Hlavní navigace

Nova krok před změnou majitele: záleží už jen na rozhodnutí Time Warner

16. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Využije vlastník HBO a filmového studia Warner Bros. možnost navýšit svůj podíl v CME nad 50 procent ještě v letošním roce?

Bez větší mediální odezvy se obešel souhlas Evropské komise s navýšením hlasovacích práv mediální skupiny Time Warner v majiteli televize Nova, společnosti CME. Zelená, kterou Brusel vystavil největšímu akcionáři CME k ovládnutí této firmy, přitom dříve či později povede k zásadním změnám v celé skupině Nova a tudíž i na českém televizním trhu jako takovém. Očekávat se dají změny na postech vrcholných manažerů CME i klíčových televizí této skupiny, mezi nimiž má Nova výhradní postavení (byť je momentálně ze všech televizí CME nejzadluženější).

Tou největší změnou, na kterou čekají asi všichni, je pravděpodobný odchod prezidenta a generálního ředitele CME Adriana Sarbu. Člověka, který na Nově rozhoduje o všech klíčových záležitostech a za jehož vedení se CME propadla do neskutečných dluhů. Manažera, který si z Balkánu do Prahy dovezl podnikatelské praktiky, kterému by mu v jakékoli jiné firmě rozhodně nemohly projít: spojování vlastního byznysu s podnikáním firmy, za kterou nese odpovědnost, ale kterou nevlastní (byť je jejím menšinovým akcionářem).

Vzpomeňme jen případ tiskové agentury Mediafax, kterou Sarbu v Česku založil na vlastní pěst, ale ve chvíli, kdy se propadla do stamilionových ztrát, „výhodně“ ji převedl za jedno euro na Novu. I s oněmi neskutečnými dluhy. Za Adriana Sarbu se veškerá výroba původních pořadů Novy, s výjimkou zpravodajství a aktuální publicistiky, přesunula na společnost Media Pro Pictures, již Sarbu původně založil jako vlastní firmu pro filmovou produkci v Česku a později ji prodal CME. Ta ji převedla na provozovatele Novy, společnost CET 21, a s tou má nyní Media Pro Pictures fúzovat. Čili opět zbytečná operace.

Dodejme jen, že v roce 1999, když CME odvolala Vladimíra Železného z funkce generálního ředitele České nezávislé televizní společnosti (ČNTS), tehdejší servisní organizace Novy, která prakticky zajišťovala chod této stanice, uváděla jako hlavní důvod směšování jeho soukromého podnikání a manažerské činnosti na Nově. Konkrétně že začal nakupovat akviziční pořady přes společnost AQS, kterou kontroloval, zatímco CME v ní neměla žádný vlastnický podíl. Jenže několik let poté začal Adrian Sarbu dělat totéž v mnohem větším měřítku a CME to nevadilo – dokonce ho instalovala do samého čela mediální skupiny.

Adrian Sarbu nedávno uzavřel se CME novou manažerskou smlouvu, která mu zajišťuje pozici prezidenta a generálního ředitele této společnosti až do roku 2016. Pokud by z ní měl být odejit dohodou dříve, má nárok na nzevykle vysoký zlatý padák, případně na polovinu odstupného a funkci šéfa rumunských operací CME. Tu už Sarbu vykonával předtím, než se stal šéfem celé CME. A rumunské televize této mediální skupiny původně zakládal a vlastnil. Time Warner tedy čeká poměrně důležité rozhodnutí: zda se Sarbua definitivně zbavit, nebo ho přesunout na nižší pozici.

BRAND24

Veškeré další manažerské změny v CME po navýšení podílu Time Warner budou ve srovnání s Adrianem Sarbu jen prkotiny. Výměna generálního ředitele Novy? Po nástupu Adriana Sarbu stejně o Nově začal rozhodovat on a jakýkoli ředitel musel plnit jeho představy. Totéž platí i o manažerech na nižších stupních řízení. Pokud by se vyměnilo vedení Novy, ale v čele CME zůstal Adrian Sarbu, šlo by jen o kosmetickou změnu, která by neznamenala vůbec nic. Tohle ale lidé z Time Warner jistě dobře vědí, vždyť v Praze už delší dobu kolují zaručené informace o jménech nových manažerů určených do vedení CME i Novy.

Otázkou zůstává načasování téhle akce. Zda proběhne už za pár dní, jak spekulují někteří, nebo v řádu měsíců či let. Pro Novu by bylo nejlepší, kdyby to bylo co nejdřív.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).