Hlavní navigace

Nokia, Microsoft, Oracle a BlackBerry na nákupech, Foxconn kupuje Sharp

26. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zakladatel a výkonný předseda představenstva Oraclu Larry Ellison. Autor: Jan Sedlák
HP opět klesly tržby. Zynga je v problémech a prodává sídlo. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Představenstvo Sharpu schválilo odkup ze strany Foxconnu za 6,24 miliardy dolarů. Upadající japonská legenda tak spadne pod rychle expandující tchajwanský podnik, který se po výrobě hardwaru snaží diverzifikovat činnosti. Díky Sharpu rozšíří výrobu součástí pro iPhony, bude v této oblasti více konkurovat Samsungu a mimo jiné získá consumer značku, díky které teoreticky může začít vyrábět vlastní přístroje. Foxconn rozjíždí i byznys s datacentry, jedno s KKCG postaví i v Praze.

Microsoft kupuje společnost Xamarin. Ta dělá nástroje, které v C# umožňují psát nativní aplikace nejenom pro Windows, ale také pro iOS a Android. Microsoft už s Xamarinem delší dobu spolupracoval v rámci Visual Studia a podobně, nyní vše více integruje a rozšíří. Chce mimo jiné nabízet vývoj „všude a na vše“ a rozšířit vizi jeho univerzálních aplikací.

Nokia kupuje kanadskou společnost Nakina Systems. Nakina dělá nástroje, které umí zabezpečit například softwarově definované sítě, které jsou nyní v telcu na vzestupu. Nokia získá i správu identit a služby kolem bezpečnosti požadované regulacemi.

Zakladatel a výkonný předseda představenstva Oraclu Larry Ellison.
Autor: Jan Sedlák

Zakladatel a výkonný předseda představenstva Oraclu Larry Ellison.

Oracle za 500 milionů dolarů získal firmu Ravello Systems. Je z Izraele, má 70 zaměstnanců a na investicích získala 54 milionů dolarů. Ravello má partnerství s některými velkými cloudovými hráči (Google, VMware, Amazon) a zákazníkům nabízí, že pro ně v těchto cloudech zprovozní vývojové a testovací prostředí. Oracle se s cloudem hodně potýká, viz text. I v Česku proto přijme nové lidi.

BlackBerry kupuje britskou společnost Encription Limited a společně s tím spouští novou sekci Professional Cybersecurity Services. Jde o služby v oblasti kybernetické bezpečnosti včetně best practices, nástrojů, testů a tak dále. Z BlackBerry se postupně systematickými kroky a akvizicemi stává firma zaměřená na enterprise software a bezpečnost IT. Co bude s mobily, se neví. Na MWC v Barceloně nic představeno nebylo.

Salesforce.com kupuje malý startup PredictionIO, který nabízí nástroje na vývoj aplikací využívajících datovou analytiku a obecně práci s daty. Cloudový podnik díky tomu chce rozšířit vlastní datové možnosti, mimo jiné v rámci Salesforce IQ. Salesforce.com se nyní na data, AI a machine learning hodně zaměřuje, koupil už několik firem včetně Tempo AI, RelateIQ, MinHash či SteelBrick.

Adam Boulton, viceprezident BlackBerry pro security.
Autor: Jan Sedlák

Adam Boulton, viceprezident BlackBerry pro security.

HP Inc., počítačová a tiskárenská část rozděleného Hewlett-Packard, hlásí výsledky prvního kvartálu. Tržby 12,2 miliardy dolarů dorovnaly očekávání, meziročně jde ale o propad kolem 12 procent. Firma mluví o těžkých nadcházejících obdobích – jak se dalo čekat.

Americká obchodní komise finálně schválila spojení Dellu a EMC, tedy mega obchod za 67 miliard dolarů. Nikdo jiný s nabídkou – nepřekvapivě – nepřišel. O posledním vývoji a rozprodejích částí Dellu v článku.

KL24

Zynga chce prodat své hlavní a ikonické sídlo v San Franciscu, informuje Wall Street Journal. Cena baráku plného serepetiček má být okolo 238 milionů dolarů. Kdysi opěvovaná firma, která vyrostla díky hrám na Facebooku, na tom už delší dobu není dobře. Počet zaměstnanců spadl z 3400 na 1600, ztráta za poslední kvartál je 47 milionů dolarů, ve stejném období spadl počet aktivních hráčů o 30 procent. Akcie za poslední rok spadly o 10 procent, od IPO o 78 procent.

Verizon za 1,8 miliardy dolarů kupuje byznys s optickými sítěmi od XO Communications. To americkému operátorovi rozšíří možnosti v enterprise oblasti (prodej konektivity) a velkoobchodě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).