Hlavní navigace

Nova Cinema má licenci, odstartuje nejpozději v březnu

26. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
Společnost CET 21, provozovatel televize Nova, získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci pro satelitní program Nova Cinema. Chystaný filmový kanál Novy se má objevit v nabídce satelitních, kabelových a IPTV operátorů nejpozději příští rok v březnu. Nejsledovanější česká televize ale počítala také s dřívějším, prosincovým termínem.

Spor o podíl evropských děl

Udělení licence předcházel spor mezi členy RRTV, zda lze žadateli vyhovět, když společnost CET 21 v projektu dopředu deklarovala, že nepočítá s dodržováním zákonného podílu evropské tvorby ve svém vysílání. Místopředseda rady Petr Pospíchal a radní Daniel Novák proto hlasovali proti a nechali do zápisu jednání rady doplnit rozdílné stanovisko tohoto znění: Žadatel o licenci výslovně uvedl, že nesplní zákonem požadovaný podíl evropských děl ve vysílání. Výhrada neproveditelnosti nemůže být ponechána na úvaze žadatele, nýbrž musí vyplývat z programové specifikace. U programu s obecným zaměřením na film a seriály výhrada neproveditelnosti neobstojí, byť je v žádosti uveden odkaz na produkci USA.

Zákon provozovatelům televizního vysílání ukládá vyčlenit padesát procent celkového vysílacího času evropské produkci, pokud „to je proveditelné“. Majitel Novy ale v žádosti uvedl, že způsob nákupu zahraničních filmů a seriálů mu plnění této podmínky neumožňuje. Zástupci Novy na veřejném slyšení tvrdili, že nakupují akvizici v balících a jedná se především o americké filmy. Kdyby v žádosti uvedli, že podmínku splní, nic by se nestalo, protože my bychom to zjistili nejdříve rok po zahájení vysílání programu. Kvóta se totiž počítá z celoročního vysílání a teprve potom bychom to museli řešit. Mně spíš vadilo, že Nova uvedla přímo v žádosti, že nebude plnit zákon. Pro mně to je zásadní překážka, řekl serveru DigiZone.cz místopředseda RRTV Pospíchal.

Kvóty zruší diginovela

Petr Pospíchal

Podle Pospíchala sice kvóty pro evropskou tvorbu ve vysílání všech českých televizí zruší projednávaná diginovela, nyní ale platí současný zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a ten jejich dodržování vyžaduje. Z principu jsem tedy byl proti, dodává. Pro udělení licence hlasovalo jedenáct radních, dva byli proti a dva se jednání nezúčastnili. Od chvíle, kdy CET 21 obdrží písemné rozhodnutí o udělení licence, začne společnosti běžet zákonná lhůta 360 dnů pro zahájení vysílání. Oprávnění se sice přímo týká satelitního vysílání, jako převzatý program se ale Nova Cinema může objevit také v kabelových rozvodech a sítích IPTV. V těch ale pouze za předpokladu, že se operátoři jednotlivých služeb dohodnou s Novou na podmínkách, za jakých mohou nový program zařadit, a získají registraci od RRTV.

Licence se naopak nevztahuje na pozemní vysílání, i když jako převzatý program by se Nova Cinema mohla objevit v některém z multiplexů do doby, než všechny programové pozice obsadí stanice s řádnou licencí pro zemské digitální vysílání. Není tedy jasné, zda Nova, pokud přistoupí k plnění chystané nové verze Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální vysílání a bude si nárokovat tzv. kompenzační licenci pro další celoplošný pozemně šířený digitální program, tuto licenci použije právě pro filmový kanál. Ve hře je ještě Galaxie sport, která by mohla pozemně vysílat kódovaně jako placený program, případně jako volně šířená stanice, přejmenovaná na Nova Sport.

Start? Nejpravděpodobněji v březnu

Pro Cinema logo

Týdeník Marketing&Media začátkem října uvedl, že Nova Cinema zahájí vysílání letos v prosinci a povede ji manažerka Antoanella Ungureanu, která pracovala pro televizní stanice CME, majitele Novy, v Rumunsku. Právě od rumunské kabelové a satelitní stanice Pro Cinema, již v roce 2002 zakládal dnešní provozní ředitel CME Adrian Sarbu, se má Nova Cinema hodně inspirovat. Programové schéma mají tvořit především filmy a seriály převzaté ze zahraničí. Mluvčí Novy Veronika Šmítková však začátkem tohoto měsíce zpochybnila, že by Nova Cinema odstartovala již v prosinci, a generální ředitel Novy Petr Dvořák poté v rozhovoru pro Hospodářské noviny dodal, že se diváci nového filmového kanálu jistě dočkají v příštím roce.

Nova původně skutečně počítala s letošním prosincem jako s jedním termínem startu Novy Cinema. Tím druhým je březen příštího roku. Zákonná lhůta pro zahájení vysílání Nově vlastně nedává žádnou jinou možnost, než Novu Cinema spustit buď na jaře nebo na podzim 2008. Protože na podzim chtějí zahájit vysílání nové digitální programy družené v Asociaci digitálních televizí, dá se očekávat, že se Nova pokusí získat náskok. Leden a únor pro start nového programu nepřipadají v úvahu, protože jde o inzertně „mrtvé“ období, a stejné je to i s letními měsíci. Nova Cinema sice zpočátku reklamu vysílat nebude, do budoucna se s ní ale podle Dvořáka počítá i na tomto kanálu, protože nepůjde o zvlášť zpoplatněnou stanici.

ebf - partner 1

Výnosy? Reklama a poplatky od operátorů

Galaxie sport logo

Vedle reklamy budou největším zdrojem příjmů kanálu Nova Cinema poplatky od kabelových, satelitních a IPTV operátorů. Tyto společnosti budou Nově platit za to, že mohou Novu Cinema nabízet ve svých programových balíčcích. Stejným způsobem už Nova provozuje kabelový a satelitní kanál Galaxie sport. Poplatky od operátorů tvoří drtivou většinu našich příjmů. Výnosy z reklamy jsou v naprosté menšině, řekl už dříve serveru DigiZone.cz jednatel Galaxie sport Jiří Hojgr. Otázkou zůstává, zda se v případě Novy Cinema televize omezí na reklamní bloky mezi jednotlivými filmy a seriály, nebo jimi bude pořady přerušovat, jako se to děje u hlavního programu Novy. Pokud by se Nova Cinema rozhodla pro přerušování filmů reklamou, byla by jediným filmovým kanálem na českém trhu, který se k tomu odhodlal.

Kabelové společnosti, satelitní a IPTV operátoři aktuálně nabízejí v České republice téměř dvě desítky česky dabovaných nebo titulkovaných filmových kanálů. Naprostá většina z nich jsou programy zařazené do rozšířených programových nabídek nebo filmových balíčků, menší část tvoří prémiové, zvlášť zpoplatněné stanice (např. HBO, Cinemax a Nonstop Kino). Všichni tito provozovatelé sledují nejnovější aktivitu Novy s velkou nervozitou. Nova Cinema podle nich sice nemůže nabídnout jiný obsah než současné filmové kanály, má však obrovskou výhodu ve značce Nova, která přitáhne řadu diváků.

Těšíte se na Novu Cinema?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).