DPH). Starší přepínače udělají pro účely NIX.CZ službu stejnou.

NIX.CZ v současnosti poskytuje služby ve svou lokalitách (Žižkovský vysílač (České radiokomunikace), Sokolská (GTS)), nicméně právě probíhá migrace uzlu v Sokolské do uzlu nového, který je umístěn v nedávno otevřeném kolokačním centru GTS na Vinohradské třídě. Gigabitové přepínače jsou proto umístěny na Žižkovském vysílači a na Vinohradské třídě.

Gigabitovou technologii využívají dnes GTS (2× 1 Gb/s; Žižkovský vysílač, Vinohradská třída) a Contactel (1× 1 Gb/s; Žižkovský vysílač), přičemž nejpozději do konce měsíce by měl být realizován okruh pro síť CESNET2 (Žižkovský vysílač). Vyjma výše uvedených se chystá vstup dalších operátorů – kteří to budou, se necháme překvapit. NIX.CZ bohužel neumožňuje veřejnosti sledovat statistiky využití jednotlivých portů, takže nevidíme, nakolik potřebují gigabit další ISP (tj. Internet Service Provider). Hledisko vytížení stávajících okruhů navíc není jediné, na něž při plánování berou operátoři zřetel. Většina ISP je do infrastruktury NIX.CZ připojena přímo okruhem na bázi ethernetu. Cena za 1 Gb/s není oproti 100 Mb/s dese­tinásobná a někteří operátoři navíc po Praze provozují vlastní optickou infrastrukturu, tudíž jejich náklady na datový okruh jsou pouze otázkou vnitrofiremního účetnictví.

Díky tomu, že NIX.CZ otevřel pro své členy gigabitovou technologii, nadále se nám rozvírají nůžky mezi ISP, kteří chtějí (ať již z důvodů PR či kapacitních) nové technologie, a operátory, jenž se řídí především cenou (respektive poměrem cena/výkon). Každá nová technologie totiž potřebuje investice. Ať již jde o gigabit, možnost peeringu, multicastu nebo provoz IPv6. NIX.CZ se proto musí rozhodnout, jakým směrem se vydá. Spokojí se s provozem commodity peeringu (tj. neutrální výměnou provozu) a bude riskovat, že operátoři požadující alternativní služby, budou peerovat mimo něj? Nebo půjde cestou, jíž jde většina zahraničních propojovacích center a bude poskytovat svoji infrastrukturu i pro projekty, které směřují k rozvoji Internetu?

S touto otázkou také souvisí problém počtu a umístění POPů (tj. Point of Presence). Faktem je, že ani jeden z POPů není provozován na neutrální půdě a i když se v Praze příliš neutrálních prostor nevyskytuje, měl by se NIX.CZ alespoň pokusit takové místo najít. Pokud chce dnes ISP získat plně redundantní přístup do NIX.CZ, musí se chtě nechtě spolehnout na oligopol Českých radiokomunikací a GTS. Třetí propojovací centrum by zcela jistě srazilo ceny minimálně za commodity peering

BRAND24

Rozhodne-li se NIX.CZ pro druhou variantu, musí pro ni najít zdroje financování. Ty mohou přijít ze zvýšení členských příspěvků – ať již všem členům stejně, nebo na bázi využívaných služeb (můžeme tomu říkat dvourychlostní NIX.CZ), kdy se na investici nepodílí všichni členové stejnou měrou.

Možností, jak získat zdroje financování, je samozřejmě zmnožení počtu členů. Množství těch tuzemských se zvyšuje už delší dobu tempem 3–4 členové za rok, což je pro případný rozvoj rychlost nedostatečná. Samozřejmě je zde alternativa přilákání tranzitních operátorů pro peering v „srdci Evropy“ – v Praze je jich přítomno téměř deset. Výsledky výkonného výboru v této oblasti však bohužel nejsou příliš povzbudivé.

Kdy si koupíte vlastní gigabitovou přípojku do NIX.CZ?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).