Hlavní navigace

Nominujte své oblíbené projekty do ankety Křišťálová Lupa 2008

11. 8. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Po dvou úspěšných ročnících dnes začíná další kolo populární ankety Křišťálová Lupa, ve které můžete dát hlas svým oblíbeným internetovým projektům. Až do 7. září můžete nominovat své zástupce pro ostré hlasování. Dokážete dostat své favority do pomyslné síně slávy?

Křišťálovou Lupu asi většině z vás nemusíme představovat jako úplnou novinku. Za dva roky své existence si už stihla mezi odbornou veřejností získat obstojnou odezvu, jak se přesvědčujeme na téměř každém setkání s „lidmi z oboru“. Cíl této ankety zůstává stejný: najít a ocenit nejoblíbenější internetové projekty v Česku, upozornit na úspěšná či inovativní řešení, na události, které si zaslouží pozornost pro svůj vliv na celé internetové prostředí v Česku.

Pro ten účel je hlavní tíha volby svěřena právě vám, čtenářům a odborné veřejnosti. Kdo jiný by také měl rozhodnout, který z projektů je tím nejoblíbenějším? Stejně jako loni, i letos tak můžete nominovat a podpořit své oblíbence v různých kategoriích včetně těch nejprestižnějších – Projekt roku, Osobnost roku a Anticena. Výsledné pořadí těchto tří kategorií však na rozdíl od ostatních určuje odborná porota, aby se zajistila výhoda jak masového výběru, tak hlasu odborníků, kteří dokáží odhalit méně známé, ale nadějné projekty.

Provozovatelé nominovaných projektů díky Křišťálové Lupě získávají cennou zpětnou vazbu od svých uživatelů a koneckonců je pro ně samozřejmě věcí nemalé prestiže, mohou-li se nakonec pochlubit vítěznou trofejí. Samozřejmě pokud se nejedná o vítězství v Anticeně.

Zavzpomínat na loňské vítěze a průběh ankety můžete nad stránkami Křišťálové Lupy, které jsme letos podrobili mnoha úpravám designu i obsahu. Slavnostní vyhlášení v režii moderátora Jakuba Železného nepostrádalo vtip a zdravou míru sebekritiky, které museli zástupci vítězných projektů i sami pořadatelé na pódiu čelit. Tomáš BaldýnskýFrantiškem Fukou sice tentokrát žádnou cenu násilím nezískali, Tomášova věta každý z nás má v sobě svého Radka Hulána však jistě ani po roce ve vzpomínkách diváků nezapadá.

Křišťálová Lupa - Ivo Lukačovič

Ivo Lukačovič ví, jak na kostičky Lega. Příště se prý zaměří i na zkoumání plastelíny. Pokud do té doby neprodá Seznam :-)

Pro připomenutí zopakujme všechny loňské vítěze v jednotlivých kategoriích:
  • E-shop: CzechComputer.cz
  • Webhoster: Webzdarma.cz
  • Web veřejné správy: Justice.cz
  • Firemní web: Vodafone.cz
  • Freemail: Email.seznam.cz
  • Vyhledávač: Google.cz
  • Obecné zpravodajství: iDnes.cz
  • Specializované zpravodajství: Rodina.cz
  • Zábava a bulvár: Super.cz
  • Komunitní projekt: Viry.cz/forum
  • Blog: Ilblog.cz
  • Osobnost: Ivo Lukačovič
  • Anticena: Peprnet.cz
  • Projekt roku: Stream.cz

Kompletní výsledky loňského ročníku ankety i s fotogalerií najdete jak na stránkách ankety, tak v článku Ceny Křišťálové Lupy za rok 2007 předány.

Křišťálová Lupa 2008

V aktuálním ročníku jsme opět neusnuli na vavřínech a připravili několik novinek, které by měly přispět k dalšímu vylepšení průběhu ankety. Především jsme upravili počet a pojmenování kategorií: nově jich je celých 12, přičemž názvy by měly lépe vést nominující ke správnému zařazení projektů.

  • E-shop
  • Veřejný sektor
  • Free-mail
  • Vyhledávač
  • Zpravodajství
  • Zábava
  • Magazín
  • Blog
  • Komunitní server

Do všech těchto kategorií můžete nominovat své favority ode dneška až do 7. září 2008. Nominovat můžete služby a projekty (či instituce) zaměřené na české uživatele. Před nominováním si prosím také přečtěte krátké pravidla pro nominace a hlasování.

Pět nejčastěji nominovaných projektů, služeb či společností v každé kategorii poté postupuje do finálního hlasování, které potrvá od 22. září do 26. října 2008. Během tohoto hlasování budete moci určit konečné pořadí pěti nejčastěji nominovaných projektů v prvních devíti kategoriích. Pořadí v kategoriích Projekt roku, Osobnost roku a Anticena určí opět odborná porota, složená z několika desítek zástupců internetové a telekomunikační sféry, médií a společenského života (obsazení poroty zatím není uzavřeno, bude však ve stejně reprezentativním duchu jako loni). Díky tomu, že i tyto kategorie naplní nominacemi veřejnost, budou si jejich vítězové moci být jisti, že jejich slávu (či „slávu“ v případě Anticeny) jim zajistili jak odborníci, tak široké fórum uživatelů.

Hlasování v těchto prestižních třech kategoriích pak podléhá další změně oproti loňskému ročníku: do hlasovací fáze zde postoupí nejen pět projektů nominovaných veřejností (tedy vámi), ale také pět tipů redakce, která tyto projekty nominuje s přihlédnutím k tipům poroty (které získáme v předstihu). Porota tak bude volit celkem z 10 nominací v každé kategorii.

Stejně jako loni i letos také nabízíme provozovatelům webů a projektů, kteří by rádi o vítězství v anketě usilovali. Na stránkách ankety si mohou vybrat vybrat z nabízených bannerů a ikon, které pak umístí na svůj web.

Slavnostní vyhlášení výsledků ankety Křišťálová Lupa 2008 se uskuteční večer 20. listopadu 2008. Výsledky samozřejmě budou po tomto datu k dispozici také na stránkách ankety.

BRAND24

Ve stejný den se také opět uskuteční odborná celodenní konference Czech Internet Forum 2008, jejímž cílem je reflexe aktuálního stavu a vývoje internetového prostředí v České republice. Konference je určena odborné veřejnosti, která se zajímá o trendy v této oblasti.

Budeme se těšit na vaše nominace a při výběru vám přejeme šťastnou volbu!

Partneři soutěže

Generální partner

logo Ochutney


Partner

Logo Sloane Park


Hlavní mediální partner

Strategie


Mediální partneři

logo Aktuálně logo Atlas logo Blesk logo iDNES.cz

Mobilmania logo Novinky logo Reflex logo Seznam

logo Superonline zive

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).